Kimlik skandalında perde aralanıyor: Köstebek CHP

46,6 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasının arkasından CHP çıktı.

Kimlik skandalında perde aralanıyor: Köstebek CHP
Kimlik skandalında perde aralanıyor: Köstebek CHP
GİRİŞ 08.04.2016 09:14 GÜNCELLEME 08.04.2016 16:27
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan 46,6 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasının perde arkasını Zaman aralıyor. Ele geçen bilgi ve bulgular, olayın müsebbibi olarak vatandaşların kimlik bilgilerini internette yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) gösteriyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı olayla alakalı dikkat çekici bilgilere Zaman ulaştı. Vatandaşları huzursuz eden olaydaki 46,6 milyon vatandaş sayısı, 2009 yılında gerçekleştirilen seçmen sayısının aynısı .İnternete düşen kayıtlarda, bu tarihten sonra seçmen olma hakkı kazanmış isimlerin kimlik bilgilerine ulaşılamıyor.

Yaşanan skandalın göbeğinde ise CHP var. 2000’li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNİS’e geçilen Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaştı.

BÜTÜN PARTİLERE VERİLDİ TEK YÜKLEYEN CHP OLDU

YSK’nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu. CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.

Vatandaşların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise sahtesecmen.org sitesi oldu. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaşların mahrem bilgilerini ele geçirdi. Site, tıpkı CHP’nin sitesinde olduğu gibi, vatandaşların bilgi sorgulamalarını YSK’nın web sitesi üzerinden değil, kendi serverları üzerinden yaptı. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. kayıtlara geçti.

Tanju B., siteyi tanju***@*mail.com hesabı üzerinden aldı. Tanju B.’nin söz konusu bilgilere CHP Genel Merkezi üzerinden ulaştığı ifade ediliyor. İnternette yapılan aramalarda Tanju B. adına hiçbir sonuca ulaşılmıyor.

600 AVUKAT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

2010 yılında 600 avukat hakkında vatandaşların kimlik bilgilerini çaldığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.Soruşturmada; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik, telefon ve adres bilgilerini resmi kurum ve kuruluşların veri tabanlarına girerek yasa dışı yollardan elde eden 15 kişilik çetenin elde ettiği bilgileri sorgulama programı adı altında icra avukatlarına ve tefecilere sattıkları ortaya çıkmıştı.

Avukatların, vatandaşlara ait kimlik bilgilerini genelde icra işlemlerinde kullanmak üzere sahip olduğu öğrenildi. Fazla icra dosyası olan şirket yöneticileri de avukatlarına CHP’nin internet sitesini adres olarak göstermiş, CHP’nin internet sitesinde vatandaşlara ait kimlik bilgilerinin açık bir şekilde kamuoyunda paylaşıldığına yönelik bilgilendirici mesajlar atmıştı.

CHP YÖNETİCİLERİNE İŞLEM YAPILMADI

Çalınan kimlik bilgilerinin avukatların kullandığı programdaki veri tabanındaki kimlik bilgileriyle aynı olduğu ifade ediliyor. Avukatlara giden bu bilgilerin de CHP serverına yüklenen bilgiler olması ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Avukatlara operasyon yapan yargının, aynı bilgileri yayınlayan CHP yöneticilerine işlem yapmamış olması dikkat çekmişti.

YORUMLAR 75
  • Yusuf Demir 8 yıl önce Şikayet Et
    internete düşen kimlik bilgilerimizden çok daha fazlasını, annemizin kızlık soyadı da dahil olmak üzere, GSM şirketlerine vermiyormuyuz? Avrupa'nın bir çok ülkesine gittim, oralarda faturasız telefon hattı alırken, kimsin diye soran dahi olmazken, burada, adı konulmadık bir sıkıyönetim var, bütün bilgilerin alınır.. GSM şirketleri bu bilgileri yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere göre alır. Bu şirketlere ve çalışanlarına güvenmemiz için bir sebep varmı? Madem kimlik bilgilerimiz bu kadar önemli, öyle ise yasalarımz neden böyle? Bütün avrupa'da uygulama ne ise, bizde de o olsun demek lüksmü olur? CHP'ye topu atanlar, önce bu durumu düzeltsin.
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Nüfus bilgilerimiz siyasi partilere verilmesin.
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kemalin yularini tutanlar rica etmistir kemal yapmistir baska bir ihtimal var mi?
    Cevapla
  • ramazan 8 yıl önce Şikayet Et
    adam deprem olsa akpartiyi sucluyor burayada gelmis bugunde chp yi suclayalim yok onlarin bi sucu onlar hainleri sizde onlar destekliyosunuz buyuzden farkiniz yok
    Cevapla
  • vahdet 8 yıl önce Şikayet Et
    kimliği aidiyeti hiçbir zaman belli olmamış 90-100 yıllık bir ayrımcı zihniyet bunlardan hayr adına birşey çıkmaz RÜRK milletinin ilk paralel oluşumu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Erdoğan'dan kritik kabul! Devlet Bahçeli ile görüşecek
İstanbul'da bir köpek, kapısını açık bulduğu İETT otobüsünün şoför koltuğuna oturdu