Başkanlık sistemine destek: Yüzde 58.7

ORC araştırma şirketi, içinde başkanlık sisteminin bulunduğu yeni anayasa için toplumun farklı kesimlerinin nabzını tuttu.

Başkanlık sistemine destek: Yüzde 58.7
Başkanlık sistemine destek: Yüzde 58.7
GİRİŞ 16.04.2016 07:56 GÜNCELLEME 16.04.2016 14:26
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Anket kapsamında, başkanlık sistemine destek oranı yüzde 58.7 olurken en yüksek destek yüzde 69.5'le muhtarlardan geldi. Hukukçuların desteği ise yüzde 47.5 oranında çıktı. ORC Araştırma Şirketi'nin, "Toplumun Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemine Bakışı" konulu anketi, 36 ilde 2-13 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Toplumun farklı kesimlerinin yeni anayasa ve başkanlık sistemine bakışını ölçmeyi amaçlayan araştırmada sorular, doktordan büyükşehir belediye başkanına, sendika temsilcisinden hâkim-savcılara kadar bin 400 kişiye soruldu.

 Anket kapsamında "İçeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz" sorusuna, katılanların yüzde 58.7'si olumlu yanıt verirken desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 41.3 oldu.

DESTEK YÜZDE 65.5

 Araştırma toplum kesimleri içinde başkanlık sistemine en yüksek desteğin ise muhtarlardan geldiğini ortaya koydu. Muhtarların yüzde 69.5'i başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni anayasa yapılmasını desteklediğini bildirdi.
 Başkanlık sistemini de kapsayan yeni anayasa yapılmasına desteğin yüksek çıktığı bir başka kesim ise sanayici ve işadamları oldu. Sanayici ve işadamlarının yüzde 65.5'i destek verdi.
 Yerel yöneticiler arasında ise "içeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılması"na destek oranı yüzde 61 oldu.
 Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni anayasaya destek oranı yüzde 58.5 oldu. STK temsilcilerinden yüzde 41.5'i ise destek vermediğini bildirdi.
 "İçeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz?" sorusuna ankete katılan üniversite öğrencilerinden yüzde 57'si olumlu yanıt verdi.

YÜZDE 52 'EVET'

 27 üniversitede görev yapan akademisyenler arasında ise başkanlık sistemi ve yeni anayasaya destek oranı yüzde 52 oldu.
Akademisyenlerin yüzde 48'i ise başkanlık sistemini de barındıran yeni anayasaya destek vermedi.
 Kamuoyu araştırması içeriğinde başkanlık sisteminin de olduğu yeni anayasaya avukatlar, hâkim ve savcılardan oluşan hukukçuların ise yüzde 47.5'i destek verdi.

Sabah

YORUMLAR 42
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    eğer başkanlık sistemi kötü birşey bile olsaydı sırf kemal kılıçdaroğlu itiraz ettiği için ben yinede EVET oyu atardım
    Cevapla
  • Enes T. 8 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık sisteminin bizim ülkemizde uygulanabilirliği hakkında gerçekten bir araştırma yapılıyor mu gerçekten? Tayyip Erdoğan 'ı Başkan seçtik eyvallah. Ya sonra ne olacak. AKP eski AKP değil. AKP içinde hıyanet ve ihanet içinde olanlar var. Yada şöyle düşünelim Sn. Tayyip Erdoğan Ömrünü yakasına dikmediya. Bizim hatıralarımızda canlı bir büyük şef dönemi ve müslümanın ezildiği bir dönem var. Ya büyük şef dönemindeki gibi birileri gelirse ne yaparız? ikili sistemde en azından bir balans ve otokontrol var. iyi olmazsa da çok kötü olmaz.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    nıye amerikada var turkiyedede olacak tek parça tum olarak kardeş
    Cevapla
  • enes 8 yıl önce Şikayet Et
    referandum olursa arkasından erken seçim gelecek sadece bitane örnek vereyim 7 kasımdan önce asgari ücret yardımlarla beraber bekarlık yda çocuk parası ile 1280 civarıydı birde şimdi bakın bu sadece birtanesi
    Cevapla
  • selim 8 yıl önce Şikayet Et
    akıl başkanlık sistemini gerektirir, iktidarsız kalmamak, bölünmemek, kansız kalmamak için ilaçtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
36 bin sağlık personeli alınacak!