Sarıkaya'nın ifadesi FETÖ iddianamesine girdi

İtirafçı olan ve açığa alınan savcı Sarıkaya'nın ifadesi darbe öncesinde hazırlanan FETÖ çatı iddianamesine girdi.

Sarıkaya'nın ifadesi FETÖ iddianamesine girdi
Sarıkaya'nın ifadesi FETÖ iddianamesine girdi
GİRİŞ 31.08.2016 15:33 GÜNCELLEME 31.08.2016 15:33

Görevden uzaklaştırılan savcı Ferhat Sarıkaya'nın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan itiraf içeren ifadesi, 15 Temmuz darbe girişiminden önce hazırlanan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı iddianamesine girdi.
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ/PDY ile ilgili, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında hazırladığı "çatı iddianame", darbe teşebbüsünden bir gün önce tamamlanarak, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
 
İLK DURUŞMA 22-25 KASIM'DA

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "suç işlemek için çete kurmak"la suçlandığı "Şemdinli iddianamesini" hazırlayan dönemin Van Savcısı Sarıkaya'nın itirafları, soruşturmanın önemli unsurları arasında yerini aldı.
 
TSK'YA İLK TERTİP

Türkiye, Ferhat Sarıkaya'nın adını, 2005'te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında "tarihi eser kaçakçılığı" ve "çete kurmak" suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle duydu. Sarıkaya'nın yürüttüğü bu soruşturmada, üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı da gözaltına alındı. Tutuklanan Arpalı, 13 Kasım 2005'te intihar etti, Rektör Prof. Dr. Aşkın ise yargılandığı davada beraat etti.
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi, 9 Ekim 2005'te bombalandı. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Dönemin Van Savcısı Sarıkaya, aynı yıl olayla ilgili "Şemdinli iddianamesi"ni hazırladı. "Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan ilk tertip" kabul edilen iddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt hakkında "Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak" suçlamaları yer aldı.
 
2010 sonrası şekillenen yeni HSYK Sarıkaya'yı mesleğe geri aldı

HSYK, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'yı 20 Nisan 2006'da Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti ancak Anayasa değişikliğine ilişkin 2010'da yapılan referandumla hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolu açıldı.
 
Bu referandumla yeniden şekillenen HSYK Genel Kurulu da Sarıkaya hakkındaki ihraç kararını kaldırıldı. Ferhat Sarıkaya, 2011'de mesleğe yeniden kabul edildi ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına atandı.
 
İTİRAFLARI ÇATI İDDİANAMEDE

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sarıkaya, bu kez itirafçı olarak kamuoyunun gündemini meşgul etti.
 
Şemdinli iddianamesine Yaşar Büyükanıt'ın adını, cemaatçi hakim ve polis müdürünün isteğiyle eklediğini söyleyen Sarıkaya, "Meslekten ihracımdan sonra hakim İlhan Kaya, 'Hocaefendi (Böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir) dediğini' söyledi. Anlattığına göre Fetullah Gülen cemaati benim bütün ihtiyaçlarımı giderecek, aileme bakacak ve benimle ilgilenecekti. Açığa alındığım dönem boyunca bütün maaşımı almış gibi mali hiçbir kaybım olmadan hayatıma devam ettim." şeklinde ifade verdi.
 
Sonradan Yargıtay üyesi olan dönemin Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tutuklu İlhan Kaya'nın Şemdinli soruşturmasında kendisini yönlendirdiğini savunan Sarıkaya'nın ifadesinde şunlar yer aldı: "Özellikle Yaşar Büyükanıt üzerinde yoğunlaşmamı istedi. Büyükanıt'ın genelkurmay başkanı olacağı kesin gibiydi. Şemdinli'deki olayın içerisine özellikle Yaşar Büyükanıt'ı katmamı istiyordu. Şemdinli olaylarını araştırmak üzere Meclis'te bir komisyon kurulmuş. Bu komisyona Diyarbakırlı, bir oğlu PKK tarafından öldürülen, bir oğlu da intihar süsü verilerek ölen Mehmet Ali Altındağ ifade vermiş. Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, o ifadeyi bulmamı özellikle istedi. Ben de onun istediği gibi dosyaya katkısı olacağını düşünerek bu ifadeyi isteyip soruşturma evrakı içerisine aldım. İlhan Kaya, Yaşar Büyükanıt'ın askeri bir darbe yapacağını, bunun engellenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
 
Fetullahçı örgütlenmenin neden Yaşar Büyükanıt'ı hedef aldığını şimdi anlamaya başladım. Bu yapılanma, TSK içerisinde örgütlenebilmek için başlattığı girişimi tamamlamak için onu hedef almıştır. Şemdinli olayının genel çerçevesi, askeri bir vesayetin kurulmasını önlemek, seçilmiş, demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetin korunmasını sağlamaktı. Bunu benden özellikle isteyen İlhan Kaya idi. KOM Müdürü Mustafa Uçkan’ın getirdiği bilgilerle iddianameyi yazmaya başladım. Getirilen bilgi ve belgelerin hukuki kısmını ben yazdım. Bir flash bellekle Mustafa Uçkan iddianamede yazılı bilgileri bana getirdi. Getirdiği bilgileri iddianameye kopyalayıp yapıştırdım. Mahkeme başkanı, iddianame taslağını hazırladıktan sonra görmek istedi. Ben de kendisine taslağı verdim. İlhan Kaya, bu taslak üzerine çalıştı. Birkaç paragrafını da kendisi yazdı. Yazdığı paragraflardaki iddialar çok ağırdı. Bunların içerisinde bulunmamasını istedim ancak 'Bir şey olmaz' dedi. Ben de bir askeri darbeye engel olacağımı düşünerek yazılanlara bir şey demedim. İlhan Kaya, bu iddianamenin kendi mahkemesine düşmesini istiyordu. Bunu da sağladı. İki gün içerisinde iddianameyi kabul etti."
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!