4 konteyner FETÖ delili!

15 Temmuz’un ardından cuntacılardan ele geçirilen 8 bin cep telefonun da bulunduğu 4 konteyner dijital malzemenin incelenmesi için özel ekip kuruldu.

4 konteyner FETÖ delili!
4 konteyner FETÖ delili!
GİRİŞ 21.11.2016 09:13 GÜNCELLEME 21.11.2016 09:13

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar çok yönlü devam ediyor. En kapsamlı darbe soruşturmasının yürütüldüğü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde MİT'in oluşturduğu özel ekibin, ByLock'un deşifresine yönelik çalışmaları da sürüyor. Özel ekip, cuntacılardan ele geçirilen dijital malzemeyi de inceliyor. Soruşturmaların en önemli delilleri arasında yer alan dijital materyallerin incelenmesi için titiz bir çalışma yürütülüyor.

ÖZEL CİHAZLAR ALINDI

15 Temmuz'un püskürtülmesinin ardından yakalanan cuntacılardan şu ana kadar 8 bin cep telefonu ele geçirildiği bildirildi. Telefonlar ile flaş bellek ve bilgisayarların aralarında bulunduğu 4 konteyner dijital malzemenin incelenmek üzere emniyette tutulduğu kaydedildi. Bu kapsamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Japonya menşeli 150 adet cihaz aldığı ve Siber Suçlar Daire Başkanlığı'na gönderdiği ifade edildi. Söz konusu cihazlarla günde 150 telefonun çözümünün yapılacağı belirtildi. Siber Daire bünyesinde oluşturulan özel ekibin inceleyeceği bu dijital malzemelerden çıkarılacak suç unsuru veriler ise hazırlanacak iddianamelere eklenecek.

25 BİN BYLOCK'ÇU VPN İLE GİZLENMİŞ

Soruşturma kapsamında MİT'in yaptığı inceleme sonucu şu ana kadar örgütün kripto haberleşme programı ByLock'u kullanan 125 bin FETÖ'cüden 100 bininin kimliği deşifre edildi. 25 bin ByLock kullanıcısının ise Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden 1 ya da 2 dolar karşılığında satın aldıkları Virtual Private Network (VPN) aracılığıyla bağlantı kurdukları tespit edildi. Söz konusu 25 bin ByLock kullanıcısıyla ilgili inceleme devam ederken, FETÖ'cülerin VPN ile yazışmaların konumunu değiştirdiği, bulundukları yeri gizledikleri belirtildi.

18 MİLYON MESAJ TRAFİĞİ

Kullanıcıları tespit edilen 100 bin kişinin mesaj trafiği de mercek altına alındı. Buna göre, bu kullanıcıların kendi aralarındaki mesaj trafiğinin 18 milyon civarında olduğu kaydedildi. Söz konusu mesajlar da tek tek incelenirken, yıllardır takiyye yaparak tüm devlet kurumlarına sızan FETÖ'cülerin ByLock'tan yaptığı bazı konuşmaların dahi şifreli olduğu ortaya çıkarıldı. Deşifre edilen kullanıcılara ait mesajların hakkında soruşturmanın yürütüldüğü ildeki başsavcılıklara gönderildiği belirtildi.

KAÇIN TALİMATI

Bazı ByLock kullanıcıların emniyetteki FETÖ'cüler sayesinde hakkında soruşturma yürütülen örgüt mensuplarına bilgi verdiği, hatta yurt dışına kaçması için talimatlandırdığı belirlendi. Yapılan araştırmada, mesajları deşifre edilen ve hakkında soruşturma bulunan birçok FETÖ'cünün aldığı talimatın ardından yurt dışına kaçtığı anlaşıldı. Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan, eşi hakkında da 2010 KPSS soruşturması kapsamında dava açılan Yüzbaşı Cemil Çetin, ifadesinde, “2015 yılı Ocak ayında benim Etimesgut'taki evime Murtaza kod adlı gerçek ismini bilmediğim cemaat abisi geldi. Cep telefonumu benden aldı. Yanında getirdiği bilgisayara benim cep telefonumun harici hafızasını taktı ve benim gözümün önünde ByLock isimli programı kurdu. ByLock'u nasıl kullanacağımı tek tek anlattı. Sisteme şifreler girerek beni dahil etti. Sistemdeki ismim 'Freedom' idi. Bu programı kurarken bana 'KPSS soruşturması devam ediyor, sizin de orada adınız geçiyor, operasyonlarda isminiz geçerse biz size buradan bilgi vereceğiz' dedi” şeklinde itiraflarda bulunmuştu.

Yenişafak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı