Tüm öğretmenlere 4 yılda bir sınav şartı!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ( MEB) uzun süredir beklenen Öğretmen Strateji Belgesi, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tüm öğretmenlere 4 yılda bir sınav şartı!
Tüm öğretmenlere 4 yılda bir sınav şartı!
GİRİŞ 10.06.2017 06:12 GÜNCELLEME 10.06.2017 06:12
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

Dezavantajlı bölgelerde çalışanlara teşvikler, performans ölçümü, yeni bir öğretmen seçim sınavı gibi amaçların yer aldığı belgede en çok tartışılacak hedeflerden biri tüm öğretmenlerin 4 yılda bir “yeterlilik sınavı”na girmesi olacak.

2017-2023 yılları arasında geçerli olacak politikaları belirleyen 7 yıllık bir yol haritası niteliğindeki Öğretmen Strateji Belgesi, 32 sayfadan oluşuyor. Belgede 3 amaç ile 35 eylem belirleniyor. Bu amaçlardan birincisi yüksek nitelikli yetişmiş ve mesleğe uygun bireylerin öğretmen olarak istihdam edilmesi. İkincisi öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerini sürekli kılmak. Üçüncüsü de öğretmenlik mesleğine yönelik algıyı iyileştirmek ve mesleğin statüsünü geliştirmek. İşte belgeden satırbaşları:

EĞİTİM FAKÜLTELERİNE DÜZENLEME

Tüm paydaşların olacağı Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu oluşacak. Öğretmenlik programları, alternatif programlara da yer verecek biçimde yineden yapılandırılacak. Fakülteler ile uygulama okulları arasında etkin işbirliği sağlanacak. Akademisyenler de okullarda uygulama yapacak.

UYGUN DEĞİLSE GÖNDERİLECEK

Program seçimi üniversiteye girdikten sonra yapılabilecek. Öğretmenlik mesleğine (akademik, sağlık, psikolojik gibi) nedenlerle uygun olmadığı komisyonca temsil edilen eğitim fakültesi öğrencileri başka fakültelere geçirilecek.

YENİ ÖĞRETMENLER NASIL SEÇİLECEK?

Diğer fakülte mezunları da öğretmen olarak istihdam edilebilecek. Yeni bir öğretmen seçme modeli oluşacak. Sadece akademik başarıya bakılmayacak. Mesleğe girişte adayların psikomotor ve duyuşsal becerilerinin de göz önüne alan öğretmen yeterlilikleri çerçevesinde seçme sınavları ile lisans başarısı, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi, mülakat gibi çoklu kaynağa dayalı değerlendirmeye dayalı istihdam sistemi oluşturulacak.

ÖĞRETMENLER ÖLÇÜLECEK

Öğretmen yeterlilikleri yeniden belirlenecek. Okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve veli gibi öğretmene geri bildirim sağlayabilecek kimselerin de değerlendirmeye katıldığı, çoklu veri kaynağına dayanan bir performans sistemi gelecek. Bunun sonuçları kariyer basamaklarında ve görevde yükselme, yurtdışında görevlendirme, ödüllendirmelerde kriter olacak. Bütün öğretmenler 4 yılda bir Öğretmen Yeterlilikleri Çerçevesi’nde yapılacak sınava tabi olacak. Bu sınav sonuçları öğretmenlerin gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi, kariyer gelişimi, terfi, hizmet puanları için kullanılacak.

TEŞVİK VE ZORUNLU ROTASYON

Öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin, zorunlu rotasyonu da içeren kapsamlı ve özendirici bir model ortaya konacak. Eğitim öğretim kurumlarını bölgesel, çevresel ve kurumsal özellikleri açısından kapsamlı belirlenen kriterlere göre yeniden değerlendirip, sınıflandırılacak. Fiziki ve donanımsal açıdan dezavantajlı okullarda çalışan öğretmenlere yönelik istihdam koşulları, ek ücret, hizmet puanı, lisansüstü eğitime erişim, yer değiştirmeler ile yurtdışı eğitim ve görevlerde öncelik, konut desteği gibi destekler verilecek.

HABERTÜRK

YORUMLAR 133
  • aHMET 6 yıl önce Şikayet Et
    eğitimle alakası olmayan her şey yapılıyor bir kişide demiyor ki disiplin olmalı eğitimde sınıfta kalma olmalı 8 yıldan sonra zorunlu eğitim olmamalı. Sanayide çırak yok köyde çiftçi yok. MEB de masada otur eylem planı tamam, ne olduysa meb'in öğretmenleri dinlememesi sonucu oldu. VE BU PLANI YAPANLAR AKP' NİN OY KAYBETMESİ İÇİN YAPIYORLAR GALİBA.
    Cevapla
  • ahmet D. 6 yıl önce Şikayet Et
    Öğretmeni oyuncak yapanlar eğitim işinden anlayan olsa
    Cevapla
  • Cengiz Y 6 yıl önce Şikayet Et
    Bütün prof ve masteri bulunan akdemisyenleri de kapsamalı.Onlar da öğretmenleri yetiştirenler.Herkes bu kontrolden nasibini almalı.
    Cevapla
  • ÖĞRETMEN 6 yıl önce Şikayet Et
    1) Bu uygulamaya iyi olur diyenler zamanında ders çalışmayıp karı kız peşimde,top peşinde koşup şimdi iş bulmakta zorlanan veya geliri bu yüzden düşük olanlar,bu kesin. 2)Unutulmasın ki öğretmenler de bu vatanın çilekeş ana babalarının dişinden tdırnağından artırdığıyla yetişti.Farkları ise ana babalarının emeklerini boşa çıkarmadılar. 3)Bunda amaç memurluğum cazibesini azaltıp özel okula yönlendirmek,onlara istedikleri fiyattan eleman bulma yolunu açmak.
    Cevapla
  • ozel okul 6 yıl önce Şikayet Et
    gecenlerde ozel okullarin denetimlerini yapan bi arkadasla konustum adamlar ogretmen maaslarini aylarca yatirmiyor asgari ucret teklif edeni bile var ogretmene neden denetlemiyorsunuz dedim. "nasil hesap soralim ki en basit ozel okulun bile bi ortagi ya belediye baskani, ya parti ilce baskani" dedi. meb burokrat kadrosu da es dost akraba herkes biliyor. tepeye sen amcanin oglunu koyup alt tarafa liyakat dersen o is olmaz. memuriyet sistemini yozlastiran curuten siyasetcilerin ta kendisidir. hayatinda 1 saat ogrenciyle sinifta okulda bulunmamis adamlar egitimin basinda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı