ÖSO sınırda işaret bekliyor

ÖSO, El Nusra’nın devamı olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Ahrar’uş Şam’ın kontrolündeki İdlib’e girmek için Atme bölgesine hazır bekliyor....

ÖSO sınırda işaret bekliyor
ÖSO sınırda işaret bekliyor
GİRİŞ 09.10.2017 05:55 GÜNCELLEME 09.10.2017 05:57
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Suriye’de El Kaide bağlantılı El Nusra’nın devamı olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Ahrar’uş Şam’ın kontrolündeki sınır kenti İdlip’e Türk Silahlı Kuvvetleri desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kademe halinde girmeye başladı.

Türkiye, Rusya ve İran’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirdiği toplantılarda, Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye’nin İdlib’de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı.

800 SAVAŞÇI TAŞINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün afyonkarahisar’daki konuşmasında duyurduğu İdlip operasyonuna Türk Silahlı Kuvvetleri henüz fiili olarak katılmadı. Fırat Kalkanı Harekatı’nı TSK ile birlikte yürüten Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) harekatı yürüttüğü belirtildi.  Uzun süredir sürdürülen hazırlıkların tamamlanması ardından 6 Ekim gecesi, daha önce Fırat Kalkanı Harekatının yapıldığı Cerablus, El Bab, Dabık ve Azez hattında faaliyet gösteren ve aralarında Sultan Murat Tümeni, Sultan Süleyman Şah, Sukuru Şemal, Hamza Tugayı, Sultan Osman Tugayı, 23. Tümen ile Mare bölgesinde faaliyet gösteren Muhtasım Tugayı’nın da içinde yer aldığı ÖSO’ya bağlı 15 gruptan tam donanımlı 800 savaşçı Hatay’ın Reyhanlı ilçesine taşındı. Silahlı gruplar, Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafındaki Bab el-Hava sınır kapısına getirildi. Ana omurgasını Sultan Murat Tümeni ve Hamza Tugaylarının oluşturduğu savaşçılar, değişik noktalardan araçlarla İdlip sınırına ulaştırıldı.

Gece başlayan askeri sevkiyat önceki gün gündüz saatlerinde de sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen ÖSO grupları, Bab el-Hava sınır kapısındaki tampon bölgede bekletiliyor. Önceki gün akşam saatlerinde ÖSO savaşçıları Türkiye’den Suriye’ye geçerek Reyhanlı ilçesinin batsında yer alan İdlip sınırındaki Atme kasabasında mevzilendi. ÖSO grupları arasında yer alan Liwa Mutasım Tugayı tarafından yapılan açıklamada, operasyona kendilerinin öncülük ettiği, TSK’nın destek sunduğu belirtildi. Şu ana kadar sınır hattında bir çatışma bilgisi alınmadı.

FIRTINA OBÜSLERİ VURDU

Gün içerisinde TSK tarafından sınırdan bölgeye top atışları da yapıldı. Reyhanlı’oaki Oğulpınar Karakolu’ndan, İdlib’e doğru Fırtına obüsleriyle 7 kez atış gerçekleştirildi. Dün saat 09.45 karakoldan yapılan top atışlarının, ÖSO’nun ilerleyişini kolaylaştırıldığı belirtildi.

30 ARAÇ SEVK EDİLDİ

İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, İdlib’in sınır komşusu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketlilik önceki akşam da sürdü. Türkiye’deki çeşitli birliklerden gönderilen yaklaşık 30 araçlık zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de sınır karakollarına sevk edildi. Kuç uçuşu 38 km Hazırlık kapsamında sınırda hazır birlikler ve Leopar tanklarının da yer aldığı askeri araçlar bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın üst düzey yöneticileri de sınır bölgesinde. İdlib, Reyhanlı’ya karayolu ile 45, kuş uçuşu 38 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Fırtına obüsleri, iş makineleri, tanklar da sınırda konuşlandırılmış durumda.

5-7 BİN HTŞ MENSUBU BULUNUYOR

Suriye’nin sınır kenti İdlip El Kaide bağlantılı El Nusra’nın devamı olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Ahrar’uş Şam’ın kontrolünde. 5-7 bin arasında silahlı gücü bulunan HTŞ, İdlip merkezinde kontrolü sağlarken Ahrar’uş Şam örgütü ise kentin doğusunu kontrol altında tutuyor. Bölgedeki Türkmen Dağı civarında ise Ahrar’uş Şam’ın 300 kişilik kuvveti bulunuyor. ÖSO grupları ilk etapta HTŞ’ye yönelik operasyon gerçekleştirecek. Ahrar’uş Şam’ın bölgeden çekilmemesi halinde bu gruba yönelik de operasyon seçeneğinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. İdlip operasyonuna katılan ağır silah destekli ÖSO gruplarına Fırat Kalkanı harekatını yöneten Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa öncülük ediyor. İsa komutasındaki savaşçılar, İdlip çevresinde mevzilendi. Çatışmanın yaşanması halinde bölgeye gönderilecek takviye güçler için ise hazırlıklara şimdiden başlandı. 

Çatışmasız çözüm için de dün askeri heyetler arasında görüşmeler yapıldığı iddia edildi. HTŞ’nin bölgeyi ter ketmesi ya da silahlarını bırakıp ÖSO’ya katılmasının talep edildiği ileri sürüldü. HTŞ’nin askeri gücü anlaşma çerçevesinde ya ÖSO’ya katılacak ya da bölgeden güvenli bir şekilde çıkartılacak. Bölgeden ulaşan ilk bilgilere göre, HTŞ, Dare İzze kasabasının doğusuna geri çekilmeyi tasarlıyor.

AFRİN KUŞATMASI

İdlip’e yönelik operasyon konusunda Rusya ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak bölgenin denetim altına alınması sonrası Türkiye’nin harekat planı kapsamına Afrin ve Şehba bölgesi de dahil edilecek. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye, İdlib’i El Bab ve Cerablus’a bağlamak için PYD’nin denetimindeki Tel Rifat hattından bir koridor açmayı planlıyor. Bu kapsamda, bölgeye bir koridor açılması için Afrin’in güneyinde yer alan Cinderis kasabasının alınması planlanıyor. Cinderes’in alınması ile birlikte Azez bölgesine güvenli bir koridor açılmış olacak. Plana göre, Cinderes’ten sonra Tel Rifat kasabası ve havaalanına yönelik operasyon yapılması bekleniyor. Afrin’in izole edilip iki kasabanın alınması ile İdlib’deki siviller, açılan koridordan Azez, El Bab ve Cerablus’a nakledilecek. İdlib’de kontrolü sağladıktan sonra ABD destekli YPG’nin bölgeyi denetim altına almasını önlemeyi amaçlayan Türkiye’nin Afrin’in altından kuzeydoğuya doğru bir koridor açmayı planladığı bildiriliyor.

Rusya ile yapılan anlaşma kapsamında ise Afrin operasyonunun ertelendiği ileri sürüldü. Ancak İdlib operasyonu ile Afrin’in etrafı kuşatılarak bölgenin kontrol altına alınması amaçlanıyor.

TATBİKATA DEVAM

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül’de başlatılan tatbikat sürüyor. Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre mesafede tır parkının karşısındaki alanda, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasında yürütülen tatbikat, Irak Silahlı Kuvvetleri birliklerinin katılımıyla müşterek devam ediyor. Önceki gün birliklerin bakım ve temizliğinin ardından dün zırhlı araçların manevra yaptığı alanda, tatbikat gereği bir mekanize piyade ve bir zırhlı tank bölüğü Irak askerleri ile taktik intikali gerçekleştirdi. Dün tatbikat alanına zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 10
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    afrine kuzeyden girin bitsin ne uzatıyorsunuz
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcımız olsun.galip olan Allahtır.
    Cevapla
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    kavurun dediklerle degil kendi bildiklerimiz kavurun dediklerini tersine cevirebilirsek biz güçlü oluruz o petrol olayında soon tabaka bunu kavur bu kafir ülkleri nasıl dediler onuda bilmam ama ben eminim kavurlar hep tersden bize derler ve bence o petrol olayında ben anlamam hiç birşeyden ama bu kafirlerin dedigi ne ise onu tersine ve kuyunun son tabaka altına girmek gereklidir diye düşünüyom
    Cevapla
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    ben diyem bügün sen de yarın yani iyice amerika devleti sıkıştı ve amerika devleti sular altında fırtına kasırganın altında kalacaklar ve amerikada kaçma işine bakıyor
    Cevapla
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    bu amerika hep mazlumları katletti ve bu katlimanın karşılıgıda belli ve bu kanı bozuk amerika şimdi kaçma olayına bakıyor amerika yıkılcak darman dagın olcak ve buda çok sıkışmış duruma geldi bence bakalım görelim neler olacakmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!