Ortadoğu’da yeni bir dönem başlıyor!

Rusya savunma şirketi Rostech’in başkanı Sergey Çemezov S-400 savunma sisteminin kurulmasından önce Türkiye ile askeri-teknik işbirliği anlaşmasının imza edileceği açıklandı

GİRİŞ 14.12.2017 10:28 GÜNCELLEME 14.12.2017 14:17
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde, S-400 orta-yüksek irtifa hava savunma sisteminin tedariki konusunda önemli mesafe kat edildi. Rusya, toplam 4 bataryayı Türkiye’ye hemen vermeye hazır ve istekli çünkü Rusya Kırım-Karadeniz- Türkiye-Suriye aksında hava güvenliği sağlamayı, Ortadoğu ve Suriye’deki entegre stratejisini güçlendirmeyi amaçlıyor.

S - 400'ÜN MİSYONU ÇOK KRİTİK

ABD'NİN KİRLİ TÜRKİYE PLANI

Türkiye açısından S-400’lerin üstleneceği misyon daha acil ve kritik. Türkiye, S-400’lerle ABD/ CENTCOM’un, YPG ile birlikte Suriye’deki operasyonlarını kesmeyi, terörle mücadelesinde ABD’nin TSK’ya havadan yapabileceği blokajı, sinyal ve elektronik harp yoluyla buradan gelecek dolaylı tehdidi önlemeyi amaçlıyor. CENTCOM, YPG’ye Suriye’de önemli hava desteği sağladığı gibi TSK’yı kısırlaştırma amaçlı teknik-istihbari vasıtalarla da terör örgütüne destek veriyor. Maddi, istihbari, teknolojik ne kadar araç varsa ABD, PKK/YPG aparatı üzerinden kullanıyor.

Rusya savunma şirketi Rostech’in başkanı Sergey Çemezov S-400’lerin 2019’a kadar Türkiye’ye verileceğini ifade ederken, savunma sisteminin kurulmasından önce Türkiye ile askeri-teknik işbirliği anlaşmasının imza edileceği açıklandı.

ÖNCE SURİYE SINIRINA

Bu anlaşmanın imzalanması sadece S-400’lerin satışını mı kapsıyor, zaman içinde belli olacak ancak askeri-teknik işbirliği anlaşması şu anlama geliyor: “Rusya S-400’lerin teslimatından önce Türkiye’de askerini konuşlandıracağı üs talep edebilir. Rus askerinin nerede konuşlanacağı, S-400’lerin nerelere yerleştirileceği, tahmini görev süresi ve diğer detaylar, bu anlaşmaya yazılacak. S-400’lerin ilk 2 bataryası Suriye sınırına, 1’i Akdeniz’e doğru; diğerleri Marmara-Boğazlar-Ege-Karadeniz güvenliği için konuşlandırılacak.”

DOST  - DÜŞMAN AYRIMI YAPACAK

S-400’ler, Türkiye’nin hava savunma sistemini oldukça güçlendirecek, kapasitesini artıracak. Yerli İHA ve SİHA üretip bunları terörle mücadelede etkili kullanan TSK, S-400’lerle bu avantajını sürdürdüğü gibi havadan gelebilecek riskleri ve kısırlaştırma girişimlerini bertaraf edebilecek. Daha önce Yunanistan ve İran’a S-300 satan Rusya, askeri liman, askeri havalimanı ve bazı askeri geçiş hakları sağlamıştı. Türkiye’den de benzer talepleri olabilir. S-400’lerin korunması için de bazı ek savunma sistemleri de kurulması gerekiyor. Özellikle denizaltından ateşlenen füzelere karşı radar ve ek savunma sistemlerini de öncelikli Rusya tedarik edecek. S-400’lerin kaynak kodları, dost-düşman ayrımı gibi detaylar da çok önemli.

RUSYA’NIN FÜZELERDE MOTİVASYONU YÜKSEK

Rusya, askerlerini çekeceğini açıklasa da üsleri ve yeni askeri anlaşmalarıyla Ortadoğu ve Suriye’de dantel gibi ördüğü bir entegre strateji izliyor; Mısır’la hava sahalarının ve hava üslerinin karşılıklı kullanımına ilişkin bir anlaşma yaptı. ABD de boş durmuyor. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Rob Manning, Mısır’daki cami saldırısının ardından, “ABD’nin bölgeye müdahale ihtiyacını doğurmuştur” açıklamasını yaptı. Rusya, S-400’lerle birlikte eğer edinebilirse Türkiye’deki üslerini kullanabilecek mi? Bunun için henüz erken ama fiyatın ucuz tutulması, kredili anlaşma, Rusya’nın da S-400’lerle ilgili motivasyonunun yüksek olduğunu gösteriyor. ABD’nin Suriye ve Irak’taki, Ortadoğu’nun genelindeki üslenmeleri dikkate alındığında, S-400’lerin konuşlanması Rusya açısından da kritik ve Rusya’nın savunmasının da devamı niteliğinde.

Bülent Aydemir - Habertürk

YORUMLAR 31
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Fazla guvenmemek lazim 1 Dunya savasinda almanyaya güvendik bütün güçlü ülkeler önce bize saldırdı şimdide rus a güvensek hata olur Rusya savaşı kendi ülkesin e taşımayıp suriye den sonra bize taşımak istiyor sanki suriyede s 300 varda bir işe yarıyor birlik olmadiktan sonra.ne rus ne de abd üssü istiyoruz silah alacaksan imtiyaz verme zaten parasıyla alıyoruz .
    Cevapla
  • y.t. 6 yıl önce Şikayet Et
    abd yi atamadik bide rusu bela etmeyin.
    Cevapla
  • y.t. 6 yıl önce Şikayet Et
    rusyaya sakin us vermeyin.onlara guvenilmez.ruslarin gozu hala boğazlarda.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben buna karşıyım bir silah alcaz diye ruslar ülkemizde üs istiyor daha bu abdeyi incirlikten çıkaramadık şimdide ruslarlami uğraşacaz. Ruslara güven olmaz Abd gibi başımıza bela olurlar zaten en altından abdeyle anlasmislardir ülkemizi bunlara yem etmiyelim sonra da abd ve rus çekişmesi olur
    Cevapla
  • Turan 6 yıl önce Şikayet Et
    Vatana millete hayırlı olsun.Reis sen çok yaşa.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı