NATO’dan Türkiye ve S-400 açıklaması

Türkiye'nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin gelişmeler NATO tarafından da yakından izleniyor.

NATO’dan Türkiye ve S-400 açıklaması
NATO’dan Türkiye ve S-400 açıklaması
GİRİŞ 28.12.2017 06:09 GÜNCELLEME 28.12.2017 07:33
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Bir NATO yetkilisi, “Hangi askeri ekipmanları alacaklarına karar verecek olanlar üye ülkelerdir. NATO için önemli olan müttefiklerin aldıkları ekipmanın birlikte işletilebilmesidir. Silahlı güçlerimizin birlikte çalışabilirliği operasyonlarımızın ve misyonlarımızın yürütülmesi için NATO açısından esastır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de gerek daha önce Türk yetkililerle yaptığı temaslarda gerekse kamuya yönelik açıklamalarda benzer doğrultuda mesajlar vermişti.

Satışın gerçekleşmesi halinde bu NATO açısından bir ilk olacak. Bunun nedeni ise şu anda bu sistemleri kullanan herhangi bir NATO ülkesinin bulunmaması. 

 

Askeri ekipman alımları konusunda karar Türkiye’ye ait olsa da tercihin Rusya’dan yana yapılması NATO ve ABD'yi rahatsız ediyor. S-400’lerin NATO’nun hava savunma sistemiyle entegre şekilde işletilebilmesi söz konusu değil. Türkiye, bu sistemlerini alsa bile NATO’yla uyumlu sistemlere kapıyı kapatmadığını İttifak’a resmen iletmiş durumda.

Türk topraklarında Rus hava savunma sistemlerinin bulunmasının Türkiye’de konuşlandırılmış ya da faaliyette bulunan ittifak unsurları açısından sorun yaratacağı iddia ediliyor.

ÜRETİCİ ABD’NİN LİSTESİNDE

NATO’nun en önemli üyesi ABD açısından ‘sıkıntı’ düzeyi biraz daha yüksek. S-400’lerin üreticisi olan firma ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor. 

Şimdiye kadar satış gerçekleşmediği için tartışmalar da belli bir düzeyde kalmıştı ancak satış aşamasından sonra NATO içi tartışmalarda farklı bir boyuta geçilme ihtimali bulunuyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 57
  • 4444MALATYA 6 yıl önce Şikayet Et
    yaw TÜRKIYE niye s400 leri kendimiz neden yapmiyoruz 4 tane boru yokmu ülkede 5 boruyla S500 olur
    Cevapla
  • isa 6 yıl önce Şikayet Et
    Keske hersey senin dedigin kadar basit olsa. 2 milyar dolarimiz cepte kalirdi.
    Cevapla
  • cenk 1071 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD bir terör yetiştiren silahlandıran terör devletidir.ABD ambargo koyacaksa önce kendine ambargo uygulamalıdır.
    Cevapla
  • Mehmet Güler 6 yıl önce Şikayet Et
    her ülkenin kendini koruma hakkı, bilhassada dost görünen sinsi düşmandan koruma koruma hakkı vardır. bu nedenlede S-400 ler nato sisteminden bağımsız olmalıdır.
    Cevapla
  • 01niron 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD hem silah satamayacak hem de kendisine çevrilecek bu silahlardan endişe duyacaktır.Bugüne kadar ABD ve Avrupa nın mandası gibi yaşadık ve sömürüldük. Şimdi ayaklarımızın üzerinde durmaya başlayınca ABD ve Avrupa, Afrika ve Ortadoğudan kaynaklarının kesileceğini bildiği için Avrupa ve ABD ile çatışmalarımız son bulamayacaktır.
    Cevapla
  • Hakan can 6 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip Erdoğan gittiği gün bu s400 boruları alt yapida kullanilacak ve birdaha Reisimiz gibi birinin başa gelmemesi için her tedbiri alacaklardir.. içimizdeki hain topluluğu ulkemizi satmak için firsat kolluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar