Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nde son durum nedir?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından, kamuoyunda çılgın proje olarak bilenen Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili açıklama gerçekleştirildi. Ahmet Arslan'ın açıklamaları doğrultusunda, Kanal İstanbul projesinin güzergahı ortaya çıktı. Peki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 2011 yılında açıkladığı Kanal İstanbul Projesi'nde son durum nedir?

Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nde son durum nedir?
Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nde son durum nedir?
GİRİŞ 15.01.2018 15:58 GÜNCELLEME 15.01.2018 15:58

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili tüm detayları açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Ahmet Arslan düzenlendiği bu toplantıda, çılgın proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahına ve Kanal İstanbul Projesi'ni hayata geçirebilmek için yapılan tüm çalışmalara ilişkin kamuoyunu yakından ilgilendirecek bilgilere yer verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın açıklamaları sonrasında kamuoyu da, Kanal İstanbul Projesi'nin ne olduğunu ve Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili gelinen son durumu öğrenmek üzere merak ederek sorgulamalara başlandı. İşte Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili en son gelişmeler...

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE SEÇİLEN GÜZERGAH NEDİR?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunun, Kanal İstanbul için en uygun güzergah olarak seçildiğini ifade etti.

Kanal İstanbul için büyük gün bugün Detaylar belli oldu

Yapılan bütün çalışmalar sonucunda, ülkemizin Avrupa tarafında olası bütün etkileşimler; ulaşım ve kentsel dönüşüm dahil, 5 alternatif üzerinde durulmuş ve en doğru, en avantajlı konumu sağlayan 4. alternatifte karar kılınmıştır. Bundan sonraki çalışmalar Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu güzergahında devam edecek. 

"Küçükçekmece Gölü'nden girecek ve Sazlısu Barajı'nın oradan Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkmış olacak. Güzergahımız yaklaşık olarak 45 kilometre uzunluğundadır.

Kanal İstanbul için büyük gün bugün Detaylar belli oldu

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN AMACI NEDİR?

"Bu projedeki amacımız; Boğaziçi üzerindeki gemi trafiğinden kaynaklı yükü azaltmak, tehlikeli madde taşıyan gemilerden kaynaklı riskleri azaltmak, su yolu güzergahında kentsel dönüşüm de yaparak modern yaşam alanı sağlamaktı. Ayrıca, İstanbul'da su yolu taşımasından kaynaklı ülkemizin hem konumunu hem de cazibesini artırmaktı.

Projenin güzergahını ve detayları Bakan Ahmet Arslan açıkladı

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE GELİNEN SON DURUM NEDİR?

Tüm çalışmalar değerlendirildi, deprem ve tsunami risk değerlendirmeleri yapıldı. Jeolojik etütlerin entegre olacağı çalışmalar tamamlandı. İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ ve Gazi üniversitelerinden destek alındı. Uluslararası uzmanlardan destek aldık ve bu destekler sürüyor. 35 kurum - kuruluşun çalışmalarıyla çevresel koşular, maden alanları, yer altı ve yer üstü su kaynakları, toprak kaynakları gibi etkenler çerçevesinde yapılabilirlik dikkate alındı.

Çalışmaları yaparken Terkos Gölü su havzasıyla etkileşimi olamaması adına kritik sınırdan doğu istikametine yaklaşık 500 km uzaklaştırıldı. Baklalı ve Dursunköy yerleşkelerinin kanal havası altında kalmaması adına bu yol izlendi ve bölge sakinlerinin olumsuz etkilenmemesi sağlandı.

ulaştırmabakanı.jpg

Liman ve lojistik merkezi gibi entegre projeler değerlendirildi. Karadeniz'den çıkacak dolgu malzemeleriyle yapılacak proje alanları, Marmara Denizi'nden çıkacak dolgu ile yapılacak yapay adalar dahil, hepsi birlikte değerlendirilecek ve ayrıntılar netleşecek. Muhtemel dolgu alanlarıyla yapay adaların büyüklükleri ve konumları ön çalışma olarak ortaya kondu; nihai sonuç paylaşılacak.

Marmara tarafında 3 tane geçişi, Marmaray Projesi'nde olduğu gibi batırma tüple Küçükçekmece Gölü'nün altından geçirmeyi hedefliyoruz. Kuzey istikametinde olan diğer alternatiflerin tamamı ise köprü geçişi şeklinde olacak.

Kanal İstanbul'dan kaynaklı yarma yaptığımız için, karşıdan karşıya geçişlerde çok da uzun mesafeli viyadük gerektiren geçişler olmayacak. Gemilerin geçiş yüksekliğini kurtaracak geçişler söz konusu olacak.

Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahı

BU SENE İÇİNDE KAZMA VURMAYI HEDEFLİYORUZ...

''Yap-işlet-devret kamu-özel iş birliği karma modeliyle yapılacak ihale süreçlerini bitirip, bu sene içinde kazma vurmayı hedefliyoruz...''

Kanal İstanbul için büyük gün bugün Detaylar belli oldu

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'