Terörün izleri siliniyor! Yeni hayat

Afrin’den terör örgütünü temizleyen Türk Silahlı Kuvvetleri insani yardım alanında da büyük sorumluluk üstleniyor. Tuzaklanmış bombaların temizlenmesi devam ederken, ilçeye dönenler güvenliğinden emin olunan evlere yerleştiriliyor...

Terörün izleri siliniyor! Yeni hayat
Terörün izleri siliniyor! Yeni hayat
GİRİŞ 23.03.2018 10:06 GÜNCELLEME 23.03.2018 10:08

Afrin'in terör örgütlerinden temizlenmesinin ardından adım adım arama tarama çalışması yapılıyor. El yapımı patlayıcı (EYP) ve mayınlı mühimmatlara karşı önlem alan TSK, güvenliğinden emin olunan binalara giriş izni vermeye başlayınca ilçe halkı da evlerine dönmeye başladı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının da yer aldığı temizlik operasyonunda önceki gün 8 EYP ve mayın güvenli bir şekilde imha edildi. PYD/PKK'lı teröristlerden kaçarak ilçeyi terk eden siviller kamyonetlerle dönerek evlerine yerleşirken ilçede yaşadığını kanıtlayamayanlar ise çevriliyor.

Suriye'nin çeşitli bölgelerinden araçlarla gelerek ilçeye girmeye çalışanlar, olası hırsızlık ve güvenlik gerekçesiyle Afrin merkeze alınmıyor. İlçe merkezine girişlerde uzun araç kuyruklarının bir süre daha görülmesinin normal olduğunu belirten ÖSO komutanlarından Osman Salih, ''Oluşturduğumuz güvenlik noktalarında Afrin merkezi iyi bilen sivillerden destek alıyoruz. Suriye’nin dört bir yanından gelenler var. Kendilerinin Afrinli olduğunu, burada evlerinin olduğunu iddia ediyorlar ancak araştırdığımızda görüyoruz ki bunlar ne Afrin’de yaşamış ne ÖSO mensubu ne de bir başka örgütün mensubu. Bu fırsatçıları gerek TSK olsun gerekse ÖSO olarak bizler ayıklıyoruz'' dedi.

'YAPACAK İŞ ÇOK'

Afrin ve kırsalında daha yapacak çok iş olduğunu da sözlerine ekleyen Salih, “Burada görevimiz devam ediyor, teröristler kaçtı ama verdikleri hasarı onarmak zaman alacak. Afrin içerisinde hâlâ tehlikeli mühimmat, tuzaklanmış bombalar var. Amacımız elimizden geldiği kadar savaşın izlerini silip sivil yaşamı teşvik etmek. Cadde ve sokakları temizleyerek, hastaneyi yeniden hizmete geçirmek için TSK ve ÖSO olarak bu süreci yürütüyoruz” diye konuştu.

HENDEKLER KAPATILIYOR

Silah seslerinin kesildiği kenti adeta köstebek yuvasına çeviren teröristler, kaçarken hâlâ dumanları yükselen çok sayıda iş makinesi ve motorlu taşıtı da ateşe verdi. İlçenin çeşitli noktalarında yakılan araçlardan yükselen dumanlar kent dışından da görülüyor. Ayrıca, ilçe merkezinin çevresinde, kilometrelerce uzunlukta kazılmış hendekler bulunuyor. Bu hendekler toprak yığınları iş makineleriyle düzeltilerek eski haline getiriliyor. Terör yuvasına dönüştürülmüş Afrin’de ÖSO mensupları, duvarlara ve direklere asılı olan teröristlerin fotoğraflarını teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın posterleri ile YPG/PKK’yı simgeleyen yazıları da temizliyor. Sokaklara yazılan yazılarla terör örgütüne gönderme yapan ÖSO mensuplarının, “Geldik yoktunuz, neredesiniz” şeklindeki mesajları da dikkatlerden kaçmıyor.

EVLERİNE DÖNÜYORLAR

Kentin ana caddelerinde ve ara sokaklarında aralıksız olarak devriye görevinde bulunan Türk tankları asayişi sağlarken belediye binası, nüfus ve tapu kadastro gibi kamu binalarının güvenliğini de TSK sağlıyor. Bir askeri yetkili, “Geçmişte Kerkük’te, Musul’da yapılanlara burada müsaade etmeyeceğiz. Tahrif edilen tapu kayıtlarına itibar etmeden herkesi evine yerleştireceğiz” diye konuştu.

3 BİN KİŞİYE EKMEK

İHH İnsani Yardım Vakfı, Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı günden bu yana terörden arındırılan Afrin merkezi ve köylerine yardım dağıtıyor. Bölgede yaşayan ve terörden mağdur olan halka insani yardım malzemesi ulaştıran İHH, bu yardımları Reyhanlı ve Kilis’te bulunan koordine merkezlerinden gönderiyor. Günlük 10 bin kişiye yemek çıkarma kapasitesine sahip mobil aşevini Afrin merkeze taşıyan İHH, sivillere günlük düzenli sıcak yemek çıkaracak.

AFRİNLİLERE SAĞLIK TARAMASI YAPILDI

Güvenlik güçleri, ilçe merkezinin kuzeybatısında yaşayanlara da gıda yardımında bulundu, sağlık taraması yaptı. Çocuklarla da yakından ilgilenen askerler, onlara çikolata ve lokum ikram etti. Daha sonra askeri sağlık görevlileri mahallede sağlık taraması yaptı. Hastalara ilaç verilirken halk Mehmetçik’e teşekkür etti.

 

 

6 OKUL ONARILDI

Afrin bölgesinde teröristlerin zarar verdiği okullar, Türkiye’nin desteğiyle onarılarak eğitim-öğretime hazır hale getiriliyor. Fırat Kalkanı bölgesinde daha önce eğitim-öğretim çalışmalarına katkı sunan Keçiören Belediyesi, burada da çocukların eğitimden geri kalmaması ve geleceğe hazırlanması için 6 okulu onardı. Terörden temizlenen diğer yerleşim yerlerinde de tüm okulları yenilemeyi planlayan Keçiören Belediyesi, çocukların okul özlemini büyük ölçüde sona erdirecek.

AFRİN’DE 4 KÖY DAHA TEMİZLENDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin’de 4 köyü daha teröristlerden kurtardı. Afrin’in ilçe merkezinin güneyinde teröristlere yönelik sürdürdüğü operasyonlar kapsamında, Baay, Kafer Nabu, Başufah ve Burj Haydar köylerini YPG/PKK-DEAŞ’tan arındırdı. TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 18 Mart’ta Afrin ilçe merkezi ile ilçenin kuzeyi, doğusu ve batısındaki noktaların tümünü ele geçirmişti.
 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler