Polisin arama yetkisi ile ilgili kritik karar

Anayasa Mahkemesi, mahkeme kararı olmadan girilen evde ele geçirilen uyuşturucu maddeler nedeniyle sanığın mahkumiyetinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

Polisin arama yetkisi ile ilgili kritik karar
Polisin arama yetkisi ile ilgili kritik karar
GİRİŞ 11.04.2018 09:53 GÜNCELLEME 11.04.2018 09:54
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi (AYM), polisin arama yetkileri ile ilgili önemli bir karara imza attı. AYM, mahkeme kararı olmadan girilen evde ele geçirilen uyuşturucu maddeler nedeniyle sanığın mahkûmiyetinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

İddiaya göre, İstanbul Fatih’te yaşayan Orhan K., 17 Ocak 2011’de İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği’nde görevli iki sivil polisin yanına giderek uyuşturucu satmak istedi. Daha fazla uyuşturucu madde ele geçirmek isteyen ve alıcı gibi davranan polisler, şüphelinin evine gitti. Burada bulunan çok sayıda uyuşturucu madde ve bu maddelerin tartılmasında kullanılan hassas teraziye el konuldu. Orhan K. ise polislerin, bekledikleri rüşveti alamayınca ertesi günü tutanak tuttuklarını ileri sürdü.

 

 

Durumun 18 saat sonra bildirildiği savcı, polisler hakkında rüşvet ve irtikap suçlarından dava açtı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde polis memurları rüşvet suçundan mahkum edildi.

Sanık Orhan K. da uyuşturucu ticareti suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Orhan K.’nın başvurduğu Anayasa Mahkemesi ise adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Yeniden yargılama kararı veren AYM; Ceza Muhakemesi Yasası’nın 119. maddesine göre konutta aramanın hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emri ile yapılabileceğinin düzenlendiğine işaret etti. AYM kararında “Hukuka aykırı şekilde gerçekleştirilen arama sonucu elde edilen delillerin belirleyici delil olarak kullanılmasının bir bütün olarak yargılamanın hakkaniyetini zedelediği görülmektedir” denildi.

HABERTÜRK

YORUMLAR 9
  • eser 6 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl iş be ortada suç var mahkeme haktan bahsediyor.Bence bu kararı verenleri uyuşturucuya alet olmaktan yargılamak gerekir.
    Cevapla
  • talat 6 yıl önce Şikayet Et
    huhkuki ve normal eğitimden bihaber olan yerden ne hayır gelir
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Polisimizin zaten doğru düzgün yetkisi yok. Herif Bıçak v.s çekiyor hiç bir şey yapamıyor. Sen benim kim olduğumu biliyormususun diyor ses çıkaramıyor.oldu olacak belinden silahını da alın. Tam olsun. Selahiyet verilmeli yetkileri artırılmalı.
    Cevapla
  • Nasıl yani 6 yıl önce Şikayet Et
    Ortada bir uyuşturucu madde var sorun burda neolacak şimdi.arama emri yok diye uyuşturucu yokmu sayılacak.yoksa başka bir şeymi var.öyle oturduğun yerde öyle arama emri yok diye hükmü iptal ediyorsan burda başka bir şey var.çünkü ortada bir uyuşturucu madde varsa suçta var demektir.suç kimde ise tesbit edilsin suçlu kim ise cezası kesilsin.böyle olurmu insiyatif kullanılıyorsa suçlu polis mi.bunu böyle yaparsanız zehir taciri bu durumu kullanır.suçluyu tesbit etmezseniz sonuç olarak kanunun caydırıcılığı kalırmı
    Cevapla
  • Gkhn 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu anayasa mahkemesi uyelerinin yenilenmesi şart
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular