Montları çıkarın: Kestane karası geliyor

İstanbul başta olmak üzere yurt geneli, yarından itibaren 6-10 derece sıcaklıkların düşeceği kestane karası fırtınasıyla sonbaharı yaşamaya başlayacak.

Montları çıkarın: Kestane karası geliyor
Montları çıkarın: Kestane karası geliyor
GİRİŞ 24.09.2018 16:13 GÜNCELLEME 25.09.2018 08:40
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İstanbul başta olmak üzere yurt geneli yarından itibaren etkisini gösterecek "kestane karası fırtınası"yla sıcak yaz günlerine veda edecek.Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsimi sona ermesine rağmen bu ay da hava sıcaklıklarının yaz değerlerine yakın seyrettiğini söyledi.

FIRTINA BALKANLAR ÜSTÜNDEN GELİYOR

 

 

Havaların yaz mevsiminin etkisinden artık çıkacağını belirten Ahmet Köse,

"Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere yarından itibaren 6 ila 10 derece birden azalacak. Yaz mevsimini andıran sıcak günler 'kestane karası fırtınası' adı verilen hava olayıyla sona erecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, sıcaklıklar 25-28 Eylül tarihlerinde düşecek ve sonbahar yağmurları başlayacak. Genelde eylülün son haftasına denk gelen ve 3-4 gün süren kestane karası fırtınasıyla havalar serinleyecek."

ANİ SEL VE SU BASKINLARINA DİKKAT

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, son 15 yılda Türkiye'de sonbaharın ılıman geçtiğini, yazı andıran sonbaharlar yaşandığını söyledi.

Uzun vade tahmin model çıktılarına göre aralık ayı ortalarına kadar yurdun büyük bölümünde hava sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 1 derece üzerinde seyredeceğini belirten Köse, "Ekim ayında Karadeniz kıyılarında, kasım ve aralıkta Ege ve Akdeniz kıyılarında yağışların mevsim normalleri üzerinde, geriye kalan yurdun büyük bölümünde ise yağışların mevsim normalleri civarında kalacağı tahmin edilmektedir." ifadelerini kullandı.Köse, soğuk hava eşliğindeki kısa süreli, kuvvetli ve şiddetli sonbahar yağmurlarının sel, su baskınlarına, yıldırım, şimşek gibi olaylara, kıyılarda hortum oluşumuna neden olabileceğini vurguladı.Türkiye'de yılda ortalama 15 hortum oluştuğunu belirten Köse, haziran ile kasım ayları arasında meydana gelen hortumların, sonbahar yağışlarıyla da görülebileceğini anlattı.

SICAKLIKLAR 15 DERECE DÜŞECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizin yarından itibaren Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının salı günü kuzeybatı kesimlerde (Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzeybatısı), Çarşamba günü kuzeydoğu ve iç kesimlerde (Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu, İç Ege ile Akdeniz Bölgesinin iç kesimlerinde) 8 ila 15 derece azalması bekleniyor" denildi.

RÜZGAR HIZINI ARTTIRACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, rüzgar konusunda da uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, "Batı Karadeniz'de bugün  akşam saatlerinde sonra kuzey yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75km/sa) fırtına bekleniyor. Fırtınanın Salı günü sabah saatlerinden sonra etkisini azaltacağı tahmin ediliyor. Marmara'da yarın kuzeydoğudan kuvvetli olarak esmesi beklenen rüzgarın, Çarşamba günü ilk saatlerden itibaren kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Marmara'daki kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Cuma günü öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.

Kuzey ve Orta Ege'de ise yarın ilk saatlerden itibaren kuzey ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75km/sa) fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgarın Çarşamba günü ilk saatlerden itibaren kuvvetini arttırarak 7 ila 9 kuvvetinde (75-90km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edildiği kaydedildi. Fırtınanın Kuzey ve Orta Ege'de cuma günü öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği kaydedildi

HASTALIK UYARISI

Hava değişimine dikkat çeken meteoroloji, hastalık konusunda uyarıda bulundu. "Yurdumuzun kuzey ve iç kesimlerinde Kuvvetli rüzgar ve fırtınayla birlikte hava sıcaklıklarında beklenilen ani ve hissedilir değişimlerinin meydana getireceği sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.
 

YORUMLAR 11
  • Durmadvamet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bekâr iken kış daha güzeldi. Sonbahar yaprakları gözümde canlanır hoş bir sakinlik tatlı bir siyah beyaz hava. Evli olunca tek düşüncem istemesemde aklıma ilk o geliyor Doğalgaz FATURA !
    Cevapla
  • Osmanlı sultanı 5 yıl önce Şikayet Et
    Kestane
    Cevapla
  • Emir 5 yıl önce Şikayet Et
    Kis ayı adamın belini büküyor kömür parası doğalgaz parası dudak ucuklatiyor
    Cevapla
  • AŞKOLSUN 5 yıl önce Şikayet Et
    Vay beee. Çocukluğumdan beri hep aynı şeyleri duyuyorum. 50 sene geçti hep aynı sıkıntı.. Şu balkonları vatandaşa kapattıramadık gitti yaaa...
    Cevapla
  • davulcu 5 yıl önce Şikayet Et
    balkonu kapatinca ev firin gibi mi oluyor..hemen kapattiralim o zaman..
    Cevapla
  • Yaman 5 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalım doğalgaz faturaları da geliyor..kahrolsun abd..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber