2019 Asgari ücret maaşı kaç TL oldu? Toplantıdan ilk rakamlar açıklandı...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni yıl asgari ücret zam oranları belli olmaya başladı. Son enflasyon rakamlarına göre tekliflerde değişikliğe gidildi. Peki 2019 yılında asgari ücretli kaç TL maaş alacak? Aylık 2 bin TL maaş olmasını bekleyen çalışanlar gözünü bu ay içinde yapılacak ikinci toplantıya çevirdi...

2019 Asgari ücret maaşı kaç TL oldu? Toplantıdan ilk rakamlar açıklandı...
2019 Asgari ücret maaşı kaç TL oldu? Toplantıdan ilk rakamlar açıklandı...
GİRİŞ 14.12.2018 20:18 GÜNCELLEME 14.12.2018 20:18
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. 13 Aralık perşembe günü itibariyle gündeme taşınan asgari ücret zam oranı 6.7 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Beklenen enflasyon rakamlarıyla birlikte asgari ücret maaşının kaç TL olacağı belli olmaya başladı. Buna göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere perşembe günü ikinci toplantısını yapacak. 2 bin 200 TL'den başlayacak pazarlıklar sonundan asgari ücretlinin 2 bin TL maaş alması için yoğun çaba harcanacak. İşverenler ise yeni yılda asgari ücretin 1.857 TL olmasını talep etti. Bugün tekrar masaya yatırılacak konunun ayrıntıları haberimizde olacak...

 

ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,79, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,62 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,63 artış gerçekleşti.

 

2019 Asgari Ücret Zam Oranları

ASGARİ ÜCRET 2019'DA NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 zammının ikinci görüşmesini 13 Aralık perşembe günü saat 10.00'da yapacak, net asgari ücret için müthiş rakamlar konuşuluyor.

İŞÇİ KESİMİNİN TALEPLERİ
 
2018 enflasyonu YEP'e göre yüzde 20.8 olacak. Büyüme yüzde 3.8 bekleniyor. Tamamı refah payı sayılırsa: = Asgari ücret 2.000 TL olacak.

2.000 TL'nin temel alınması sonrası enflasyon ve refah payı ile hesaplama yapılırsa:= asgari ücret 2.395 TL olacak.

Enflasyonun yüzde 25 olarak alınması ve 2.000 TL temel ücretin üzerine eklenmesi de masaya getiriliyor: Bunun için konuşulan rakam ise 2.400 TL
 
Hem enflasyonun yüzde 25 kabul edilmesi hem de refah payı eklenmesi ile 2.000 TL temel alınırsa: asgari ücret 2.461 TL olacak.
 
İŞVERENİN ÖNERİSİ
 
İşveren ise 2019 enflasyon hedefi olan yüzde 15.9'un dikkate alınmasını istiyor ve asgari ücretin 1.857 TL olarak belirlenmesini istiyor.

DİSK ASGARİ ÜCRET ZAM BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI!

DİSK'in 2019 yılı asgari ücret talebiyle ilgili aldığı karar da basın toplantısında duyuruldu. Buna göre DİSK yeni asgari ücretin net 2 bin 800 lira olmasını istiyor.

Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı da dikkate alınmalıdır. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için, asgari ücretin milli gelir artışından yararlanması için, asgari ücretin geçim ücreti olabilmesi için, asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için, işçilerin krize karşı korunması için, asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalıdır".

ASGARİ ÜCRET ZAM TOPLANTISINDA BİR İLK

Yaklaşık iki aydır asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılması gerektiğini ifade ettiklerini ve aralık ayından itibaren bu rakam üzerinden pazarlıkların yapılması gerektiğini belirten Türk İş'in yaptığı açıklamada; 

"Bu sene belki ilk olarak komisyona asgari ücretli çalışan bir işçi vereceğiz. O kişi komisyon üyelerine bu parayla nasıl geçindiğini anlatacak" dedi...

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret belirlenirken ülkede geçinme durumları, sosyal ve ekonomik şartlar ele alınıyor. 2 yılda bir belirlenecek olan asgari ücret 16 yaşını dolduranlar ve doldurmayanlar için ayrı düzenleniyor. Asgari ücret için her yıl komisyonda kurulabilir. 2 dönem için yapılan asgari ücretin altında maaş alıyorsanız bu yasal bir durum değil. Asgari ücret komisyonu bir araya gelerek enflasyon oranları, verilecek maaşlar belirleniyor. İşçi ve işveren sendikalarının oylamasına sunulan asgari ücret bu şartlar altında belirleniyor. En fazla üyesi olan işçi ve işveren sendikası toplantıya katılabiliyor. Eğer toplantıda eşit oy çıkarsa kararı komisyon başkanı veriyor. 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISINDA NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret konusunda 2019 rakamını belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde toplanan komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK İŞ) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, iş veren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç temsil ediyor. Toplantıda ayırca çok sayıda işçi ve işveren temsilcisi de yer alıyor.

Aralık ayının sonunda açıklanacak olan 2019 asgari ücret için işçi ve işverenlerle bir araya gelen Bakan Selçuk, tüm sosyal tarafların görüşlerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerle sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde alt sınırı daha ideal bir hale getirmeyi hedeflediklerini aktardı. Asgari ücretin çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koyduğunu anımsatan Selçuk, "Bugün aynı masanın etrafında olan hepimiz aynı gemide yol aldığımızın bilincindeyiz. Bu anlamda sürdürülen üçlü diyalog mekanizması her zaman güçlü bir şekilde işlemiştir. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek" şeklinde konuştu.

SENDİKALAR NE DEDİ?

Türk-İş gerçekleşen enflasyon artı refah payı isterken, TİSK ise asgari ücret desteğinin sürdürülmesini talep ediyor. Bu yıl ilk kez Türk-iş bünyesinde bir asgari ücretli de çalışmalara katıldı. Türk-İş adına görüşmelere katılan asgari ücretli Gülden Görmez, boşanmış ve 2 çocuk annesi, çocuklarından biri hırka alamadığı için okulu bırakmış.

Yalova Üniversitesi’nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Görmez, komisyon toplantısı öncesinde gazetecilerle bir araya geldi.

Görmez, çocuklarından birinin üniversitede okuduğunu, diğerinin ise lise 2’den terk olduğunu söyledi. Çocuğunun okulu terk etmesinde okul için gereken hırkayı alamamasının etkili olduğunu belirten Görmez, “Oğluma formasını aldım ama hırkasını alamadım. ‘Onu da bir ay sonra alırız’ demiştim. Okul yönetimi ‘prosedür gereği, o forma giyilmek zorunda’ diyerek sürekli oğlumu uyardığı için, oğlum da gurur meselesi yaptı bir daha gitmedi. Bunu bütün asgari ücretlilerin yaşadığına inanıyorum. Kiram 850 TL. Çocuk yardımıyla birlikte bin 903 TL alıyorum. Yemek artı yol gibi giderler ve kredi kartlarını çıkardığımda geriye 300-400 TL kalıyor. Asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim” dedi.

İşsizlik Maaşına Asgari Ücret Zammı,

İŞSİZLİK MAAŞINA ASGARİ ÜCRET ZAMMI!

İşsizlerin hayatlarına devam etmelerini sağlamak için kurulan İşsizlik Sigorta Fonu'ndan işsizlere her ay en düşük 805 TL, en yüksek 1.611 TL maaş ödemesi yapılıyor. Asgari Ücret Komisyonu'nda taraflar uzlaşır, kamuoyunun beklediği 2 bin TL rakamı açıklanırsa işsizler de yeni yıla zamlı maaş ile girecek. Bu doğrultuda en düşük işsizlik maaşı 1.005 TL,en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin TL'ye yükselecek.

YORUMLAR 58
  • refahdüzeyi 4 yıl önce Şikayet Et
    10 bin lazim minimum gecinmek icin
    Cevapla
  • refahdüzyi 4 yıl önce Şikayet Et
    baska ülkelerde 10 misli ciksa ne yazar yüz iki yüz 30 euro cikmis olur
    Cevapla
  • ecdad 4 yıl önce Şikayet Et
    bölgeye göre maaş belirlenmeli ... istanbuldaki 2000 TL ile Kars'taki 2000 TL aynı değil...Antalyadaki 2000 TL ile Kayserideki 2000 TL aynı değil... kimi yerlerde 400-500 TLye normal 3 odalı ev bulunurken kimi yerlerde 1500 TLye zor buluyorsun.
    Cevapla
  • Bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Gecinmek icin 6000tl gerek
    Cevapla
  • bgd 4 yıl önce Şikayet Et
    Güncel Soru: Asgari ücret ile 6 nüfus ggeçindiren, kirada oturan, 12 saat çalışan bir kişi için aşağıdakilerden hangisi doğru yanıttır? A- Kişi B- Köle C- Adams D- Hiçbiri E- Ölü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?