Operasyon başladı: Türk askeri sınırı geçti!

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu dün ABD’li askerlerin Tel Abyad ve Rasulayn’daki gözlem noktalarından çekilmesiyle resmen başladı. Sahadan edinilen son dakika haberlerine göre Türk askeri birlikleri Cerablus'tan Münbiç'e doğru ilerliyor. Operasyonla ilgili tüm gelişmeler dakika dakika haberimizde olacak....

GİRİŞ 08.10.2019 09:35 GÜNCELLEME 09.10.2019 05:41
Bu Habere 224 Yorum Yapılmış

Türk askeri birliklerinin zırhlı araçlarla Cerablus'tan girdiği bildirildi. Sahadan edinilen bilgilere göre Suriye'nin kuzeyinde askeri hareketlilik yaşanıyor.Fırat'ın doğusunda beklenen harekat için birliklerin Münbiç'e doğru ilerlediği bildiriliyor. Türk Hava Kuvvetleri Irak-Suriye sınırında devriye-keşif ve gözetleme uçuşlarını sıklaştırdı.

Teröristler bakın nasıl kamufle oldular!


 

SINIRA ASKERİ SEVKİYAT SÜRÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye sınırındaki askeri birliklere komando ve zırhlı personel taşıyıcı takviyesi yapıldı.Türkiye'nin farklı kentlerindeki birliklerden daha önce Hatay'a gönderilen komando ve zırhlı personel taşıyıcı araçlarından oluşan konvoy, güvenlik önlemleri altında Kilis kent merkezinden geçerek sınır hattına doğru ilerledi.

Komandolar ve araçların, Kilis-Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

O BÖLGELERDE YOKUZ

İki gün öncesine kadar Türkiye’nin olası bir operasyonunu önlemek için sınıra takviye asker gönderen ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşmenin ardından geri adım attı.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

TRUMP SORMADAN KARAR ALDI

ABD basını Başkan Trump’un bu açıklamayı Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) sormadan aldığını ve sahadaki askeri kanada ‘çekilin’ emri verdiğini iddia etti. Haberlerde, Pentagon'un terör örgütü PKK/YPG’nin desteklenmesi gerektiğini ve ABD askerlerinin orada bulunmaya devam etmesi gerektiğini' söylediği ifade edildi. Önceki gün Pentagon’dan yapılan açıklama da Beyaz Saray ise Pentagon arasındaki ayrılığı ortaya koydu.

PENTAGON AYRI KAFADA

Beyaz Saray’dan saatler önce soruları cevaplayan Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, ABD’nin Türkiye ile birlikte kurulan ‘güvenli bölgenin’ devreye girmesi üzerine yoğunlaştığını belirterek “Bu, ilerleme için izlenecek en iyi yol” ifadelerini kullandı. Robertson “Türkiye’nin koordinasyonsuz yapabileceği herhangi bir askeri harekât bizde büyük endişelere neden olacak, zira böyle bir durum Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliğin sağlanması ile ilgili ortak çıkarlarımıza zarar verir” dedi.

ÇEKİLME BAŞLADI

Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamanın ardından ABD askerleri Türkiye’nin operasyon düzenleyeceği bölgelerden çekilmeye başladı. İlk olarak sabah saatlerinde Tel Abyad ve Rasulayn'daki gözlem noktaları boşaltıldı. ABD askerleri ve zırhlı araçları 30 kilometre derinlikteki Ayn İsa’ya çekildi. Uluslararası bazı basın yayın organlarının servis ettiği fotoğraflar da gözlem noktalarının boşaltıldığı açıkça görüldü.

ABD BEKLENİYOR

Reuters Haber Ajansı'na konuşan üst düzey Türk yetkili de harekatın ABD askerlerinin bölgeden tamamen çekilmesinin ardından başlayacağını söyledi. Aynı yetkili “Sürecin tamamlanması için yaklaşık bir haftalık bir süre geçecek” dedi. Haber ajanlarına konuşan ABD’li bir yetkili ise “SDG’ye Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon düzenlemesi halinde Türkiye’ye karşı kendilerini savunmayacağımızı bildirdik” dedi.

Keşif bilgilerini vermeyecek

Harekatı engelleyemeyen Pentagon ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin işini zorlaştırmak içinden elinden geleni yapıyor. Türkiye’nin tarafından Suriye’deki “Hava Görev Emri”nden çıkarıldığını, duyuruna Pentagon artık keşif ve gözlem bilgilerini paylaşmayacaklarını açıkladı. Açıklamayı yapan Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, “Bunun hava sahasını Türkiye’ye kapatmak anlamına gelip gelmediği”ne ilişkin soruya, “Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri’nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor.” yanıtını verdi.

McGurk çıldırdı

ABD'nin DEAŞ Özel Temsilcisi olduğu dönemde terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği sınırsız destekle tanınan Brett McGurk, çekilme kararı sonrasında küstah açıklamalarda bulundu. Twitter'dan bir mesaj paylaşan McGurk, "Donald Trump komutan değil. Kafa yormadan bilinçsizce kararlar alıyor. Askerleri desteklemeden tehlikeye gönderiyor. Zor bir telefon aldığında ya da düşmanları blöf yaptığında müttefiklerimizi açığa çıkarıyor" ifadelerini kullandı. Teröristlerle çektirdiği samimi fotoğraflarla dikkati çeken McGurk, görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala istifa ederek Trump’a eleştiriler yöneltmişti.

Çekilme başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen operasyon öncesi ABD askerlerinin bölgeden çekilmeye başladığını söyledi. Erdoğan, “Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik ve kararlılığımız sürüyor. Çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz, kabullenmemiz asla mümkün değil” dedi

Milli Savunma Bakanlığı mesajı verdi: Hazırız


TRUMP'TAN FARKLI AÇIKLAMALAR

Bu trafiğin ardından adı "Barış Pınarı" beklenen harekat için geri sayım başlarken ABD Başkanı Trump'tan gün içinde farklı farklı açıklamalar geldi. Trump, Twitter'dan yaptığı ilk açıklamada ABD'nin Suriye'de, IŞİD ile savaşmak için gerekenden daha uzun süre kaldığını söylemiş, bundan sonra Suriye'deki durumla Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin ilgilenmeleri gerektiğini belirtmişti. Trump akşam saatlerinde Türkiye'yi "sınırları aşması halinde ekonomik yaptırım uygulamakla" tehdit etti. Trump ilerleyen saatlerde ise tarafsız olduğunu dile getirdi.

Trump bu açıklamaları yaparken ABD askerlerinin bölgeden çekilmeye başladığına dair bilgiler de geldi. Bir Pentagon yetkilisinin ABD askerlerinin Türkiye'nin önünde durmayacağına yönelik açıklaması ajanslarda yer aldı. Suriye'de hareketliliğin başladığına dair bilgilerin geldiği dakikalarda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Suriye'den kaynaklanan her türlü terör tehdidien karşı gerekli tedbirleri almak en temel hakkımızdır" ifadeleri yer aldı.

DEAŞ’LA TEHDİT

Örgüt tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada ise ABD’nin çekilmesinin DEAŞ’la mücadeleye “büyük olumsuz” etki yapacağı iddia edilerek, gözdağı verilmek istendi. SDG’nin, 40’a yakın DEAŞ’lı militanı serbest bıraktığı öğrenildi. Suriye’de yakalanan yabancı DEAŞ’lı ve ailelerinin toplam sayısının 10 bin civarında olduğunu tahmin ediliyor. Bu kişilerin bir kısmı, ABD güçlerince Deyrizor’da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasında, diğer kısmı ise YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka cezaevlerine tutuluyor.

KONTROLÜ BIRAKIP KAÇTILAR

Öte yandan teröristler, Suriye’nin kuzeydoğusunu koruyacaklarını açıklasalar da, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan PYD/YPG’nin kontrolündeki Rasulayn şehrinde yaşananlar teröristlerin yaşadığı paniği ortaya koyuyor. Teröristler, ABD askerlerin çekilmeye başlamasının ardından üzerlerindeki kamuflajları çıkararak sivil kıyafetlerle kontrol noktalarını bırakıp kaçtılar.

YORUMLAR 224
  • Bozoklu Turan 2 ay önce Şikayet Et
    Abicim Başkan Trump da neyin nesi oluyor yahu...???? Bunlar kaç sene önceki haberler....?????
    Cevapla
  • Luser 4 yıl önce Şikayet Et
    Cikacaksiniz Abd okadar sizide almaz zorunda kaliriz.
    Cevapla
  • Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanli askerimiz peygamber komutaniniz olsun ahsabi kiram ve sehitlerimiz yardimciniz olsun burnunuzu bile kanamadan yuvalariniza dönmeyi allahim nasip etsin Amin.
    Cevapla
  • Sezayi Refik 4 yıl önce Şikayet Et
    Yürüyün arslanlarım ALLAH CC 'nün izniyle...
    Cevapla
  • Duyarlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah muvaffak ve muzaffer etsin.Size uzanan eller kırılsın. Kötü gözler kör olsun. Allah sağ-salim gidip gelmeyi nasip etsin.Aziz milletin evlatları ümmetin hayırlı duaları sizinle olsun. İnşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!