Çok önemli Libya açıklaması: Durduramazsak bu savaş çok uzun sürer

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşesinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bölgedeki gelişmelere dair açıklamalarını yazdı. Libya'daki son durumla ilgili önemli açıklamalar yapan Çavuşoğlu, "Durduramazsak bu savaş çok uzun sürer" ifadelerini kullandı.

Çok önemli Libya açıklaması: Durduramazsak bu savaş çok uzun sürer
Çok önemli Libya açıklaması: Durduramazsak bu savaş çok uzun sürer
GİRİŞ 07.01.2020 11:53 GÜNCELLEME 07.01.2020 11:54
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, Haber7 için yazdığı köşe yazısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bölgedeki gelişmelere dair değerlendirmelerini yazdı. Mehmet Acet'in yazısı şöyle:

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her yılın sonunda gazetecilerle bir araya gelip geride kalan senenin değerlendirmesini yapıyor.

Bu yılki buluşma, Aralık sonunda olacaktı.

 

 

Ancak, bir gün önceden sürpriz bir şekilde gelişen Tunus ziyareti nedeniyle program ertelendi ve Çavuşoğlu ile dün sabah bir araya gelebildik.

Buluşma bir bölümü kameralara açık, diğer bölümü kapalı bir şekilde gerçekleşti.

Açık kısımla ilgili haberler bültenlerde yer aldığı için, kameralar çıktıktan sonra sorulan sorular ve bakan Çavuşoğlu’nun verdiği yanıtları ilgili konu başlıklarına üzerinden aktaracağız.

SURİYE/İDLİB

İdlib’de rejimin havadan yaptığı saldırılar yüzünden 300 bin kişi evlerini terk etti. Bu insanların 100 bini de Türkiye sınırına doğru geldi.

Suriye rejimi ülkenin büyük bölümünü kontrol altında tutmasına rağmen, geri gelenlere hiçbir şey sunamıyor. Açlık, işsizlik gibi sorunlar ciddi boyutlarda.

Suriye rejimiyle istihbari anlamda görüşmeler olabilir. Ancak siyasi anlamda bir görüşme yok. (2020’de Suriye rejimi ile bir temas kurulur mu sorusu üzerine)

LİBYA

Havada Hafter biraz daha güçlü görünüyor. Mısır’ın verdiği savaş uçakları ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin temin ettiği insansız hava araçları sayesinde. Karada ise denge var. Bu yüzden ilerleyemiyorlar zaten. (Libya’daki güç dengeleri ne durumda? Ne tür bilgiler var elinizde sorusu üzerine)

Durduramazsak bu savaş çok uzun sürer.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı ile bizim üzerimizden bir temasımız var. Libya ile yapılan anlaşmanın bir benzerinin kendileriyle yapılması halinde bu işten daha kazançlı çıkacaklarının farkındalar. Öyle bir durumda 40 bin kilometre kare kadar deniz yetki alanları genişliyor. Bizden Mısır’daki konularla ilgili konuşmamızı istiyorlar. Örneğin Mursi’nin ölümüyle ilgili Cumhurbaşkanımızın konuşmamasını istiyorlar. Ama böyle bir şey olamaz. Günümüz dünyasında belli konularda ülkelerin içişlerine karışmak gibi durum söz konusu değil.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Mehmet Acet.

ABD İLE İLİŞKİLER VE S-400 KRİZİ

S-400 konusunda belirsizlik devam ediyor. Yaptırımlar bahsinde esas olarak yönetimin alacağı karar önemli. Erteleme hakkı var. Biz aynı noktadayız. Ortak bir çıkış noktası lazım. Her iki tarafı da kabul edebileceği ve anlatabileceği bir çıkış.

SUUDİ ARABİSTAN VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri’nin olumsuz tutumu devam ediyor. İzliyor olmalısınız, Washington’daki lobileri bize karşı kullanmaya çalışıyorlar. Neden böyle yapıyorlar? Mısır’daki darbeye destek vermediğimiz için. Müslüman Kardeşler’den (İhvan) korkuyorlar. Suudi Arabistan’da Kaşıkçı cinayetini kapatmadığımız için, üstüne gittiğimiz için böyle bir tavır içinde.

Biz de soruyoruz:

Araplar’da ne kadar destek verdiniz. Bizim topraklarımızdakileri geçtik, Lübnan’da, Ürdün’deki Araplar için ne yapıyorsunuz.

Muhammed Dahlan (Türkiye hakkında kırmızı bülten çıkardı) ne kadar pis işler varsa o işleri yürütüyor. Bize karşı, hasmane, düşmanca tutumları var. Yakalanması, ülkemize getirilmesi bizim talebimiz.

İSRAİL

İsrail’de hükümeti kuramadılar. Netanyahu ile olmaz. Ama yeni bir hükümet kurulur ve Filistin, Kudüs gibi konularda olumlu bir tutum sergilerlerse yeniden ilişki tesis edilmesi neden mümkün olmasın? 

YORUMLAR 7
  • Ali zeytin 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bu vatanı yolda bulduk,suriyelilerin uzman kişileri avrupaya ,şsizleri türkiyeye..mademacıyorsun sınıra baraka evler yap belli yerlerde kalsın.şehre gelip vatan için şehit olan dedelerin torunlarını rahatsız ediyorlar..akıl işi değil..sağlıklı günler.
    Cevapla
  • Bilgin Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Mülteciler konusunda herkesin daha bilgili ve daha uyanık olması gerekir. Irakta savaş oldu, en çok mülteci Türkiyeye geldi. Suriyede savaş oldu, en çok mülteci Türkiyeye geldi. Afganistanda savaş oldu, mülteciler yine Türkiyeye geldi. Şimdi sizlere bir soru sormak istiyorum ; eğer İranda bir savaş olursa en çok mülteci nereye gider? Burada hedeflenen strateji Türkiyenin ekonomisinin göç dalgaları ile birlikte zayıflatılması ve ülkenin çöküşünü sağlamak.
    Cevapla
  • derbeder 4 yıl önce Şikayet Et
    libya işi buyuklugune yuz ölçümüne bakıldıgında vatan savunması tatbikatı gıbı algılanıp pilanlanması gerekmekte çok çokk önemli bir mesele burada başarısız olmak vatan içinde tehlikeli bu görülmeli
    Cevapla
  • Nevim 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben soyledim beni engelledi adi amerikan ajanlari. Ben soyledim Libya' da kiminle oldugunuzu bileceksiniz. Libyada munafik-munafik savasi okursa uzun surer ve dunyada yine multeci sorunu tassnir, avrupa kapilari kapatti iceri almaz.olan diger ulkelere olur. Libya' da musluman- hristiyan savasi olmasi gerekiyor onun disindaki savaslarin sonu gelmez
    Cevapla
  • Egeliden 4 yıl önce Şikayet Et
    Peydarbey askerimizi gönderiyoruz ama bir an önce alan hakimiyetini sağlamalıyız.Kara birlikleri Serrac'ın güçlü olmakla beraber Hava üstünlüğü hafter de.Yakında hafterin uçaklarının peyderpey düşürüldü haberlerini inşallah alırız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!