İstanbul'un simgeleriyle ilgili ibretlik açıklama!

Kültür Bakanlığı, İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Galata Kulesi’ni de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devirle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün uhdesine almıştı. Yeni Şafak Gazetesi Yazarı İsmail Kılıçarslan, 'Bu çirkinliği yapmamak lazım gelir' diyerek, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat'ın İstanbul'un simgeleriyle ilgiliİ ibretlik açıklamalarını köşesine taşıdı.

İstanbul'un simgeleriyle ilgili ibretlik açıklama!
İstanbul'un simgeleriyle ilgili ibretlik açıklama!
GİRİŞ 19.05.2020 19:25 GÜNCELLEME 19.05.2020 19:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İsmail Kılıçarslan'ın bugünkü yazısında ilgili bölüm şu şekilde;

Hatırlayanlarınız olacaktır. Geçen hafta İBB Başkanı İmamoğlu, Kültür Bakanı’na bir açık mektup yazarak “yapılanın yanlış olduğunu, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini, kulenin İBB’ye devrinin temin edilmesini” talep etmişti.

 

 

Gelelim meselenin ek yerine. Normalde “standart bir politik itişme” deyip geçeceğim bir meseleyi niçin köşeme taşıdığım sorusunun cevabına yani.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Karar Gazetesi’ne verdiği ve İBB’nin bu konudaki tezlerini anlattığı söyleşisinde noktası noktasına şunları söylüyor: “Biz, 6. yüzyılda Bizans döneminde yapılmış, Cenevizliler tarafından onarılmış, İstanbul’un mütemmim cüzlerinden bir yapının vakıf kültür varlığı olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.”

 

 

Bence çok temiz anlatmış derdini Mahir Polat. Fethedilen bir şehrin herhangi bir yapısının vakıf malı olamayacağını, Fatih Sultan Mehmet’in Galata Kulesi’ni, Bizans surlarını, su kemerlerini, Ayasofya’yı yahut “kılıç hakkı” olarak devletin uhdesine geçen hiçbir yapıyı “vakıf malı” haline getiremeyeceğini söylüyor.

Muazzam bir tez bu. Kendilerini Cenevizlilerin, Roma’nın, Bizans’ın devamcısı sayanlar bayılırlar bu teze. Veriverelim o zaman Dikilitaş’ı, Sahn-ı Seman’ı, Ayasofyaları, surları falan “gerçek” sahiplerine… Üzülmesinler biz İstanbul’u aldık diye.

Benim “bu galiba standart bir politik itişme değil” dediğim yer tam burası. Mahkeme Galata Kulesi’ni İBB’ye verir mi bilmem, bilemem.

Ama bildiğim şudur: Galata Kulesi de bilcümle İstanbul toprağı da dedemiz Fatih’in bileğinin hakkıyla aldığı, kılıcıyla hak ettiği yerlerdir. Bu konudaki ayarımızla oynamak ise kimsenin hak ettiği bir şey değildir. Bu çirkinliği yapmamak lazım gelir.

“Fatih Galata’yı kılıçla almadı ki?” diyeceklere bir not: Doğru. İstanbul’u alınca Galata teslim oldu kendiliğinden. Galata, İstanbul’un yüzgörümlüğü yani bir bakıma.

YORUMLAR 11
  • TosuNPaşA 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah(CC); siz ve sizin gibileri kafr-ı perişan eylesin. Hiç bir zaman bu milletin başına hükümet olmaya fırsat vermesin.
    Cevapla
  • Vatanperver 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayasdfya Fatih Sultan Mehmet'in kılıç hakkı olarak kendi uhdesine aldığı ve vakvettiği ortada bir gerçemken İBBnin bin müdünü kendi siyasi saiki ile gerçekleri çarpıtmakta bir beyis görmemesi gerçeğin üzerini örtemez. chp zihniyeti Atatürkten sonraki zihniyeti hiç deıişmedi. Milletin tüm değerlerine düşman yabancı kalmayı seçti.
    Cevapla
  • Mutlu 3 yıl önce Şikayet Et
    1906 yılında osmanlıdaki müslüman olmayanların oranı %24-26 arası.
    Cevapla
  • emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Moradan başlayarak yunanistan kıyılarındaki adalardan,Batı trakya,Selanik,Balkanlardan ,sırbistan,Bulgaristana kadar olan topraklarda Türk nüfusu % 50 nerede bu Türkler...500 yıl bizim olan topraklardaki Türkler havayamı uçtu..?
    Cevapla
  • ali yazıcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlı gazeteci "İSTANBULU FETHEDEN YUNANLI DEDİĞİ ZAMAN GELDİ AKLIMA,herhalde bizans rüyası göroyrlar.
    Cevapla
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam bide kültür varlıkları daire başkanı olmuş bu kapasite ile....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı