Polis telsizlerinden deprem anı!

17 Ağustos 1999'da Marmara'da meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan depremin acı yüzü, polis telsizlerinden yapılan anonslardan da belli oluyor...

Polis telsizlerinden deprem anı!
Polis telsizlerinden deprem anı!
GİRİŞ 17.08.2008 12:15 GÜNCELLEME 17.08.2008 12:15
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış
Abbas Çakar'ın haberi

17 Ağustos 1999... Binlerce kişinin büyük bir sarsıntıyla uykularından uyandığı, enkaz altında can verdiği, saatler sonra yaralı olarak kurtarıldığı, dehşeti yaşadığı gün. Depremin 9'uncu yıldönümünde SABAH, o dehşet günü polis telsizine yansıyan görüşmelerin kayıtlarına ulaştı. "Merkez, deprem oluyor merkez.." anonsuyla başlayan telsiz konuşmalarına dehşetin büyüklüğü yansımış.

İşte polis telsizlerindeki bazı deprem anonsları:

- (Şehiriçi trafik): Merkez deprem oluyor,
- Merkez: Doğrudur deprem oluyor efendim. Tüm ekiplerimiz kendinizi koruyun. Binalardan çık..(kesiliyor)
- Vali Memduh Oğuz konuşuyor: Merkez tüm ekipler beni dinlesin (Ancak parazit ve kopukluklar nedeniyle anonsa yanıt yok)
- 60 Evler... Deprem oluyor, evler göçüyor merk.... (Muhabere kesiliyor.)
- Demiryolu kenarındaki bina komple çöktü. Altında canlı insanlar bulunuyor.
- Karakolumuzun yanındaki binalar çöktü, karakolumuzun üzerine de yıkılabilirler, binamızı terk ediyoruz tamam...
- 60 Evler'de 5 katlı 4 blok site çöktü. Çok insan altında bağırıyor, yardım gönderin...
- Vali konuşuyor: Müdüriyet binasında durum nasıl?
- Merkez konuşuyor efendim. Binalarımızı terk ettik. Otodan muhabere yapıyoruz.
- Nöbetçi Emniyet Müdür Yardımcısı: Sayın valim hasar ve can kaybı konusunda bilgi edinemedik. Ancak etrafımızda çok hasar, yaralı can kaybı gözüküyor.
- Tam karşımızdaki bina tamamen göçtü, altında çocuklar sıkıştı, yardıma gidiyoruz.
- Lojmanların karşısında göçen binalarda çok yaralı var ambulanslara ihtiyaç var.
- Yeniden deprem oluyor... (Vali tüm emniyet müdür yardımcılarını Vali Konağı'na çağırıyor...Kriz merkezinin kurulmasıyla ilgili anonslar yapılıyor)
- Kuruçeşme Karakolu'muzun yanındaki apartman çöktü, ölü ve yaralılar var, itfaiye ve ambulansları gön (muhabere kesiliyor)
- Araştırma hastanesinin etrafındaki binaların çoğu yıkılmış, hasta ve yaralı taşıyan araçlar giremiyor.
- Hastanede çok hasar var, malzemeler enkaz altında, başka bir hastane varsa hasta ve yaralıları oralara sevk edelim..
- Merkez konuşuyor, tüm hastanelerimizde durum aynı, yapacak bir şey yok..
- Tüm ekipler kendi imkânlarımızı kullanarak yaralıları hastanelere taşısın. Hastanelere giriş mümkün değil, yaralılar bahçelere taştı, çok sayıda naaş dışarıya taşmak üzere.
- Doğalgaz kaçakları, patlamalar var, şebekeleri kapatsınlar.
- Yenikent lojmanlarındaki çöken binada meslektaşlarımızın çocukları da bulunuyor, acil iş makinesi lazım... - Merkez: Dayanın geliyoruz, sıhhi destek de mevcut, panzerle kaldırırız, tamam..
- Müdüriyet yakınlarında da 5 apartman çökmüş, çok sayıda insanın yardım ve çığlık sesleri duyuluyor, acilen yardım gerekli.
- 60 Evler'de 30 kadar blok apartmanın yıkıldığı bir bölgedeyiz. Yardım çığlıkları geliyor. Biz birkaç memur olarak yardımlarına koşuyoruz.

SABAH

YORUMLAR 19
  • C.ÇEKİÇ-SAKARYA 15 yıl önce Şikayet Et
    YA ARKADAŞLAR BU HABERİ NİYE KOYDUNUZ. O günleri hatırlamak bile zor yüregim parcalandı gözlerim doldu adpazarın yer le bir olması tam bir şavaş ortamı gibi rabbim o günleri bir daha milletimize ve insanlıga göstermesin sanki herşey dün gibi
    Cevapla
  • yüksel pınar 15 yıl önce Şikayet Et
    benimde evim çöktü.. sürekli baş örtüsüyle ilgili yorum yazıyorum.niyemi.Odeprem anında heryer sallanırken,sarılacak neyimiz vardı ki?Kime kafa tutuyorlar?Allaha mı?o 400 km liktoprak yığınını savuran yaradıcımızamı?ağırıma gidiyor.hemde çok.Lütfen zalim olmayalım.örtelim örtmeyelim,baş örtüsü değil işin özü.burada rabbimize savaş açmayalım.çünki bizim ondan başka çıkar yolumuz yok.
    Cevapla
  • yüksel pınar 15 yıl önce Şikayet Et
    benimde evim çökmüştü.. bende enkazdan çıkmıştım.okuyunca birden cız etti içim.hanım 5 saat sonra çıkarıldı kurtuldu.üstümüzde10 günlük bebek ve annesi bağıra bağıra öldü.Allah rahmet eylesin.çok büyük acıydı,yardım edememek.1m önünde bağırıyor hiç bişey yapamıyorsun.anlatılmaz bir acı.bu gün yüzme yarışları vardı izmitte.depremde ölen minik yüzücüler için.kimlermi yarıştı? o yıl doğanlar.oğlumda yarıştı o yıl doğmuştu.hayat böyle işte.acıklı bir film gibi bazen.
    Cevapla
  • Hayati Binler 15 yıl önce Şikayet Et
    Tekrarı olmaz inşallah. Allah (cc) böylesi acıları ne bize ne de başka insanlara yaşatmasın. Ancak bu ve başka tabii afetlerden almamız gereken ders ve ibretleri gereğince alabiliyor muyuz acaba? Asıl olan bu. Asıl musibet dine gelen musibettir. Cana, mala vb. gelenler de elbette canın yongasının mal olması nedeniyle önemlidir. Ancak ahlaki yapımızın, aile kurumumumuzn çok sağlam olması için gerekli gayreti hep birlikte göstermeliyiz ki, ilahi gazabı celbetmeyelim, rahmeti celbedelim.
    Cevapla
  • ali güzel 15 yıl önce Şikayet Et
    Allah bi daha o afeti yaşatmasın!. 17 Ağustos depremini yaşayan biri olarak bu haberi okuyunca o acı dolu zamanı tekrar hatırladım.Depremin ardından sokaklarda mahşeri kalabalık vardı.Allah miletimize bir daha böyle deprem vermez inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!