Kandilli'den Denizli için deprem uyarısı

Denizli ve çevresinde son 2 gündür büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 80 adet deprem meydana geldi. Kandilli uyardı: "Büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebilir"

Kandilli'den Denizli için deprem uyarısı
Kandilli'den Denizli için deprem uyarısı
GİRİŞ 03.03.2009 17:15 GÜNCELLEME 03.03.2009 17:15
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Denizli ve çevresinde son 2 gündür büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 80 adet deprem meydana geldiğini belirterek, ''Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür dizilerde ortalama olarak büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebilir'' dedi.

Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli ve civarının depremsellik açısından Türkiye'nin en aktif bölgelerinden biri olduğunu ifade ederek, bölgede çok fazla miktarda aktif fayın bulunduğunu söyledi.

Bölgenin yoğun fay parçaları ile çevrili olduğunu dile getiren Kalafat, son yüzyılda Denizli ve ilçelerinde 35'in üzerinde ve büyüklükleri 4,7-4,8'den fazla depremlerin oluştuğunu anlattı.

Kalafat, ''Denizli'de son 2 günde büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 80 adet deprem meydana geldi. Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür diziler de ortalama olarak büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebilir'' diye konuştu.

Bazen fayın en zayıf kısmında kırılma başlayıp yoğun mikro deprem (büyüklükleri 2,0-2,5) etkinlikleri görülebileceğini dile getiren Kalafat, ancak bazen de ana deprem olacak fayın uzun süre sakin görülebileceğini de söyledi.

Depremlerin önceden belirlenmesi çalışmalarının halen araştırma safhasında olduğunu anımsatan Doğan Kalafat, yer bilimcilerin depremin nerede ve ne büyüklükte olacağı hakkında fikir yürütebilmesine rağmen ne zaman olacağı konusunda bilgi veremediklerini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Kalafat, ''Denizli ve çevresinde son yüzyılda meydana gelen depremlere bakıldığında çok sık aralıklarla 4,0-5,0 büyüklüğünde depremler meydana gelmektedir. Bu bölgedeki aktif faylar, büyüklüğü 7'nin üzerinde deprem üretmemektedir. Bölgede önemli sismik kaynaklar Çal, Buldan, Honaz, Denizli'nin kuzeyi, Sarayköy ve Çameli olarak verilebilir'' dedi.

Tüm bunlara bakıldığında Denizli'nin çok önemli bir sismoteknik bölge olarak tanımlanabileceğini anlatan Kalafat, ''Bölge 1. derece deprem bölgesi olduğundan Denizli ve çevresinde yaşayanların her zaman depreme karşı hazırlıklı olmaları ve depreme dayanıklı konutlarda ikamet etmeleri gereklidir'' diye konuştu.

Doğan Kalafat, Denizli ve çevresinde 2 gündür süren deprem etkinliğinin periyodunda bugün bir düşüş olduğuna da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • burak şehitoğlu 15 yıl önce Şikayet Et
    allah bilir. bunu siz değil ALLAH bilir!
    Cevapla
  • Veli YILDIRIM 15 yıl önce Şikayet Et
    Doğal Afetler. Doğal afetlerin zengini vurduğunu siz hiç gördünüz mü? Çünkü onlar evlerini sağlam ve doğru yere yaparlar. Eh, olası bir büyük depremden de zarar görecekler yoksullar olduğuna göre tedbire gerek yok. Zaten hükümetlerin, belediyelerin de bu konuda bir çalışması yok. Olsa şaşardım.
    Cevapla
  • EKREM YILDIRIMOĞLU 15 yıl önce Şikayet Et
    İlahi Uyarı var ama Kime ya da nereye?. Bir zatı muhterem Gölcük depremine ilahi ikaz demişti hatta mahkum da edilmişti. Ama esas mesele bu ikazı hak edecek şekilde Gadab-ı ilahiyi celbedecek faaliyetlerin olup olmadığıdır. Bunu da ancak bunu yapanlar bilir bize laf düşmez. Ama bu Denizli'nin bu kadar sarsılması hayra alamet değil. Bir 'Deniz' vurgusu var ama birisinin adı mı yoksa bir derneğin adı mı? Gadab-ı İlahiye dokunacak birşey var mı ? Ancak Allah ve yapanlar bilir.
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 15 yıl önce Şikayet Et
    Denizli'den SELAMLAR!!. Yıllardır bu şidette hergün 3-5 deprem olur zaten, biz alıştık. Japonya'ya gidip adaptasyon sorunu en az olacak Türk herhalde Denizli'den gidendir. :-)) Hergün deprem olmadığında endişeleniyorum şahsen ben. Bu enerjinin azar azar boşalması birikip birden yüklenmesinden iyidir. Bugün Deprem çadırlarının kurulduğunu görünce DEPREM GERÇEĞİ ile birkez daha yüzleştim.
    Cevapla
  • fahrettin aslan 15 yıl önce Şikayet Et
    aha şürda yazıyorum. deprem olursa bunun süçü akp olacak çünkü son günlerde akp nın yaptıgı mıtıngler denngelerı bozmuş durumda bir dıyarbakır birgun sınop yanı oradan oraya mitingler yapılınca ister istemez turkıyenın dengesı bozuluyor örnegın samsun mitingınde samsun hukumet meydanı 2.5 santım bastıgı ve dıyarbakır van ayni sen turkıyenın her iline gıdıp mitig yaparsan kalabalık nedenıyle yer aşagı dogru basar ve fay hatlarını tetıklemış olursun işte bu yuzden sorumlusuda akp olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
120 yıldır alem yapan ailenin son ustası: Rıza Akbalış...
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi