Caferilere yeni cami ve kültür merkezi

Caferiler tarafından yaptırılan Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezi'nin temeli Halkalı'da atıldı.Törende kurulan 8 adet bağış sandığında 3,5 saatte 4 milyon 418 bin TL para toplandı.

Caferilere yeni cami ve kültür merkezi
Caferilere yeni cami ve kültür merkezi
GİRİŞ 09.08.2009 22:16 GÜNCELLEME 09.08.2009 22:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Halkalı'da düzenlenen temel atma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra, Kuran-ı Kerimi en güzel okuma yarışmasında 2002 dünya şampiyonu olan Mehdi Salahi, Kuran-ı Kerim okudu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, törende yaptığı konuşmada törene katılanların bir tarihe tanıklık ettiğini, bir eserin ortaya çıkarılması için ilk adımların atıldığını söyledi.

Gelecek nesillerin kendilerini hayırla anacaklarını ifade eden Topbaş, ''İnsanoğlu doğuştan bazı haklarla gelir, yaşama hakkı, inanç hakkı gibi. İnanç hakkı kutsaldır'' dedi.

Topbaş, insanların inançlarını ifade edebilmek için mabetler yaptıklarını dile getirerek, ''Öyle mabetler var ki, insanlığa hala hizmet etmektedir. Sadece barınma ihtiyacımızı karşılamak adına konutlar yaptık. Gördük ki, mabetlere, eğitim alanlarına ve kültür merkezlerine de ihtiyaç var. Mabetleri yeni yapı alanları içinde oluşturmak zor bir iş'' diye konuştu.

Şehirlerdeki önemli eserlerin o şehirlere çok şey kattığını vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti:

''Bazı şehirler var ki, o eserlerle anılır. Edirne'deki Selimiye, İstanbul'daki Sultanahmet Cami ve Ayasofya Müzesi gibi. İnanıyorum ki, Zeynebiye de Türkiye Caferilerinin İstanbul'da önemli bir eseri olarak bölgenin gelişme sürecine önemli katkı sağlayacak. Bu bölgenin gençleri bu kültür merkezine girip çıkarak geleceğini oluşturacak.''

ESKİ IRAK BAŞBAKANI CAFERİ

Eski Irak Başbakanı İbrahim Caferi de takva üzerine kurulmuş mescitte namaz kılındığı zaman o takvanın insanın içine işlediğini, orada yapılan ibadetle o insanın bir ümmeti, halkı ve toplumu oluşturduğunu dile getirdi.

Mescidin secde edilen yer olduğunu hatırlatan Caferi ''Mescit insanı Allah'a yaklaştırır, cami kişiyi toplum yapar, Müslümanlar'ı bir araya getirir. Bedenlerin bir araya gelmesi gibi kalplerin de bir araya gelmesi gerekir ''dedi.

Irak'ta Şiilerle Sünniler arasında fitne yaratılmak istendiğini belirten Caferi konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Mescitlerimiz bütün fitne merkezlerine cephe oldu. Irak'ta camileri zırh yaptık, birlikte kardeşliği test ettik. Onun için teröristler Irak'ta camileri hedef aldılar. Irak düşmanları İslam'ın da düşmanlarıdır.''

Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezi'nin temel atma törenine katılmaktan dolayı onur duyduğunu ifade eden Caferi, İslam'da kadınların önemine değinerek, ''İslam dini kadına asla zulmetmemektedir. Hazreti Zeynep bir öğretmendi. Kerbela'da Hazreti Hüseyin'in yanındaydı. Hazreti Zeynep olmasaydı Kerbela'da hiçbir eser bugüne kalmayacaktı''diye konuştu.

TÜRK CAFERİLERİ LİDERİ ÖZGÜNDÜZ

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezi'nin, temelinin atıldığı arsanın halkın fedakarca katkılarıyla alındığını söyledi.

Cami ve kültür merkezinin 55 bin metre karelik bir alan üzerine inşa edildiğini anlatan Özgündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Arkamızda bir iz bırakmak istedik. Kardeşliği, sevgiyi geliştirecek bir eser bırakacağız. Burası camia olarak faydalanılacak ilim ve irfan yuvası olacak. Merkezle ilgili şu ana kadar 3 milyon dolarlık bir harcama yapıldı. 10 milyon dolar da kaba inşaatı tutacak. 2 yıl içinde bu eseri bitirmeyi hedefliyoruz. Kaba inşaatın demir ve betonunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi temin edecek.''

Konuşmaların ardından katılımcılar, Ayetullah Hatemi'nin okuduğu dualar eşliğinde butona basarak temele ilk harcı attılar.  

Törene, Irak Gençlik ve Spor Bakanı Casim Muhammet, Uluslararası Ehlibeyt Kurultayı Genel Sekreteri Ayetullah Ahteri, Azerbaycan ve Kafkas Müslümanları Şeyhülislam'ı Allahşükür Paşazade'nin yardımcısı Salman Musayev, Irak Şia Vakfı Başkanı Seyit Salih Muhammet Haydari, eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ve Lübnan Yüksek Şii Meclisi Başkan Yardımcısı Mehdi Yahfufi de katıldı.

ZEYNEBİYE CAMİ VE KÜLTÜR MERKEZİ

Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezi 55 bin metre kare üzerine inşa edilecek.

İhtiyaca göre ibadet alanı kapasitesinin arttırılmasıyla aynı anda 10 bin kişi ibadet edebilecek.

Binada radyo, televizyon ve gazete merkezi çalışmalarına yönelik alanlar da yer alacak. 1400 kişiye hizmet verecek yemekhane ve mutfak teşkilatının yer aldığı merkezde 200 metre karelik bir de kafeterya bulunacak.

Çalışan kadınların çocuklarının eğitim ve bakımları için bir de kreş oluşturulacak.

Proje kapsamında yer altında iki katlı 1200 metre karelik bir otopark yer alacak.

Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezi tamamlandığında, Caferiler'e ait Türkiye ve Avrupa'nın en büyük inanç ve kültür merkezi olacak. 

Bu arada, tören alanına kurulan 8 adet bağış sandığında yaklaşık 3,5 saatte toplam 4 milyon 418 bin TL para toplandı.

Sandığa iş adamı Hüseyin Çiçek 1 milyon TL, Türkiye Caferileri Lideri Özgündüz de 800 bin TL bağışladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • HÜSEYİN ÇAÇA 14 yıl önce Şikayet Et
    arif karaca. sözüm size oy oy diye diye öleceksiniz bi gün bu kadarda muhalefet olunmazki herşeyi oya bağlamayın o yapılan camii parası halktan geliyor artı nerden biliyorsunuzki halkalıda o kadar kişi camii ye gitmiyor siz hiç halkalıya camii ye gittinizmi öyle boş konuşmak kolay bi gün gidin bakın gidiyormu gitmiyormu o kadar kişi...
    Cevapla
  • HÜSEYİN ÇAÇA 14 yıl önce Şikayet Et
    ARİF KARACA. EDİTÖR’ÜN NOTU: Lütfen yorumlarınızda küçük harf kullanın. Selamlar…
    Cevapla
  • arif karaca 14 yıl önce Şikayet Et
    israfın bu kadarı. iş tamamen oy ve para için.Allah aşkına cuma namazında bile bi camide 10000kişi namaz kılmazken bi dünya para verip bu yere ne ihtiyaç vardı.kaldı ki yeride halkalı gibi bir yerde.hadi bir defaya mahsus onca kişi toplandı yazık değil mi o kadar aç insan varken o kadar paraya.kaldı ki israf haram değilmiydi..oy için yapılan dalkavukluktan başka birşey olmayan bir yapı.bu yazım caferi vatandaşlarımıza karşı olmayan aksine onların yanında olan bi yazı.
    Cevapla
  • yorumluyorum 14 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek şia caferiler. Türkiyede gerçek aleviliği bilen ve HZ ALİ yolunu takip eden dini vecibelerini yerine getiren gerçek aleviler Caferilerdir.Onlar camiden gocunmaz cami isterler .her tür sevgiyi saygıyı hakediyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler