Fırtına Antalya'yı bu hale soktu GALERİ

Antalya'da gece başlayan şiddetli yağış ve fırtına yaşamı adeta felç etti. Hızı saatte 100 kilometreye yaklaşan fırtına ağaçları kökündne sökerken, dev dalgalar otoyolları ulaşıma kapattı. Bir çok ev ve araç da sular altında.

GİRİŞ 16.12.2009 17:00 GÜNCELLEME 16.12.2009 17:00
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Antalya'da gece başlayan şiddetli yağış ve fırtına kentte hayatı olumsuz etkiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, şiddetli yağışla birlikte hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye ulaşan fırtına ve dev dalgalar nedeniyle, Konyaaltı bölgesinden denize dökülen Boğaçayı'nda ''şişme'' meydana geldi. Dalgaların denize tahliyesine engel olduğu Boğaçayı'ndan taşan su, dere kenarındaki 60 kadar binanın alt katlarını bastı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerdeki suyun tahliye edilmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, ''Yağışla birlikte Boğaçayı'ndan gelen su, şiddetli fırtına ve dev dalgalar nedeniyle denize ulaşamadığından çevreye yayıldı. Bu yüzden yaklaşık 60 evin alt katlarını su bastı'' dedi.

ANTALYA-KEMER KARA YOLU TRAFİĞE KAPANDI

Fırtına ve dalgalar yüzünden Sarısu Deresi'nin de denize deşarj olamaması yüzünden, Altınyaka Vadisi'nden gelen yağmur suları, Antalya-Kemer kara yolunu Sarısu mevkisinde kapladı ve yol ulaşıma kapandı.

Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, Sarısu Deresi'nin deşarj olamaması nedeniyle taşarak, yolu kapladığını bildirdi.

Karakaş, şu bilgileri verdi:

''Kemer kara yolu ulaşıma kapandı. Şimdilik yapabilecek bir şey yok. Dere deşarj olamadığı sürece bu durum devam edecek. Antalya-Kemer kara yolunun Çaltıcak mevkisinde de küçük çaplı bir heyelan yaşandı. Burada bazı araçlar yolda kaldı. Ancak bizim ekiplerimiz de Sarısu mevkisini aşıp, heyelan bölgesine gidemediğinden, bu durum da şimdilik devam edecek. Çaltıcak mevkisini ulaşıma açsak bile araçlar, bu kez Sarusu'yu geçemeyecekleri için burada çalışmanın şimdilik bir anlamı yok. Bir an önce Altınyaka yolunu hazırlamamız gerekiyor. Antalya-Kemer kara yolunda ulaşımı sağlamak için Altınyaka-Kesme Boğazı yolunu kullanmayı planlıyoruz. Ancak bu yolda da bir-iki yerde küçük çaplı heyelan var. Ekiplerimizi bu yola yönlendirdik. Bu yolda güvenli ulaşım sağlayabilirsek, trafiği Antalya-Altınyaka-Kesme Boğazı-Kemer istikametinden vereceğiz.''

GEMİLER TEHLİKE ATLATTI

Bu arada, Aliağa Limanı'ndan İsrail'e kütük demir götüren Deniz Yıldızı isimli Türk Bayraklı gemide, Antalya Limanı açıklarında makine arızası meydana geldi. Şiddetli fırtına nedeniyle demir tarayan gemi kıyıya sürüklenmeye başladı. 2 bin 750 grostonluk Deniz Yıldızı isimli gemi kıyıya yakın mesafede güçlükle demir atabildi.

Fırtına nedeniyle Antalya Limanı açığına demirleyen St.Vincet bayraklı Alfadil isimli boş gemi de şiddetli fırtınada demir tarayarak, Deniz Yıldızı gemisine doğru sürüklenmeye başladı.

Antalya Liman Başkanlığı yetkilileri her iki gemiyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, şiddetli fırtına nedeniyle Antalya Limanı'na giriş ve çıkışların durdurulduğunu bildirdi.

 

İMDADA İŞ MAKİNELERİ YETİŞTİ

Taşan Sarısu Deresi'nin kapattığı Antalya-Kemer kara yolunda mahsur kalan araçlardaki vatandaşlar, iş makineleriyle kurtarıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, denizden esen lodos ve dev dalgalar nedeniyle Altınyaka Vadisi'nden gelen suları taşıyan Sarısu Deresi'nin taşması sonucu, Antalya-Kemer kara yolu su altında kaldı.

Kara yolunda suyun yükselmesi üzerine araçlarda mahsur kalan vatandaşlar, iş makineleriyle kurtarılarak Liman bölgesine getirildi.

Bu arada, Antalya Büyükşehir Belediyesinin Hurma'daki arıtma tesislerinde meydana gelen arıza hakkında inceleme yapmak üzere bölgeye giden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin ile Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Fethi Yalçın da kara yolunun suyla dolması nedeniyle araçlarında mahsur kaldı.

Aktekin ve Yalçın'ın bulunduğu Büyükşehir Belediyesine ait araç, ASAT'a ait iş makinesiyle çekilerek bölgeden kurtarıldı.

DALGALAR KONYAALTI SAHİL YOLUNU KAPLADI

Bu arada, halen saatte 60 kilometre hızla esen fırtınanın hızının, gelecek saatlerde 100 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, fırtına ve dev dalgalar nedeniyle Antalya-Kemer kara yolunun şehir merkeziden geçen Akdeniz Bulvarı'nda, Sea Life Otel kavşağından itibaren yolun deniz tarafındaki şeridinin (Kemer'den Antalya istikameti) dalgalarla kaplandığını bildirdi.

Dalgaların Antalya-Kemer yönündeki şeride kadar da gelmesi nedeniyle, yolun Sea Life Otel kavşağından itibaren trafiğe kapatıldığını belirten Karakaş, şunları kaydetti:

''Meteoroloji fırtınanın hızının artacağını söylüyor. Bu demektir ki trafiğe kapanan Antalya-Kemer kara yolundaki durum değişmeyecek. Ekiplerimiz, yer yer heyelan meydana gelen Antalya-Altınyaka-Kesmeboğazı-Kemer kara yolunda temizlik yaparak, alternatif yol açma çabasını sürdürüyor. Ancak bu yolda da 16. kilometreden itibaren kar yağışı başladı. Demek ki beklemekten başka çaremiz yok.''

Trafiğe kapanan yolda mahsur kalan araçtaki vatandaşların tamamının iş makineleriyle kurtarıldığını ifade eden Karakaş, ''Devletin tüm kurumlarının iş makineleri burada. Yolda mahsur kalan vatandaş kalmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

ŞİDDETİ DAHA DA ARTACAK

Antalya'da halen saatte 85-90 kilometre olan  fırtınanın hızının öğle saatlerinden itibaren artarak, 95-100 kilometreye ulaşmasının beklendiği bildirildi.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Antalya'daki fırtınanın hızı halen saatte 85-90 kilometre civarında bulunuyor. Fırtınanın, kuvvetlenerek, güneydoğu yönünden saatte 95-100 kilometre hıza ulaşacağı belirtildi. Yetkililer, fırtınanın aynı kuvvette gece saatlerine kadar devam edeceğini ve daha sonra etkisini azaltacağını belirterek, yağışların da fırtınayla orantılı olarak artıp, gece yarısından sonra nispeten azalacağının tahmin edildiğini kaydetti. 

Yetkililer, geceden itibaren Antalya şehir merkezinde metrekareye 90 kilogram yağış düştüğünü de ifade etti.

Bu arada, Antalya-Kemer karayolunun kapanmasına neden olan dalga yüksekliğinin açıklarda 6-7 metre civarında olduğu belirtildi.

AĞAÇ VE LEVHALAR DEVRİLDİ

Geceden bu yana Kemer'de etkili olan yağış ve fırtına ilçe merkezi ve çevresindeki bir çok ağaçla iş yerlerinin levhalarının devrilmesine yol açtı. Kuzdere Mahallesi ile Göynük beldesindeki Değirmendere köyünde dağlardan gelen yağmur suları da Ağva deresinin yükselmesine neden oldu. Sel ve su baskınlarına karşı ilçedeki tedbirler artırıldı.

Kemer Emniyet Müdürlüğü ekipleri de Sarısu deresinin taşması sonucu Antalya-Kemer kara yolunda tedbirlerini devam ettiriyor. 

MANAVGAT IRMAĞI YÜKSELDİ

Antalya'nın Manavgat ilçesinde de devam eden şiddetli yağış nedeniyle Manavgat ırmağı ile Oymapınar Barajı'ndaki su seviyeleri yükseldi.

Her yağıştan sonra olduğu gibi Manavgat Şelale tesislerinin seyir bölümü ve ana binanın ilk katı sular altında kaldı. 

Manavgat Irmağı'nın yükselmesi sonucu, Manavgat Şelalesi çevresindeki restoran ve kafeleri su bastı. Manavgat Belediyesi tarafından ırmak çevresinde yaptırılan Balık Hali'nin alt katındaki kafeteryayı da su bastı.

Su baskınları sonucu, tesislerdeki eşyalar zarar gördü.

FİNİKE'DE DOLU YAĞDI

Öte yandan, Antalya'nın Finike ilçesinde dün akşam saatlerinden bu yana devam eden yağmurun ardından yaklaşık 10 dakika dolu yağdı.

Yağış nedeniyle ilçeye bağlı 4 beldede, Yeni Mahalle ile Çavmallar mevkisindeki bazı evlerin giriş katları, seralar ve portakal bahçelerini su bastı. Etkili dolu yağışı da seralarda ve açık tarım alanlarında zarara neden oldu.

Finike'de gece boyunca metrekareye düşen yağış miktarının 18.4 kilogram olduğunu bildiren Meteoroloji yetkilileri, 08.00-12.00 saatleri arasında ise yağış miktarının metre karede 24.8 kilograma ulaştığını söyledi.

KEMER'E GİDEBİLMEK İÇİN DAĞLAR AŞILACAK

Bu arada, Antalya-Kemer kara yolunun Sarısu Deresi'nin taşması sonucu kapanması üzerine Karoyolları Bölge Müdürlüğü, Kemer'e gitmek zorunda olan araç sürücülerine, Antalya-Korkuteli-Elmalı-Finike-Kemer güzergahını kullanmalarını, Kemer'den Antalya'ya geleceklerin de bu güzergahı kullanmalarını önerdi.

Böylece, yaklaşık 45 kilometre olan Antalya-Kemer kara yolu, alternatif güzergahın takip edilmesi halinde sürücüler yaklaşık 235 kilometre yol katetmiş olacak.

VALİ YÜKSEL'DEN METEROROLOJİ'YE ÖVGÜLER

Antalya'da fırtına ve yağışın etkili olduğu bölgelerde incelemelerde bulunan Vali Alaaddin Yüksel, Antalya Limanı yakınlarındaki Sarısu deresinin taştığını, bunun sonucu Antalya-Kemer yolunun sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldığını söyledi.

Vali Yüksel, şiddetli yağış nedeniyle kapanan Antalya-Kemer kara yolunda yetkililerle birlikte inceleme yaptı. Yolda, yetkililerden bilgi alan Yüksel, yoldan geçmeyi başaran şoförlerle de konuşarak onlara şikayetlerini sordu.

Vali Yüksel, Meteoroloji Antalya Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile dün yaptığı görüşmelerde Orta Akdeniz üzerinden gelen şiddetli yağışın fırtına ile birlikte bölgeyi  etkileyebileceğini kendisine ifade ettiklerini belirtti. Yüksel, bu bilgi üzerine dün öğle saatlerinden itibaren Antalya'da bulunan ilk ve orta dereceli okulları İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile bir gün tatil ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

''Yaptığımız duyurularla Antalya halkının duyarlı hale gelmesini sağladık. Dün akşamdan beri kriz yönetim merkezi oluştu. Bir vali yardımcımız bölgedeki gelişmeleri yakından takip etti. Dün gece 02.00'den bugün saat 11.00'e kadar bölgeye düşen yağış miktarı 85 kilogramdır. 86 kilometresaat hızla esen fırtına, yağışla etkisini sürdürüyor. Bölgedeki tüm kaymakamlar ve tüm görevliler görevlerinin başında.''

Finike ilçesindeki Göksun deresiyle Antalya Sarısu deresinin denizdeki şiddetli lodos nedeniyle denizle buluşamadığını anlatan Yüksel, şu bilgileri verdi:

''Deniz derelerden gelen suları kabul etmiyor. Derelerde şişme oluşuyor. Lodos nedeniyle Sarısu deresi şişti ve dere taştı. Bugün 08.45'ten itibaren Antalya-Kemer kara yolu kapandı. Antalya Sarısu ve liman mahallelerinde 60'a yakın ev ve işyerini su bastı, Finike'de de Göksun deresinin taşması nedeniyle 25-30 aile güvenli yere taşındı. Bu kişiler Kaymakamlıkça güvenli yere taşındı. Akşam saatlerinde tehlike geçtiğinde evlerine dönecekler.''

Kumluca'nın Üleşik ve Demre'nin Girgenler derelerinde de su seviyesinin normal şartlarda devam ettiğine işaret eden Yüksel, şunları söyledi:

''Antalya Boğaçayı'nda da durum aynı. Yağışın bu akşam saat 19.00 - 20.00'ye kadar devam edeceği görülüyor. Valilikçe yapılan tüm uyarılara riayet eden Antalya halkına yürekten teşekkür ederim. Bizim için yolların bozulması, seranın yıkılması hiç önemli değil. Benim için önemli olan can ve mal güvenliği. Yöre halkının can güvenliğini ön planda tutarız. Öyle de oldu. Antalya'da genel hayatı etkileyecek bir konu yok. Antalya'da olası bir olumsuzluğa neden olabilecek tedbirleri aldık. Şehir içinde hayat normal devam ediyor. Alçak kesimlerde ve derelerin lodos nedeniyle taşması nedeniyle bazı yerlerde sorunlar devam ediyor. Ancak tüm ekiplerle duruma hakimiz. Şu anda yağış çok kuvvetli devam ediyor.''

Vali Yüksel, bölgede çok kuvvetli bir fırtına olduğuna işaret ederek, fırtınanın zaman zaman 80-90 kilometresaat hıza ulaştığını, iki geminin demir tarayarak Konyaaltı sahiline kadar geldiğini, ancak bu gemilerin şu anda duruma hakim olduklarını kaydetti.

 Yüksel, basın mensuplarının barajlardaki duruma ilişkin sorusu üzerine, yağışların tahmin edildiği için bir miktar suyun kapaklar açılarak normal salınımının yapıldığını söyledi. Yüksel, Kaş Kaymakamına sabah talimat verdiğini, Kemer yolunun kapanması nedeniyle Kaş'tan Antalya'ya gelişlerin Korkuteli-Elmalı yolundan yapılmasını istediğini, can ve mal güvenliği nedeniyle bu yolun kullanılması gerektiğini anlattı.

METEOROLOJİYE GÜVENİYORUZ

Basın mensuplarının ''Okullar yarın da tatil olacak mı'' sorusunu Yüksel, şöyle yanıtladı:

''Ben bir kaç yıldır, olsun da görelim kanaatini hiç kullanmadım. Ben son derece dikkatli bir idareciyim. Benim için Antalya halkının can güvenliğinden başka hiç bir şey önemli değil. Ben bilime, teknolojiye inanırım. Meteoroloji teşkilatına yürekten güveniyorum. Hava şaşıyor ama Türk meteorolojisi hiç şaşmıyor. Meteoroloji bana bilgileri verdikten sonra yağsın da görelim diyemem. Hiç bir vatandaşın hayatıyla kumar oynayamam. Meteoroloji bize yağış ve fırtınanın lokal saatini bile verdi. Ben meteorolojinin verdiği bilgiye göre hareket ederim. Çocuklarımız yarın okullarına gidecek. Yağışlar bu akşam sona erecek.''

Antalya-Korkuteli kara yolunda ulaşımda aksamalar meydana geldi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya-Korkuteli kara yolunun Yenice Köprüsü ile Tahtalıbel arasında kalan bölümünün yoğun yağışlar nedeniyle sular altında kaldığını bildirdi. Bu yoldaki yapım çalışmaları nedeniyle, Bayatbademleri civarında trafiğin servis yolundan verildiğini hatırlatan Karakaş, ''Yolun 2,5 kilometrelik bölümünün sel suları altında kalması üzerine, ulaşım Yenice Köprüsü ile Tahtalıbel arasında, servis yolu olarak kullanılan eski Korkuteli yolundan çift taraflı ve kontrollü olarak sağlanıyor'' dedi.

Antalya-Kemer kara yolunun da hala trafiğe kapalı olduğunu bildiren Karakaş, yağış şiddetinin azalmasıyla, yoldaki su seviyesinin bir miktar düştüğünü, yolu trafiğe açmayı planladıklarını, ancak yağışın yeniden arttığını ve fırtınanın hızının da giderek kuvvetlendiğini, bu yüzden yolun açılmasından vazgeçildiğini söyledi. Karakaş, denizden gelen dalgaların, yolun bu bölümünü sular altında bıraktığına değinerek, ''Tüm arkadaşlarımız, ekiplerimiz görev başında ve cansiparane çalışıyorlar'' diye konuştu.

HIZI GİDEREK ARTIYOR

Meteoroloji Bölgesel Tahmin Merkezi'nden alınan bilgiye göre, fırtınanın hızı giderek artıyor.

Fırtınanın şiddetlenmesiyle birlikte Konyaaltı sahilindeki dalgaların boyu da yükselmeye başladı.

Boğaçayı'ndaki su seviyesi bir miktar daha yükselerek, köprü hizasına yaklaştı.

Konyaaltı sahilinde de dalgaların boyutu biraz daha yükseldi. Dalgalar, Konyaaltı plajlarının bulunduğu Akdeniz Bulvarı'nın sahil kesimindeki şeridine taştı. Özellikle Sealife Otel ile Crown Plaza Otel arasında kalan ve plajın daha dar olduğu kesimde dalgalar, beton seti aşarak kara yolunu kapladı. Dalgaların yolu aşması üzerine, yolun sahil kesimindeki şeridi ulaşıma kapatıldı.

Saat 15.30'dan itibaren şiddetini artıran fırtınanın saatteki hızının 100 kilometreye yaklaştığı ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • emre kılıç 14 yıl önce Şikayet Et
    Herkez Hakedildiği gibi yÖnetilir. Antalyada göz göre göre giden seçimler ankara da istenmeye istenmeye seçilen başkanlar bu milletin nasıl yönetilmesi gerektiğini söyluyor avrupa ödülünü aldık ankara lılar olarak çok mutluyuzz ulenn hep hikayee hep senar yooo tamam ankara değişti ama dünya değişiyo istanbull da 10 yılda neler yapıldı ankara da neler 4 tane parkla göz boyadınız herkez hakattiği gibi yönetilir bizde bunu hakkettik.
    Cevapla
  • emre sak 14 yıl önce Şikayet Et
    antalyayı sel alması chpnin suçuymuş. bunun parti ile ne alakası var .alt yapı derseniz menderes türelin yaptığı alt geçitlerin hepsi su almış ve şu anda kapalı durumda insanları suçlarken biraz insaflı olun. istanbulu sel alırken akpnin suçu yok antalyayı sel alırken chpnin suçu var .işte ancak bu kadar tarafsız olabilirsiniz
    Cevapla
  • Seynuh hun 14 yıl önce Şikayet Et
    Yaparsa HOCA yapar ortalıkta gözükmüyor!!. Antalya felaketle ugraşırken,Hoca Heykel siparişi vermekle meşgul..
    Cevapla
  • oktay güven 14 yıl önce Şikayet Et
    . ,AMA şu bir gerçek Antalyada sel hayatı felç edince niye ihmal konuşulmuyor Çünkü despot CHP Var orada İstabulda Erdoğanı suçlayan ajanlar neredesiniz...
    Cevapla
  • ERCAN TÜTÜNCÜOĞLU 14 yıl önce Şikayet Et
    bir umuttu. bir umuttu geldiginde şimdi bir felaket borc var diyip duruyor hangı beledıyenın borcu yokki hizmete engel koyyuyor kımse yazık oldu antalyaya keske gıtmeseydı TÜREL geri gel
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!