Nüfus cüzdanınız kaybolursa ya da çalınırsa.

Nüfus cüzdanınızın kaybedilmesi, çalınması, halinde başınıza ne gelebilir, ne yapmalısınız? Kimlik fotokopisini kullanmanız gerektiğinde neler yapmanız gerekiyor?

Nüfus cüzdanınız kaybolursa ya da çalınırsa.
Nüfus cüzdanınız kaybolursa ya da çalınırsa.
GİRİŞ 19.08.2011 06:40 GÜNCELLEME 19.08.2011 06:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Nüfus cüzdanınızın kaybedilmesi, çalınması, kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde başınıza neler gelebileceğini hiç düşündünüz mü? Ya da böylesi durumlarda hangi önlemleri almanız gerektiğini biliyor musunuz?

Peki, nüfus cüzdanı ile yaptığınız vergi açılışı yaptırmak, bankada hesap açtırmak, çek karnesi almak, şirket kurmak, ticaret yapmak, fatura düzenlemek, borç altına girmek, telefon hattı almak vb. işlemleri kötü niyetli kişiler sizin adınıza yaparsa ne olur dersiniz!

Nüfus cüzdanınız kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde sadece üzerindeki fotoğrafınızın değiştirilmesi yeterli. Artık adınıza hayali şirket kurulabilir, karşılıksız çek yazılabilir, naylon fatura düzenlenebilir, kara para aklanabilir, adınıza olan telefon hattıyla başkaları tehdit ve taciz edilebilir ve her türlü borç altına girilebilir.

Bu ve buna benzer örnekler yüzünden polisin arananlar listesine alınanlar, nezarethanelerde ifade vermek için sıra bekleyenler, mahkeme huzuruna çıkarılanlar, hakkında verilen mahkûmiyet kararı kesinleşenler, masum olduklarını ispatlayana kadar adliyelerde belki de senelerce uğraşmak zorunda kalanlar var.

Nüfus cüzdanı kaybolan ya da çalınan kişilerin hiç vakit kaybetmeden yapması gerekenler Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2007/1 Seri No’lu İç Genelgesi ile düzenlenmiştir. Mağdur olmamak için sırayla şu işlemleri yapmanız gerekiyor:


1- Gazeteye kayıp çalıntı ilanı verin ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak durumu tutanak altına aldırın. Gazete ilanının ve emniyet tutanağının bir nüshası vergi dairesine yapacağınız başvuruda lazım olacaktır.

2- Vergi mükellefi iseniz bağlı olduğunuz vergi dairesine; vergi mükellefi değilseniz ya da vergi mükellefiyetini terk etmişseniz herhangi bir vergi dairesine başvurun. Dilekçenizde nüfus cüzdanınızı kaybettiğinizi ya da çaldırdığınızı belirtip nüfus cüzdanınızla yapılacak mükellefiyet işlemlerinin engellenmesini talep edin. Dilekçenizin evrak kayıt numarasını ve tarihini mutlaka alın ve saklayın.

3- En kısa sürede Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup yeni bir nüfus cüzdanı çıkarttırın.

Böylece birçok sıkıntıyı en başından engelleyebileceksiniz. Hem de hakkınızda açılabilecek davalarla yargının yükünü ağırlaştırmamış olacaksınız.

Peki, nüfus cüzdanınızın fotokopisini kullanmanız gereken durumlarda nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Hazır konu açılmışken bu hususta da şu hatırlatmayı yapalım.

Nüfus cüzdanınızın fotokopisini kullanmanız gereken durumlarda kimlik bilgilerinizin ne için kullanılmasına izin verdiğinizi fotokopinin üzerine mutlaka yazmalısınız.

Örneğin; gsm hattı için başvurduğunuz durumlarda ‘’sadece 05xx 999 88 77 no’lu hat işlemleri için verilmiştir’’ yazarak paraf atın. Böylece adınıza onlarca abonelik tesis edilmesinin önüne geçmiş olacaksınız. Yine böylece size özel bilgilerle ve sahte imza ile aleyhinize işlemler yapılmasını büyük ölçüde engellemiş ya da muhtemel sıkıntıları en başından bertaraf etmiş olacaksınız.

Son olarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından taklit edilemez nüfus cüzdanı üzerinde 2007 yılından bu yana çalışmalar yaptığını belirtelim. Üzerinde milli işletim sistemine sahip yonga (chip) bulunan kimlik kartları Bolu İlimizde 14.000 kişiye dağıtılarak pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamadan çıkan sonuçların değerlendirilmesinden sonra tüm vatandaşlarımıza güvenlik seviyesi yüksek ve taklit edilemez ‘chip’li nüfus cüzdanı verilmesi mümkün olacaktır

Av. Süleyman Akdoğan - Moralhaber.net
suleymanakdogan@gmail.com

.

YORUMLAR 1
  • fatih özdemiroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    2007-2011. Pilot uygulamadan çıkan sonuçların değerlendirilmesi daha ne kadar sürecek acaba ?bu hızla 2020li yıllarda kullanmaya başlarız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!