Balyoz Davası'nda hakim avukatları sordu

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, sanıklara avukat isteyip istemediklerini ve avukatlarının duruşmalara neden katılmadığını sordu

Balyoz Davası'nda hakim avukatları sordu
Balyoz Davası'nda hakim avukatları sordu
GİRİŞ 19.04.2012 18:08 GÜNCELLEME 19.04.2012 18:08

''Balyoz Planı'' davasında deliller değerlendirilmeden savcının esas hakkındaki görüşünü açıklaması ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmemesini protesto eden sanık avukatlarının duruşmaya katılmaması nedeniyle Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, sanıklara tek tek avukat isteyip istemediklerini sordu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde avukatların katılmadığı duruşmada Başkan Ömer Diken, sanıkların isimlerini tek tek okuyarak, ''Avukat istiyor musunuz? Avukatınız neden duruşmalara gelmiyor?'' diye sordu.

Sanıkların bazıları ''Avukatımla sözleşmem devam ediyor'', ''Yeni avukat istemiyorum'', ''Avukatımın neden gelmediğini bilmiyorum'' diye yanıt verirken, bazıları da ''Avukatım adil yargılama olmadığı için protesto ediyor'' ve ''Avukat talebim yok'' diye cevap verdi.

Tutuklu sanık MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ise avukatı Ayhan Nacak'ın vekilliğinden ayrıldığını belirterek, kendisine yeni bir avukat tutacağını söyledi.

Tutuklu sanık hakim Albay Ahmet Erdem'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ise ''Avukat istesek söyleriz. Böyle bir usul yok'' diyerek, tek tek herkese bu şekilde sorulmasına tepki gösterdi.

Duruşmada konuşan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in darbe planı yapıldığı iddia edilen 2002-2003 tarihlerinde Kara Harp Akademisi Komutanı olduğunu belirterek, o dönemde Özel'in emrinde çalışan subayların bu davada sanık olarak yargılandığını söyledi.

Özel'in tanık olarak dinlenilmesini isteyen Fırtına, ayrıca askeri hiyerarşi içinde aynı görevlerde bulunan kendinden sonraki hava kuvvetleri komutanlarının da tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Fırtına, emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın da tanık olarak dinlenilmesi talebini tekrarladı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de Özkök ve Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddedilerek karara bağlandığını hatırlattı.

Duruşma, Başkan Diken'in sanıklara avukat isteyip istemediklerini sormasıyla devam ediyor.

Bu arada, duruşmaya ara verildiği sırada Başkan Diken'in yazılı tişörtlerle gelen sanıklar ve yakınlarının bu şekilde duruşmaya girmemeleri uyarısı üzerine tişörtlerin çıkarıldığı görüldü.

-Avukatların açıklaması-

Öte yandan, izleyici sıralarında oturarak duruşmayı izleyen sanık avukatları da duruşma salonunun bulunduğu binanın önünde basın açıklaması yaptı.

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan avukat Günizi Dizdar, davada bugüne kadar yaşanan süreci özetleyerek, bu sürecin savunma haklarının kısıtlandığı anlamına geldiğini savundu.

Dizdar, bu şartlar altında adil bir yargılamanın yapıldığını söylemenin mümkün olmadığını belirterek, ''Mahkeme heyeti tarafından adil bir yargılamanın şartları oluşturulmasına, sahte olduğu ortaya çıkan dijital verilere ilişkin bilirkişi raporu alınmasına ve Aytaç Yalman ile Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesine, iddianamede belirtilen hususların gerçek dışı olduğunu ispatlayacak belgelerin ilgili yerlerden getirtilmesine ilişkin talebimizin kabulüne karar verilinceye kadar, sadece şekli bir unsur olarak duruşma salonunda bulunmayı, mesleğimize olan saygımızdan ötürü reddediyoruz'' dedi.

Açıklamaya katılan tutuklu sanıkların eşleri de üzerinde ''Adalet bilime karşı, adil yargılama istiyoruz'' yazılı tişörtler giyerek, avukatlara destek verdi.

Tutuklu sanık Ali Deniz Kutluk'un eşi İrem Kutluk da ne sanıklar, ne de izleyicilerin şimdiye kadar mahkemeye bir saygısızlık göstermediğini, ancak mahkemeden kendilerine yönelik tehditler olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti tarafından bu tişörtleri giyen izleyicilere de çıkarmaları konusunda uyarı yapıldığını belirten Kutluk, giyecek başka şeyleri olmadığı için tişörtlerinin üstüne montlarını geçirdiklerini anlattı.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan da davanın sonunda doğruların ortaya çıkacağını belirterek, ''Eşlerimize gerçekten çok yazık oluyor. Onlar bu ülkenin gerçekten mümtaz aydın insanları. Bizler eşlerimizin ve avukatlarımızın arkasındayız'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu