Diyanet, 1000 mele ataması yaptı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bin kişiden oluşan mele ataması yaptı.

Diyanet, 1000 mele ataması yaptı
Diyanet, 1000 mele ataması yaptı
GİRİŞ 21.06.2012 12:53 GÜNCELLEME 21.06.2012 15:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özazafşar, geçtiğimiz aylarda çıkan kanun hükmünde kararname gereğince, çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere bin kişilik sözleşmeli personel ataması yaptıklarını belirterek, bunların 800'ünün imam-hatip, 200'ünün Kur'an kursu öğreticisi olarak istihdam edileceğini bildirdi.

Özaşfar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyuna ''mele alımı'' diye yansıyan alımların aslında bin kişilik istisnai sözleşmeli personel ataması olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na, geçen aylarda çıkan kanun hükmünde kararname gereğince bin kişilik sözleşmeli personel alımı imkanı getirildiğini belirten Özafşar, dün yapılan atamalarla 800 imam hatip, 200 Kur'an kursu öğreticisinin görevlendirildiğini söyledi.

Sözleşmeli personel ilanı yapıldıktan sonra Türkiye'nin dört bir tarafından müracaatlar olduğunu anlatan Özafşar, ''6 bin civarında müracaaat oldu. Bu müracaatlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği usül ve esaslara göre, 9 ayrı komisyon sınava tabi tutuldu'' diye konuştu.

Komisyonun, Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin ve uzmanlarının başkanlığında, sınav yapılan illerin müftüleri ve yetkili ilim adamlarından oluştuğunu belirten Özafşar, mülakat şeklinde yapılan sınavda, din bilgisi yeterliliği, Kur'an-ı Kerim becerileri ve din dili bilgisinin ölçüldüğünü kaydetti.

Özafşar, bin kişilik kadronun, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere en fazla ihtiyaç duyulan 39 ile dağıtıldığını belirterek, şöyle konuştu:

''Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yüzde 70 bu bölgelere yerleşti. Diyarbakır'da, Van'da, Siirt'te, Adıyaman'da, Mardin'de, Batman'da, Bitlis'te, Hakkari'de ama aynı zamanda Karadeniz hattında yerleşenler oldu. İstanbul'dan, Kocaeli'den yoğun müracaat oldu.

Bu sınav münasebetiyle gördük ki örgün eğitim dışında farklı eğitim imkanlarından yararlanarak din eğitimi alanında kendisini yetiştiren epey vatandaşımız var. Bunların da din hizmetlerinde istihdama katılması, bu süreçlere katkı sağlaması bize bir zenginlik sağlayacak. İnşallah etkili, verimli bir hizmet sürecini bu yeni atadığımız kişilerle gerçekleştireceğiz.''    

 -Adaylardan din eğitim belgesi istendi-

Başvuruda bulunan adaylardan din eğitimi belgesi istediklerini belirten Özaşfar, ''Özel yeterlilik olarak geleneksel usullere göre din eğitimi aldığını belgelemesi önem arz ediyordu. Yurt içinde, yurt dışında, herhangi bir eğitim kurumunda eğitim almış olabilir. Özel şahıslardan eğitim almış olabilir. Bunu belgelemesini istedik biz ve belgesi olanları kabul ettik'' dedi.

Geleneksel usullerden, Kur'an kursu imkanlarıyla, cami hocalarından zaman içinde eğitim alan, bilhassa doğu bölgelerinde medreselerde eğitim gören hocaları kast ettiklerini belirten Özafşar, bu eğitim süreçlerinden geçenlerin dini bilgi açısından kendilerini yetiştirdiklerini kaydetti.

Atamalarda kadroların 39 ile en yüksek puandan başlamak üzere ve orantılı şekilde dağıtıldığını, bütün kontenjanların doldurulduğunu ifade eden Özafşar, yerleştirmesi yapılanların 4 Temmuz'a kadar il müftülüklerine müracaat edeceklerini, hizmet içi kurs programının ardından ramazan ayına kadar göreve başlayacaklarını sözlerine ekledi. 

En çok imam hatip İstanbul, Batman, Van ve Diyarbakır'a

Başkanlık sözleşmeli personel duyurusunu 9 Mart'ta yapmış, adaylar 29 Mart-9 Nisan tarihleri arasında başvuruda bulunmuş, mülakatlar 7-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

En çok imam hatip 104 kişiyle İstanbul'a atanırken, Batman ve Van 57'şer, Diyarbakır 52, Siirt 49, Şanlıurfa 45, Şırnak 38, Mardin ve Muş'a 36 kişiyle en çok imam hatip yerleştirilen iller oldu.

Trabzon 25, Rize 13, Siirt, Şanlıurfa ve Diyarbakır 12'şer, İstanbul ise 11 kişiyle en çok Kur'an kursu öğreticisi yerleştirilen iller arasında yer aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • tarık tanır 11 yıl önce Şikayet Et
    çok stratejik bir karar bir karar vermişler. bence bunun sebebi hem o insanlara hizmetlerinin karşılığını vermek hem de kürt kardeşlerimizin dine bağlılıkarını artırmaktır. bu sayede pkk nın da bir nebze de olsa önüne geçilmiş olur. zaten hükümet bu işin ancak islamla çözülebileceğini çok iyi biliyor. ama insanları da ikna edebilmek için de demokratik açılım v.s ile bazı gerekli hamleler yapılıyor. çözüm islamın eliyle olacak inşallah. tabi daha çok yolumuz var. selam ve dua ile
    Cevapla
  • aselam 11 yıl önce Şikayet Et
    diyanet neden melle aldı? işin gerçeği.... türkiye'de melle: ilmi kariyeri son derece yüksek olan ama bir türlü resmi okuyamayan, ömrünü ilme adayan, aynı zamanda çevresinde geniş kitle halinde kendisini seven cemaati olan insanlardır. normal imamlardan çok daha fazla hizmetleri olduğu halde devletin imkanlarından yararlanmayanlardır. bu uygulamayla emeklerinin karşılığı verme kararı alınmıştır. buna sadece teşekkür yakışır. neden bardağın boş tarafından bakılıyor bir türlü anlayamıyorum. belki de biz türklerin bir karakteristik özelliğidir.
    Cevapla
  • chaichen 11 yıl önce Şikayet Et
    masum bilene cevap. kardeş cidden şu yazdıklarından kendin bile emin misin? üstelik her cümlesine de bir kılıf bulmuş (şoku üzerlerinden atamamışlar ) gibi.. arkadaş bu kadar mı önyargılı olur insan, bu kadar mı dine faşizmi alet eder.dinden bahsediyorsun ama araya da ırkçlığı sokmayı ihmal etmiyorsun.! sahi sizin bir sivil cuma namazınız vardı ne oldu ona? sonra kürtler deyip genelleme yapma git kendi adına konuş benim adıma benım hakkımı sana savun dediğimi hatırlamıyorum ve zaten savunamazsında! yeter yahu tutturmuşsunuz bir ideoloji her yapılanı o pencereden görecek kadar kör olmuşsunuz.kalkmış yok bilmem ne projesi yok felan oldu filan oldu. he bu millet saf anlamıyorda sadece sen akıllsın ve hemen anlayıverdın dimi!:)
    Cevapla
  • Hacı Sadullah AĞA 11 yıl önce Şikayet Et
    yapılan hatadır ve işin aslı şudur.. diyanetin bu yaptığı yanlıştır. alımlar doğuda ki mellerler ile sınırlı değildir. hasbel kader fi tarih hocanın olmadığı zamanlarda camiide iki vakit namaz kıldıran, bir iki hafta cuma kıldıran herkes nerde ise bu alıma dahil edilmiştir. yapılan hatadır. madem bu hocaların bu kadar ilimleri vardı neden en azından bir ihl okumadılar. basit geliyorsa zaten güle oynaya okurlardı. devletin olullarına mesafeliler ama parasına gayet yakınlar.
    Cevapla
  • masum bilen 11 yıl önce Şikayet Et
    diyanet değerli kürd molla ve seydalarla dalga geçti. bu proje melleleri imamlaştırma projesidir. seydalığı basitleştirme projesidir. yani kürdlerin o lider kadrusunu basitleştirip türkleştirmek için ortaya çıkarılmış bir proje. okul okumamış türkçeyi zorunlu askerlik eğitimi sırasında çat-pat öğrenmiş amma islami ilim ve arapdili edebiyatı konusunda arap ustazlarına ders verebilecek kabiliyete sahip şahsiyetleri getir.öğrencileri kadar dahi ehil olmayan bir kaç kişiye o bilmedikleri dil (türkçe)ile sınava tabi tut. kurani kerim okut sesine göre not ver.allah aşkına buna siz ne isim koyarsınız. kanaatime göre kürtlerde lider kabul edilen bir tabakayı basitleştirme operasyonu olur. amma kusura bakmayın kürd seydalara yapılan bu saygısızlığı bilinçli hiç bir kürt kabul etmemiş ve kınamıştır. bakmayın şu anda kürd milleti bu şoku henüz üzerinden atamadığı için tepkisiz kalmıştır. ne olur bari dini hassasiyetlerimize saygılı olun diye haykıracaklardır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi