Denizden antik 3 mezar steli çıkarıldı

Manavgat'ın Side beldesinde antik liman açıklarında tespit edilen 3 mezar steli, sudan çıkarılarak Side Müzesi'ne gönderildi.

Denizden antik 3 mezar steli çıkarıldı
Denizden antik 3 mezar steli çıkarıldı
GİRİŞ 08.08.2012 19:18 GÜNCELLEME 08.08.2012 19:38

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi tarafından Antalya kıyılarında yürütülen arkeolojik sualtı araştırmaları sırasında, Side Antik Kenti mendireğine yaklaşık 300 metre uzaklıkta, 4 metre derinlikte 3 mezar steli tespit edildi.

Mezar stelleri, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi Üyesi Sualtı Arkeoloğu Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki ekip tarafından, balon sistemiyle sualtından çıkarıldı.

Side Müzesi'ne taşınan stellerden birinin üzerinde, Dor lehçesiyle Helence yazıt tespit edildi. Milattan önce 4-2. yüzyıllara ait olduğu sanılan steldeki yazıtta, ''Damatrios oğlu Seimos'' anlamına gelen, ''Seimos Damatriou'' yazdığı bildirildi.

Sualtı Arkeoloğu Dr. Hakan Öniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 gündür sürdürdükleri çalışmalar sırasında, Antalya kıyılarında Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar çok sayıda eser ve gemi batığı keşfettiklerini bildirdi. Öniz, Side ve Manavgat kıyılarında ilk defa sistematik sualtı çalışması yürüttüklerine de dikkati çekti.

Side Antik Kenti limanının açıklarında pek çok lahitle karşılaştıklarını da belirten Öniz, çalışmalara Side Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan temsilcilerin de katıldığına işaret etti.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Side Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ise Side'nin antik dönemde önemli bir ticaret merkezi ve önemli bir liman olduğunu bildirdi.

Mezar stellerinin yanı sıra sualtında bir çok lahit parçasına rastlanmasının da kentin zenginliğini gösterdiğini vurgulayan Alanyalı, ''Side Limanı antik dönemde Doğu Akdeniz'de ticaret, sığınma ve kent varlığı açısından önemli bir limandı. Lahitler Roma dönemine ait, ama bulunan eserleri inceledikten sonra karar verip tespit edeceğiz'' diye konuştu.

Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere de güvenlik sorunları nedeniyle stelleri yüzeye taşımaya karar verdiklerini anlattı. Kozdere, eserlerin konservasyonunu yaparak kayıtlara geçireceklerini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?