Asker kaçakları nezarete!

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yayınladığı genelge ile, bakaya ve firariler ile hava değişimi süresini aşanların yakalanır yakalanmaz nezarete atılmasını istedi!

Asker kaçakları nezarete!
Asker kaçakları nezarete!
GİRİŞ 16.05.2005 08:11 GÜNCELLEME 16.05.2005 08:11

Mesai saatleri dışında yakalanan asker kaçaklarının, ilgili askerlik şubelerine teslim edilinceye kadar nezarete atılacağı bildirildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, asker kaçaklarının şubelere tesliminde son zamanlarda bazı sorunların yaşanması üzerine genelge yayımladı. Gönül'ün imzası ile emniyet ve jandarma birimlerine gönderilen genelgede, bundan böyle yakalanan 'yoklama kaçağı, bakaya ve firariler ile izin veya hava değişimi süresini aşanlar'ın, yakalanır yakalanmaz nezarate atılacağı belirtildi. Genelgede, asker kaçaklarının nezarette bir süre tutulduktan sonra mesai saatleri içinde ilgili askerlik şubelerine teslim edileceği kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı arasında 22 Ekim - 23 Kasım 2004 tarihlerinde imzalanan iki ayrı protokol imzalandığı hatırlatılan genelgede, bu genelgeler uyarınca, 'yakalanan asker kaçaklarının nezarete atılmadan hangi saatte olursa olsun ilgili askerlik şubesine teslim edileceği'nin kararlaştırıldığı hatırlatıldı. Ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçildiğine ilişkin yeni bir protokol imzalandığı kaydedilen genelgede şöyle denildi:

'Söz konusu protokollerin imzalandığı iki toplantıda, ele geçen yoklama kaçağı, saklı ve bakayaların karşılaşacakları yaptırımların 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ile düzenlendiği, bu nedenle bunların yasal gözaltı süresi içerisinde olmak kaydıyla, kolluk kuvvetlerince yakalandıklarında nezarette bulundurulmaları yasal bir engel bulunmadığı kararlatırıldı. Bu nedenle özellikle mesai saatleri haricinde ele geçen cezalı yükümlülerin, kolluk kuvvetlerince yasal gözaltı süresini aşmamak kaydıyla, ertesi gün gündüz saatleri içerisinde askerlik şubelerine getirilmeleri hususu karara bağlanmıştır. Ancak, aradan geçen zaman zarfında söz konusu tutanak ile imza altına alınan hususların uygulamaya geçirilemediği, mesai saatleri haricinde ele geçen cezaı yükümlülerin kolluk kuvvetlerince nezarete alınmayıp, gece geç saatler de doğrudan askerlik şubelerine getirildiği görülmektedir.'

Sorunlara yol açıyordu

Yakalanan asker kaçaklarının hangi saatte olursa olsun askerlik şubelelerine tesliminin bir kısım sorunlara yol açtığı kaydedilen genelgede, 'Konu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmede, cumhuriyet savcılıklarının yoklama kaçağı, saklı ve bakayaların gözaltına alınamayacağı hususunda talimatlarının bulunduğu, karakollardaki denetimlerde, yoklama kaçağı ve bakayaların nezarette tutulmalarının cumhuriyet savcılıklarınca tenkit edildiği, bu nedenle aksine bir genelge gelmediği sürece, söz konusu yükümlüleri nezarette tutmayıp hangi saatte olursa olsun askerlik şube başkanlıklarına teslim etmek zorunda kaldıkları belirtilmiştir' ifadesi kullanıldı. Genelgede, yakalanan yükümlülerin tesliminde bundan böyle 22 Ekim ve 23 Kasım 2004 tarihinde yapılan toplantılar sonucunda karara bağlanan hususların dikkate alınması gerektiği hatırlatıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı