Saatler, bu gece 1 saat geriye alınacak!

Yaz saati uygulaması bugün sona erecek. 28 Ekim Pazar günü (Cumartesi gününü, Pazar gününe bağlayan gece) saat 04.00'te saatler 1 saat geri alınacak.

Saatler, bu gece 1 saat geriye alınacak!
Saatler, bu gece 1 saat geriye alınacak!
GİRİŞ 26.10.2012 11:51 GÜNCELLEME 28.10.2012 03:55
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yaz saati uygulamasına 25 Mart 2012 tarihinde geçilirken, saatler 03.00'te bir saat ileri alınmıştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da 13 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Buna göre yaz saati, bir başka deyişle ''ileri saat'' uygulaması, 25 Mart Pazar günü saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlarken, 28 Ekim Pazar günü saat 04.00'de saatlerin 1 saat geri alınmasıyla sona erecek.

Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.  

697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanuna değişik 2. maddesi ''Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınıyor. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir'' hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor.  

Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati uygulaması Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor. Yaz saati uygulamasıyla, her yıl, ''orta ölçekli'' bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor.

AA

YORUMLAR 10
  • Abdulmelik Akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    namaz vakitlerine dikkat etmek için önemli bir haber.. haber7.com a teşekkürler. :) saat uygulaması dışında özellikle sabah namazı saatlerini ayarlamak için çok önemli bir haber.
    Cevapla
  • Muhammed 11 yıl önce Şikayet Et
    inş.. inşALLAH son kezdir
    Cevapla
  • yorumlu yorum 11 yıl önce Şikayet Et
    yaz saaati uygulamasını sona erdirdiğinizde. istanbul'da saat 16:30'da, çoğu illerde saat 15:30'da akşam olacak ve insanlar günde 8 saat çalışıyor olsalar bile mesai saatleri içinde ve dışında aylarca gündüz yüzü göremeden yaşayacaklar...batı ile uyum açısından yapılan karanlıktan kurtarmıyor karanlığa gömüyor.
    Cevapla
  • yüksel pınar 11 yıl önce Şikayet Et
    devamı. . he bunun karşılığı olarak 24- 08 vardiyası son günü sabah çıkıp bir sonraki gün hafta tatili yapıla biliyor. ancak uyku saatleri karıştığı için dikkat ederseniz vardiyalı çalışanlar alkol almış gibi dolaşırlar. sonuç olarak erken çökerler ve devletin sağlık sistemine sonradan yük olurlar. şimdi şunu öneriyorum. vardiyalı çalışanların haftalık çalışmasını 40 saate düşürsünler. verimlilikleri artsın ve sağlık giderleri azalsın. insan sınıfına girelim bizde.
    Cevapla
  • yüksel pınar 11 yıl önce Şikayet Et
    biz varmıyız acaba. bazen düşünüyorum biz varmıyız? yani vardiyalı sistemle va hafta tatli haftanın herhangi bir gününe denk gelenler. şimdi 1 saat fazla çalışacaz. tabiiki bu gerçek ama bu konuda latife yapıyorum. ancak bazen okuyorum 9 gün bayram tatili falan. hiç biri bize denk gelmiyor. niye çünkü hesaplar düzenlemeyi yapanların hafta tatiline göre yapılıyor. vardiyalı sistemle çalışanların hafta tatilleride çok kötü. şöyleki: 8-16 vardiyası son günü işten çıkıyorsunuz ve hafta tatiliniz olan bir sonraki günün gecesi 24-08 vardiyasına başlıyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?