Türkler'e 108 ırkçı saldırı gerçekleşti

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 2012 yılında Avrupa'da Türklere yönelik toplam 108 saldırı gerçekleştiğini söyledi.

Türkler'e 108 ırkçı saldırı gerçekleşti
Türkler'e 108 ırkçı saldırı gerçekleşti
GİRİŞ 24.01.2013 16:45 GÜNCELLEME 24.01.2013 16:45

Üstün, basın mensuplar ile düzenlediği sohbet toplantısında '2012 Yılı Avrupa'da Türkiye Kökenlilere Yönelik Irkçı ve Yabancı Düşmanlığı Motifli Eylem Verileri' başlıklı ara raporu açıkladı. 2012 yılında toplam 108 ırkçı saldırı olduğunu ancak bu sayının daha fazla olduğuna inandıklarını belirten Üstün, çünkü farklı endişelerle birçok kişinin bu saldırıları yetkili mercilere bildirmeyerek sineye çektiklerini söyledi.Almanya'daki Neonazi cinayetleri ile ilgili davaların duruşmasının da Mart ayında başlayacağını hatırlatan Üstün, Komisyon olarak bu yargılama sürecini yakından takip edeceklerini dile getirdi.

SALDIRILARA ÖRNEKLER

Üstün, Avrupa'daki ırkçı saldırılara birkaç örnek de verdi. 14 Mart 2012 tarihinde Berlin'de Mülkiye Altan'ın oğlunun durumunu görüşmek için okula gittiğini ve müdürle tartıştığını, müdürün çağırdığı polis tarafından darp edildiğini söyledi. Üstün, Altan'ın kendisini dar eden polise dava açtığını ancak suçlu bulunarak ceza aldığını da söyledi.

Üstün, Brüksel'deki Ebu Bekir Camii'ne de 4 Aralık 2012 tarihinde yarısı yanmış Kur'an-ı Kerim asıldığını belirterek, "Avrupa'da biraz da ekonomik krizin etkisiyle Nazizm ve ırkçılık arttı. Bu ırkçılık Batı'nın bir hastalığı. Bu hastalığın tedavisi de çok zor. Bu ırkçı yaklaşımlar toplumsal hayata da sirayet ediyor; eğitimsizlik gibi. Avrupa'daki Türkiye toplumunun eğitim seviyesinin Türkiye ortalamasından daha düşük olduğunu görüyoruz, ekonomik seviyesinin de böyle olduğunu hissediyoruz" dedi.

Almanya'da Hıristiyan demokrat milletvekillerinin bu olayların varlığını bile kabul etmediklerine işaret eden Üstün, "Bir siyasetçi ve iktidar partisi kabul etmedikten sonra çözüm kolay olmayacaktır" dedi.

Hazırladıkları bu raporu Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de sunup sunmayacaklarının sorulması üzerine Üstün, "Fırsat olursa verebiliriz. Amacımız bir ülkeyi sıkıştırmak değil, sorunun çözülmesine katkı sağlamak" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in, TBMM Genel Kurulu'nda dün söylediği 'Türk ulusu ve Kürt milliyeti eşit görülemez' sözlerinin sorulması üzerine Üstün, sadece Türkiye'de değil dünyada hiç kimseye yönelik ırkçılık yapılmasını arzu etmediklerini, bunu kolaylaştırıcı unsurlar varsa kaldırmanın, politikacıların, medyanın ve herkesin görevi olduğunu söyledi.

"İMRALI'YA YETERİNCE ZİYARET VAR"

Komisyonun cezaevlerindeki olumsuzlukları incelemek için yaptığı çalışmaların hatırlatılarak, İmralı'ya da bir ziyaret olup olmayacağının sorulması üzerine Üstün, "Şu anda oraya yeterince ziyaret yapılıyor. Tecrit söz konusu değil, olduğu iddia edilemez, yeterince ziyaret var. Süreç de yürüyor, süreci sıkıntıya sokacak bir adım atmamamız gerekir şu anda" dedi.

RAPORDAN NOTLAR

Öte yandan Komisyonun hazırladığı rapora göre, 2012 yılında Avrupa'da Türklere yönelik toplam 108 ırkçı saldırı gerçekleşti. Bu saldırılarda 67 saldırı ile Almanya başı çekerken, Hollanda da 13 saldırı ile ikinci sırada yer alıyor. Suç türüne göre saldırı sayılarına bakıldığında ise, bunlardan 38'inin saldırı, 15'inin kundaklama, 19'unun tehdit mektubu, 36'sının gösteri, Kur'an yakma, hayvan ölüsü atma gibi eylemler olduğu belirtildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma