Amerika'nın Sesi Türkçe'de zorlanıyor!

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe Yayın Bölümü, Yunanca yayınlarına son verme kararı alırken, Türkçe yayını zor şartlar altında gerçekleştirebiliyor

Amerika'nın Sesi Türkçe'de zorlanıyor!
Amerika'nın Sesi Türkçe'de zorlanıyor!
GİRİŞ 18.02.2012 12:04 GÜNCELLEME 18.02.2012 12:04

Barışkan Ünal'nın haberi

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe Yayın Bölümü, ABD'nin yeni mali bütçesinde tüm federal kurumlarda olduğu gibi Amerika'nın Sesi'nde (VOA) de işten çıkartılmaların öngörülmesi nedeniyle, 70. yılına çalışma arkadaşlarını kaybedecek olmanın hüznüyle giriyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Pazartesi günü Kongre'ye gönderdiği 2013 bütçesi, Kongre'de tartışılıp onaylandıktan sonra ABD'de yeni mali yılın başladığı 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

Obama'nın yeni bütçesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar ve bütçe açıkları nedeniyle tüm federal kurumlarda ciddi kesintiler öngörüyor. Bu kesintiler, Amerika'nın Sesi (VOA) kurumunu da derinden etkileyeceğe benziyor.

-Kurumda 71 kadro kaldırılıyor-


2013 mali bütçesi, yüzde 4,2 kesintiyle VOA'in bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu'nun toplam bütçesinin 720 milyon 15 bin dolar olmasını öngörüyor.

Buna göre, VOA, beş yayın birimi olan Washington'daki Amerika'nın Sesi, Prag'dan yayın yapan Hür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu, Hür Asya Radyosu, Ortadoğu Yayın Kurumu, Küba Yayın Kurumu ve Uluslararası Yayın Kurumu'nda kesintiye gitmeyi kararlaştırdı. Bu beş yayın kurumunun 2011 yılında izleyici sayısı rekor düzeyde artarak 187 milyon kişiye ulaşmıştı.

Ama kurumda bütçe kesintilerinden, yüzde 31 oranla en çok VOA Haber Merkezi etkilenecek. Haber merkezinde, bazı dillerdeki yayınlara son verilecek ve diğer yayın birimlerinde ise personel azaltımına gidilecek. Bu da yaklaşık 71 kadronun kaldırılması ve yayıncıların işten çıkarılması anlamına geliyor.

-Türkçe yayınlar risk altında-

Nitekim bu durum, kesintilerden en fazla etkilenecek servislerden birinin Türkçe Yayın Bölümü olduğunu gösteriyor.

Zaten, Amerika'nın Sesi VOA radyosunun 69 yıllık Türkçe yayınları, geçen yılın Temmuz ayında sona ermişti. Şimdi, yeni bütçeyle de VOA'in Türkçe Yayın Bölümü'nün de kadrosunun yarı düzeyinde indirilmesi riski bulunuyor.

Dolasıyla, Türkçe yayınların sürdürülmesi için emek ve özveriyle çalışan Türkçe servisindeki yayıncıların bazıları yeni bütçenin bu şekliyle Kongre'den geçmesi halinde görevlerini kaybedecek.

Yayın Yönetim Kurulu'nun açıklamasına göre de 1942 yılından bu yana süren yayınlarıyla VOA'nın en eski yayın birimlerinden biri olan Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü yayıncılarından 4'ünün işten çıkarılması öngörülüyor.

Kurum, televizyon yayınlarına ve internet güncelleme hizmetlerine devam edecek olsa da kadrodaki azalmanın, bu yayınların tamamına devam etmenin zor olacağı yorumlarını getirdi.

Dolasıyla, bu yıl 70. yılını kutlamaya hazırlanan Türkçe bölümü, 70. yılına gurur ve neşe yerine hüzünle girecek gibi görünüyor.

-Yunanca yayınlara son-

Öte yandan, VOA Yönetim Kurulu, Yunanca yayınlarından da vazgeçti. Bunun yanında bütçede küçültülmesi öngörülen yayın birimlerinden bir diğeri de Gürcüce yayınlar. 6 yayıncının çalıştığı Gürcü bölümünde kadro indirimi sonrasında sadece 2 yayıncı kalacak.

Ancak bu yılın seçim yılı olması dolayısıyla Kongre'de bütçe görüşmelerinin hangi hızda ilerleyeceğini ve önerilen kesintilerin hepsinin onaylanıp onaylanmayacağı henüz belli değil. Ama VOA'deki yaprak dökümü ihtimalleri şimdiden kurumu ve çalışanlarını etkilemiş görünüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü