Penguen, Pardus olup vitrine çıktı

TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus Linux dağıtımı, ULUDAĞ proje ismiyle de çelişerek kamuoyuna 'Ulusal İşletim Sistemi yaptık' sunumuyla 1.0 tam sürümünü duyurdu.

Penguen, Pardus olup vitrine çıktı
Penguen, Pardus olup vitrine çıktı
GİRİŞ 27.12.2005 13:00 GÜNCELLEME 27.12.2005 13:00

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve yaklaşık 14 aylık bir çalışmanın ürünü olan linux dağıtımı ( ki kendileri “biz işletim sistemi” yazdık diyorlar ) PARDUS’un, “Çalışan CD” biçiminde ilk sürümünün ardından 26 Aralık 2005 tarihinde tam sürümü duyuruldu.


 


Pardus'un ilk kararlı sürümü hakkında bilgi veren Pardus Geliştiricisi Doç. Dr. Erkan Tekman, “Pardus üzerinde ilk çalışmaların ulusal bir işletim sisteminin gerekliliğinin görülmesi üzerine 2003 yılı sonunda başlatıldığını, 2004 sonbaharında ise plan ve tasarım aşamalarından uygulama aşamasına geçildiğini” belirtti.


 


Halen, Türkçe desteği olanlar da dahil, 300 civarında Linux dağıtımı bulunuyor. Ancak Pardus’un, kullanıcılara tam ve düzgün Türkçe desteği sunmasıyla diğer bütün Linux dağıtımlarından ayrılacağı düşünülüyor.


 


Redhat, SUSE, Mandriva gibi ticari yada Debian, Ubuntu gibi topluluk ürünü linux dağıtımlarının Türkçe destek verdiği bilindiği halde, PARDUS’un diğer dil seçeneklerine sahip olmaması bu dağıtımı diğerlerinden ayırıcı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.


 


Bununa beraber, yeni işletim sistemi, Türkçe Doğal Dil İşleme Kütüphanesi ve Yazım Denetimi Eklentisi Zemberek sayesinde, ofis uygulamalarında ve pek çok masaüstü programında eksiksiz Türkçe sözlük ve yazım denetimi desteği veriyor.


 


Tekman, Pardus'un diğer özellikleri hakkında da şu bilgileri verdi: 'Sistemde kurulu yazılımların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak olan bir yapılandırma yöneticimiz var. Bu uygulamaya ÇOMAR adını verdik. Pardus’un paket yönetim sistemine ise PiSi dedik. ÇOMAR ve PiSi, büyük küçük hiçbir Linux dağıtımı tarafından ele alınmaya cesaret edilememiş iki önemli problemi özgün yöntemlerle ve son derece akıllıca çözüyor. ÇOMAR ve PiSi’nin küresel Linux camiası ile GPL lisansı kullanılarak paylaşılmasını TÜBİTAK’tan ilk özgür yazılım ihracatı olarak ilan edebiliriz.'


 


“Ulusal bir işletim sistemi” yazmak gibi ilginç bir iddia ile yola çıkan proje grubu, linux’un ve tüm açık kaynak yazılımların çıkış noktası olan GNU felsefesini rafa kaldırmış oluyor. Çünkü, işletim sistemi “evrensel”dir. Açık kaynak bir yazılım tüm insanlığa aittir. Lütfen bakınız : http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html


 


İşletim sistemi, bu nedenle ulusal olamaz. Gerçek anlamda GNU/Linux, ulusal/yerel özellikleri en iyi şekilde destekleyen yazılım biçimidir. Çünkü bu disiplinde, her yazılım yerelleştirmeye açık olarak tasarlanır ve üretilir. GPL bir yazılım için ulusaldır demek, sadece erkekler kullanabilir ya da sadece Manisa'lılar kullabilir demekle aynıdır.


 


İşletim sistemi ( aynı üzerinde çalıştığı donanım gibi ) diğer yazılımların çalışması için kullanıcıya bir platform sunar. Ulusal işletim sistemi geliştirenlerin yakında bir de ulusal “ulusal merkezi işlem birimi” ve bununla ilişkili “assembly instruction seti ve microcode”u da geliştirecekleri tahmin ediliyor.


 


Pardus, yalnızca tanımının ( http://www.uludag.org.tr/hakkimizda.html ) içinde “ulusal” kelimesi geçtiği için “nedir?”, “ne değildir?” diye araştırmadan vatan savunur gibi savunulan bir konu haline gelmiştir.


 


“Ulusal işletim sistemi” gibi abartılı bir isimle kamuoyunun gözünü boyamaya çalışmak yerine dünyadaki diğer ticari yada topluluk ürünü linux dağıtımlarına Türkçe yerelleştirmeleri konusunda destek verecek bir birim kurup, Türk isimlerinin bu projelerde yeralması sağlanabilirdi.


 


Bu proje, Türk insanının, dünyada çapında kullanılan yazılımlarda kendi öz isimlerini görmesinin vereceği gururun ve heyacanın törpülenmesidir. PARDUS projesinde kullanılan çok kıymetli emeğin, bu şekilde kullanılması Türkiye’yi dünyada daha da çok tanıtacaktır.


 


Dünyada hiçkimsenin haberdar olmayacağı sadece yurtiçinde konunun uzmanı olmayanların dilinde bayağı bir övünç cümlesi olarak kalacak “ biz de işletim sistemi yaptık ” gibi bir anlamsızlığa da hiçbir zaman zemin sağlamayacaktır.


 


Aslında herkesin bildiği üzere açık kaynaklı linux çekirdeğini ve diğer açık kaynaklı yazılımları bir araya getirip üstüne PARDUS etiketini başmaktan başka bir iş yapmış da değildir. Gerçekte COMAR, PISI, YALI gibi başarılı eklentileri olan PARDUS ne yazık ki sadece insanların bilgisayarlarına meraktan ötürü deneme amaçlı kuracağı bir linux dağıtımı olmaktan öteye de gidemeyecektir.


 


 Pardus, Ulusal Dağıtım Projesi'nin web sitesinden indirilebilir.


http://www.uludag.org.tr/


 

 

Mustafa Kutsal AY'ın özel haberi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! PKK'ya kötü haber
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...