Başörtüsü ilk kez AP raporunda

Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Türkiye raporuna ilk defa başörtüsüyle ilgili ifadeler girdi. Raporda türbanlı öğrencilerin okuma hakkı için şu ifadeler yer aldı:

Başörtüsü ilk kez AP raporunda
Başörtüsü ilk kez AP raporunda
GİRİŞ 29.09.2006 21:25 GÜNCELLEME 29.09.2006 21:25

Bilal Çetin'in haberi


Avrupa Parlamentosu'nda AP milletvekili Cem Özdemir'in çabasıyla kabul edilen Türkiye raporuna ilk defa 'başörtüsü' sorunu da girdi. AP raporunda özellikle üniversitelerdeki başörtüsü sorununun çözülmesi gerektiği vurgulandı. AP'nin bu raporu ile gözler YÖK'e çevrildi. 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda başörtüsünü yasaklayan düzenleme olmamasına rağmen YÖK Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına dayanarak başörtüsü yasağı uyguluyor.

ÜNİVERSİTEDE OKUMALILAR

Avrupa Parlamentosu'nda önceki gün kabul edilen Türkiye raporunda başörtüsü yasağıyla ilgili ifadelerin olması dikkat çekti. AP Raporuna ilk defa konu olan başörtüsü sorunuyla ifadeler şöyle yer aldı: 'Türk toplumunda son dönemde türban yasağına ilişkin yaşanan tartışmaları not ediyoruz. Bu konuda bir Avrupa normu bulunmuyor. Ancak türbanlı öğrencilerin de üniversite ve diğer okullarda eğitim görebilmesine yönelik bir uzlaşma için umutluyuz.'

Avrupa Parlamontusu'nun özelikle üniversitelerdeki başörtüsü yasağının çözülmesine yönelik kararının ardından gözler, YÖK'e çevirildi. Anayasa ve yasalarda başörtüsünü yasaklayan bir düzenleme olmamasına rağmen YÖK, 12 Eylül ihtilalinden bu yana üniversitelerde başörtüsü yasağı uyguluyor. YÖK bu yasakla ilgli kararını, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarına dayandırdığını belirtiyor.

AB DE SORUNU GÖRDÜ

AB'nin sorunu görmesi önemli. AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, AP'nin başörtüsü yasağı kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede 'Türkiye bu sorunu uzun süredir yaşıyor. Bu sorunun AP raporuna girmesi de sorunun AB'nin gündemine girdiğini gösteriyor. AB'nin bize dayatma yapmasına gerek kalmadan bu sorunun çözülmesi gerekirdi. Ancak mutabakat sağlanamadığı için, bu sorun çözülemedi.

GÖREV YÖK'E DÜŞÜYOR

AB ülkelerinin büyük çoğunluğunda böyle bir sorun yok. Müslüman öğrenciler nedeniyle lokal olarak alınmış kararlar var. Ama Türkiye'de bu sorunun geniş olarak yaşanıyor. AP'nin bu kararından sonra mutabakatla bu sorunun çözümü konusunda adımların atılması gerekir. Burada en önemli görev YÖK'e düşmektedir. Bütün kesimlerin çözüm için kafa yorması gerekir' diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!