ABD'de yeni Ermeni tasarısı geliyor

ABD'de Ermeni lobisine mensup dört milletvekilinin, yeni bir sözde soykırım tasarısını bu hafta Temsilciler Meclisine resmen sunacağı bildirildi.

ABD'de yeni Ermeni tasarısı geliyor
ABD'de yeni Ermeni tasarısı geliyor
GİRİŞ 16.01.2007 10:37 GÜNCELLEME 16.01.2007 10:37

Kongre kaynakları ve Ermeni kuruluşları, Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ile Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Joe Knollenberg tarafından hazırlanan tasarının, 150'den fazla milletvekilinin imzasıyla desteklenmesinin beklendiğini belirtti.


Tasarının, gelecek haftalarda Temsilciler Meclisinin Uluslararası İlişkiler Komitesinin bir alt komitesinde ve ardından Uluslararası İlişkiler Komitesinde görüşülmesi bekleniyor. Tasarı, bu platformlarda kabul edilirse Temsilciler Meclisinin genel kuruluna sevk edilecek.


Ermeni lobisi, tasarının, 24 Nisandan önce Temsilciler Meclisi genel kurulunda oylanarak kabul edilmesini istiyor. Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili yeni başkanı Nancy Pelosi, tasarıyı destekleyeceğini daha önce duyurmuştu.

BUSH-SENATÖR İNATLAŞMASI

Öte yandan geçen yıl Senatoda onay alamamasına karşın Başkan George Bush'un geçen hafta Erivan büyükelçiliğine yeniden aday gösterdiği Richard Hoagland, Ermeni yanlısı senatör Robert Menendez tarafından tekrar veto edildi.
Menendez, 'soykırımı inkar ettiği' gerekçesiyle Hoagland'in büyükelçiliğini engelliyor. ABD'de üst düzey devlet görevlileri ve büyükelçilerin atamalarının Senato tarafından onaylanması gerekiyor.


ABD yasalarına göre tek bir senatörün bile bir atamayı süresiz veto etme yetkisi bulunuyor. Ancak bu yetki, senatörü genellikle büyük baskı altında bıraktığı için seyrek olarak uygulanıyor. Menendez'in vetosu devam ettiği sürece Hoagland'in Senato tarafından onaylanması ihtimali bulunmuyor. Bu durumda Bush'un, Kongre'nin gelecek ayki kısa tatili sırasında yetkisini kullanarak 'tatil ataması' mekanizmasıyla Hoagland'i geçici görevle Erivan'a göndermesi mümkün görülüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak