'İstanbul'un 240 günlük suyu kaldı'

Küresel ısınma, El Nino derken, kuraklık İstanbul'u da etkisi altına aldı. Son 50 yılın en düşük yağışını alan kentin, sekiz aylık suyu kaldı. İşte son durum:

'İstanbul'un 240 günlük suyu kaldı'
'İstanbul'un 240 günlük suyu kaldı'
GİRİŞ 12.02.2007 20:22 GÜNCELLEME 12.02.2007 20:22

Göksel ÖZKÖYLÜ'nün haberi


İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur '10 yıldan fazla süredir ilk defa aralık ve ocakta yağmur bu kadar az düştü. Şubatta da gidişat çok iyi değil malesef' dedi.

Çodur, İstanbul'un su durumunu 'Bu sene bugün itibariyle barajlarımızdaki toplam doluluk oranı yüzde 55. 475 milyon metreküp de suyumuz var. Bu yaklaşık sekiz ay. Geçen yıl barajlardaki doluluk oranı yüzde 94'tü. Geçen yılın aynı gününe göre bu barajdaki suyun oranı yüzde 40 daha az' sözleriyle özetledi.

İSKİ kentin Anadolu Yakası'nı besleyen Ömerli'deki suyu harcamamak için Ağva'dan gelen Yeşilçay'daki suyu kullanıma soktu.

Kentin su ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Ömerli'ye Ağva'dan gelen Yeşilçay'dan üç aydır su takviyesi yapılıyor. Yeşilçay suyu nedeniyle Anadolu yakasına verilen suyun sertlik düzeyi de arttı.

İSKİ Genel Müdürü 'Yeşilçay'dan şu anda günlük 850 bin metre küp su alıyoruz. Tamamını o sudan alıyoruz. Diğerlerinin tamamı da Yeşilçay'dan. Hatta vatandaşlarımızdan son zamanlarda şikayet de var. Su çok sert diye. O suyun sertliği malesef biraz fazla. Ama biz bu kuraklıkta o suyun gramını bile kullanmak zorundayız' ifadelerini kullandı.

Bu önlem alınmasa Ömerli Barajı'nın seviyesi yüzde 40'a kadar düşebilecekti.
Ancak kente düşen yağış miktarında artış olmazsa bu ara çözüm kentin su ihtiyacını cevaplamaya yetmeyecek.

Seyhan Havzası'nda yağışlar yüzde 35 azalacak

Türk, Japon ve İsrailli bilim adamlarının, "Küresel İklim Değişikliğinin Kurak Alanlarda Tarımsal Üretim Sistemlerine Etkisi" adı altında yürüttükleri 5 yıllık proje sonunda, Seyhan Havzası'nda, sıcaklıkların 2100 yılında 3-5 derece artarken, yağışların ise yüzde 30-35 oranında azalacağı bildirildi.

Proje koordinatörü ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Kanber, kış aylarında azalacak yağışlar nedeniyle 2100 yılında Seyhan Havzası'nda buğday ekiminin zorlaşacağını ve pamuktaki verimin de azalacağını belirten Kanber, buğday ekiminin ise Çukurova'nın kuzeyine kayacağına dikkati çekti.

İklim şartlarına bağlı olarak tarımsal ürün çeşitliliğinin de değişeceğinin altını çizen Kanber, buğday ve diğer ürünler için Kuzey bölgelere şimdiden sulama amaçlı yatırımların yapılması gerektiğini de kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!