İnternette yaz günlüğü kap parayı

Yayıncılarına para kazandıran e-günlükler (blog) artık müdavimlerine yani içeriği oluşturan internet kullanıcılarına da para kazandırmaya başladı:

İnternette yaz günlüğü kap parayı
İnternette yaz günlüğü kap parayı
GİRİŞ 05.03.2007 09:52 GÜNCELLEME 05.03.2007 09:52

Erkan ÇELEBİ'nin yazısı

İnternette, ’yaz günlüğü, kap parayı’ dönemi başladı 

Bugüne kadar sadece yayıncısına para kazandıran e-günlükler (blog), artık bu sitelerin içeriğini oluşturan internet kullanıcılarına da kazandırmaya başladı.

İnternet kullanıcılarının gönderdiği en iyi görüntüyü ya da yazıyı kendi sitelerine çekerek, ziyaretçi sayısını artırmak isteyen bu siteler şimdi, içeriği oluşturanlara ya reklam gelirlerinden pay ya da telif ücreti ödüyor. Bu sitelerin internet kullanıcılarına ayda ödediği telif ücretleri de, şu anda 10 bin YTL’yi buluyor.

EKŞİ sözlük, itiraf.com, pikniktube gibi içeriğini kullanıcılarının oluşturduğu web sitelerinin Türkiye’de de hızla yaygınlaşması, bu siteler arasındaki rekabetin kızışmasını sağladı. İnternet kullanıcılarının gönderdiği en iyi görüntüyü ya da yazıyı kendi sitelerine çekerek, ziyaretçi sayısını artırmak isteyen bu siteler şimdi, internette 'yaz günlüğü kap parayı' dönemini başlattı. Türkiye’de öncülüğünü pillinetwork ve onpunto.com’un yaptığı bu uygulama, internet kullanıcılarının yayınlanan yazı, fotoğraf, video görüntülerinden gelir elde etmesini sağlıyor. Bu sitelerin internet kullanıcılarına ayda ödediği telif ücretleri de, şu anda 10 bin YTL’yi buluyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, yurtdışı merkezli internet sitelerinden metacafe.com, newsvine.com gibi sitelerin uyguladığı bu yöntemi şimdi dünyanın en büyük video paylaşım sitesi youtube da devreye sokmaya hazırlanıyor. Doğan Grubu bünyesinde oluşturulan haber ağırlıklı e.günlük (blog) sitesi onpunto.com’un yanı sıra, pillinetwork grubuna dahil teknoloji içerikli zamazing.org, fotoğrafçılıkla ilgili 3ayak.org, merak edilen konularla ilgili hafif.org, internet ve tasarımla ilgili bildirgec.org, dizi filmlerle ilgili 22dakika.org, torpilli.com, yenimecra.org, 10marifet.org ve ucandaire.org adlı web sitelerinde başlatılan gelir paylaşım uygulamasının giderek yaygınlaşması bekleniyor.

GELİRİ RATİNG BELİRLİYOR: Bu uygulama, içeriği okurlar tarafından oluşturulan tüm yazıların, okunma oranına göre değerlendirilmesini sağlıyor. Bu değerlendirme sonucunda da sitenin kazandığı reklam gelirinden belirli oranda pay veriliyor. Böylece elde edilen gelirden, tıklanma sayısına göre site editörleri ve yazarlarının da pay alması sağlanıyor. Onpunto.com’un telif ve ödül uygulamasında ise sitenin içeriğini oluşturan yazarlardan en fazla okunanlar yararlanıyor. 3 ay gibi kısa bir sürede 7 bin 500 üyeye ulaşan site, bu yazarlara aylık ortalama 10 bin YTL telif ve ödül ücreti dağıtıyor. SAite ayrıca, manşet başına 50 YTL ile 200 YTL arasında değişen para ödülleri veriyor. Onpunto.com verdiği bu telif ücretlerine ek olarak ayrıca her ay üç üyeye 1750 YTL ödül dağıtıyor.

PAY GİDEREK ARTACAK: İçeriği internet tarafından hazırlanan sitelerin reklam gelirlerini yazar ve editörleriyle paylaşma ,dönemini başlattığını söyleyen onpunto.com’un Yayın Koordinatörü Yurtsan Atakan, 'Bu sitelerin asıl sahibi içeriği yaratanlar. Bu nedenle toplam reklam gelirimizin en az yarısını bu içerikte katkısı bulunan yazarlar alacak. Sitelerin bu katılımcı hali reklamveren açısından da tercih edilecek. İçeriğe yönelik reklam vermeleri kolaylaşacak. Yazıdan para kazananlar da bunun mutluluğunu yaşayacaklar' dedi.


Pilli network’ün yöneticilerinden Hasan Yalçınkaya ise siteye yazanların para kaygısı duyarak yazdığı yazılarda okunma oranının düştüğüne dikkat çekerek, 'Sistem para için yazanı hemen algılıyor. Tıklanma oranı düşüyor ve kazandığı bedel düşük kalıyor. Buna karşın, gerçekten yazacak konusu olduğu için yazanların kazancı artıyor' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı