Bülent Arınç'tan 'iğneli' açıklamalar

Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin kararını aceleyle çıkardığını ancak Meclis'e bildirmekte yavaş davrandığını savundu, 'Sezer'in görev süresi ne yazık ki 16 Mayıs'ta bitiyor' dedi.

Bülent Arınç'tan 'iğneli' açıklamalar
Bülent Arınç'tan 'iğneli' açıklamalar
GİRİŞ 02.05.2007 11:29 GÜNCELLEME 02.05.2007 11:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Danışma Kurulunda, cumhurbaşkanı seçim turları sırasında, Meclis Genel Kurulunun yasama faaliyetlerinde bulunabileceği kararı alınabileceğini, bunu engelleyici bir anayasa maddesi bulunmadığını söyledi.


Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın sert açıklamaları özetle şöyle:

'Anayasa Mahkemesi'nin kararı Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararı bize henüz gönderilmemiştir. Herhalde televizyonda gördünüz kararı uygulayınız diyecek biri çıkmayacaktır. Mahkemenin karar verirken gösterdikleri aceleciliği şimdi de bekliyorum"


Arınç, "AK Parti'li 184 milletvekilinin Anayasa değişikliği bize ulaşmıştır. Bunu
kimi zaman Anayasa'da yazılan da yeterli olmuyor ama ben O na bağlıyım. Sayın Sabih Kanadoğlu'nun söyledikleri ile Anayasa'nın 77. maddesi uyuşmuyor. Çünkü Meclis'in feshi diye bir şey sözkonusu değildir. Arada bir ınkıta ve kesinti olmamıştır olmaz. 1960 ve 80'de olmuştur. Ancak o durum farklıdır" dedi.


TBMM Başkanı Bülent Arınç, 16 Mayıs'a kadar yeni cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda kimin vekalet edeceği tartışmalarıyla ilgili olarak,


"Benim bildiğim; alfabenin A'sı, Sayın Sezer'in görev süresi, 16 Mayıs 2007'de ne yazık ki bitiyor. Keşke 2. defa seçme imkanımız olsaydı ama bitiyor" dedi. Arınç, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi, 16 Mayısta doluyor" dedi.


 Bu süreçten sonra vekalet ederek, yetkilerini kullanacak kişi siz mi olacaksınız? Anayasanın 102. maddesi, 'Yenisi seçilene kadar eskisi devam ediyor' diyor. Sizin yorumunuz nedir?" sorusuna,


 "Burada söz konusu olan benim. Ama Anayasamız, '7 yıllık süre için seçilir' diyor. Sayın Sezer'in, çok değerli cumhurbaşkanımızın görev süresi, 16 Mayıs 2007'de bitiyor" dedi.


Bu konudaki ısrarlı sorulara, "İsterseniz siz olun, siz vekalet edin" karşılığı veren Arınç, "Anayasada, 'yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar, eskisi görevine devam eder' ifadesi de var. Az önce Anayasayı okudunuz?" denilmesi üzerine Arınç, "Hepsini birlikte okuyun. Çok değerli hukukçularla görüşün. Benim bildiğim, alfabenin A'sı, Sayın Sezer'in görev süresi, 16 Mayıs 2007'de ne yazık ki bitiyor. Keşke 2. defa seçme imkanımız olsaydı ama bitiyor" diye konuştu.


-"DOĞRUYU EĞRİYİ BİLMEM"-


Bülent Arınç, "Bu süreçte, Meclis Başkanının aynı zamanda cumhurbaşkanına vekalet etmesi doğru bir şey mi?" sorusuna, "Doğruyu eğriyi bilmem. Anayasa böyle diyor, bunu da tartışırız. Gerekirse Anayasa Mahkemesine de sorarız zaten. Bir şekilde herhalde sorulacaktır" karşılığını verdi.


-"KAFA KARIŞIKLIĞI, ÖZELLİKLE YAPILIYOR"-


"Kafa karışıklığını gidermek açısından, cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda vekalet nerede olacaktır?" sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi: "Kafa karışıklığı diye bir şey özellikle yapılıyor. Anayasanın maddeleri çok açık ve sarih...


Eğer maddeleri bir araya getirerek bir yorum yaptığınız takdirde, çok net bir sonuca ulaşırsınız, ama amacınız sonuca ulaşmaksa, amacınız Anayasayı iyi yorumlamaksa, amacınız Anayasayı kabullenmekse, amacınız Anayasayı gerçekten temel bir yasa olarak kabul etmekse... Yoksa herkes siyasi düşüncesini ve ideolojisini, bu Anayasanın içerisine koyarak, birilerine karşı kullanma ihtiyacı duyuyorsa, ne söylesek kar etmez."


 -YASAMA FAALİYETLERİ-


Bülent Arınç, 16 Mayısa kadar geçecek sürede Meclisin yasama faaliyetleri yapıp yapamayacağına ilişkin soru üzerine, bu süreci çok iyi yaşayanların, ileride mümkün olabilse, "anayasa profesörü" payesi alabileceklerini kaydetti. Arınç, şöyle konuştu: "(Bu süreç içinde yasama çalışması yapılamaz) diye bir Anayasa ve İçtüzük maddesi yok. Ama genel bir teamül olarak, sadece seçim turları yapılan günlerde, Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarından hemen sonra seçimlere geçilir.


 Bunun dışındaki günlerde de turlara iyi hazırlanılması için, (Yasama çalışması yapılmaz) diye Danışma Kurulu kararı alınır. Biz daha önce bu konuda oy birliğiyle Danışma Kurulu kararı almıştık. Bugünkü Danışma Kurulunda aksi bir karar çıkabilir. Meclis Genel Kurulunun çalışması, hatta sürekli çalışması da gündeme gelebilir. O da Danışma Kurulu önerisi haline gelirse, Meclis Genel Kurulumuz çalışır. Yoksa bunu engelleyen bir Anayasa maddesi yok." .


KISA KARAR TBMM BAŞKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ


Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı seçiminin iptaline ilişkin kısa kararı TBMM'ye gönderildi. Alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması ilişkin kısa kararı TBMM Başkanlığı'na faksla yollandı.

YORUMLAR 1
  • cengiz demir 16 yıl önce Şikayet Et
    Nadide bir siyasetçidir sayın Arınç. Evet Sayın Arınç tamamen Türkiyenin gerçeklerini demokratik bir dille seslendirmektedir. o gerçek bir milliyetçi, cumhuriyetçi, demokratik, laik ve muhafazar bir devlet adamıdır. Allah başımızdan eksik etmesin. Allah razı olsun. İnşallah ülkemizin irticacı anayasacılardan, halkımızla alakası olmayan siyasetçilerden ve mevcut cumhurbaşkanımızdan kurtulmasında hizmetlerinin büyük önemi olacaktır. Allah onun ve arkadaşlarının yar ve yardımcısıdır inşallah. Türk millletinin duaları onlara yeter.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler