Fil Bahadır'ın acıları ebediyen dindi! GALERİ

1948 yılında doğan Pak Bahadır, 1954 yılında Pakistan'dan İzmir'e getirilerek şehrin maskotu haline gelmişti. Bahadır, son dönemde artan acılarını dindirmek için yurtdışından gelen ekibin müdahalesi sırasında hayatını kaybetti.

Fil Bahadır'ın acıları ebediyen dindi! GALERİ
Fil Bahadır'ın acıları ebediyen dindi! GALERİ
GİRİŞ 21.07.2007 19:25 GÜNCELLEME 21.07.2007 19:25
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark Hayvanat Bahçesi'nin 59 yaşındaki konuğu fil Pak Bahadır'ın kalbi, eklemleri ve ayaklarındaki şiddetli enfeksiyon nedeni ile anestezi altında tedavisinin yapılması için Almanya'dan gelen iki uzman nezaretinde gerçekleştirilen operasyon sırasında durdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, yaptığı yazılı açıklamada, Hayvanat Bahçesinin "sembolü olan Pak Bahadır"ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Pak Bahadır için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Güngör, file en iyi şekilde müdahale edebilmek amacıyla Asya fillerinin anestezi altına alınması ve sağlık sorunları konusunda uzman olan Avrupa Fil Bakımı Sağlığı ve Bakıcıları Derneği (EEKMA) danışmanı Dr. Angelika Hinke ile anestezi ve transport uzmanı olan Inter Zoo görevlisi Roy M.Smith'ın yanısıra Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Nilüfer Aytuğ ve Arş. Gör. Hüseyin Cihan'ın da aralarında bulunduğu uzman ekiple çalıştıklarını bildirdi.

 

Güngör, "Tedavi edilmemesi halinde enfeksiyon giderek yayılacak ve ağrılı bir ölüm kaçınılmaz olacaktı. Bu yüzden önümüzdeki haftalarda yapılmasını planladığımız operasyonu öne aldık. Filin yaşı ve içinde bulunduğu sağlık sorunu dikkate alındığında anestezinin riski yadsınamazdı, ancak hayvan hakları açısından da bakıldığında başka çaremiz de yoktu" dedi.

-"SEVGİYLE YAŞATTIK"-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar Hayvanat Bahçesi Amiri Veteriner Hekim Çağlayan İnanlı da ayak, kemik ve eklem hastalıkları dolayısıyla güçlükle yürüyen file, bu aşamaya kadar antibiyotik ve ödem giderici ilaçlarla tedavi uygulandığını kaydetti.

Pak Bahadır'ın bugüne kadar iyi bakım ve sevgiyle yaşatıldığını, ancak yaşı ve kendisine dokunulmasına alışık olmaması nedeniyle tedaviye cevap vermediğini ifade eden İnanlı, şöyle devam etti: "Beş tonun üzerindeki hayvana yapılacak operasyon için birçok önlem almıştık. Tüm gün boyunca açık alan, anesteziyi takiben bayılması sırasında oluşabilecek problemleri önleyecek şekilde hazırlandı. Alanın çevresindeki hendek dolduruldu, temas etmesi halinde zarar verebilecek olan tüm çıkıntılar ahşap materyal ile kaplandı ve alan 30 cm. yükseklikte ince kum ile dolduruldu. Günün en serin saatleri olması nedeni ile sabaha karşı saat 03.00'de tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra Bahadır, açık alana salındı. Üfleme çubuğu ile uygulanan anesteziyi takiben 20 dakika sonra oturur duruma gelen Bahadır, vücudunun herhangi bir yerine zarar gelmemesi için Hayvanat Bahçesi personelinin desteği ile yatırıldı ve ayakları tedaviye hazır hale getirildi."

Pak Bahadır'ın yaşı gereği mevcut dolaşım sorunlarının şiddetinin klinik muayene temelinde saptanmasından sonra tedaviye başlandığını belirten İnanlı, ancak tüm çabalara rağmen Bahadır'ın kalbinin daha fazla dayanamadığını bildirdi.

1948 yılında doğan Pak Bahadır, 1954 yılında Pakistan'dan İzmir'e getirilerek, Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne yerleştirilmişti. Hayvanat bahçesinin diğer fili Begümcan'ın da ileride aynı hastalığa maruz kalmaması için Alman heyetin tavsiyesiyle erken bir operasyona alınacağı bildirildi.

BAŞKANIN ÜZÜNTÜSÜ BÜYÜK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark Hayvanat Bahçesi'nin ve İzmir'in sembollerinden olan fil "Pak Bahadır"ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Pak Bahadır'ın yaşlılığından kaynaklanan ayaklarındaki rahatsızlığı nedeniyle son dönemde acılarının çok arttığını ama buna rağmen anestezi riski nedeniyle operasyon konusunda kararsızlık yaşadıklarını bildirdi.

Kocaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ancak temasa geçtiğimiz dünyaca ünlü uzmanlar, riskli de olsa bu operasyonun yapılması gerektiğini, aksi takdirde acı çekerek ölümünün kaçınılmaz olacağını söylediler. Biz de bunun üzerine operasyon kararını verdik. Sonuç hepimizi çok üzdü. Ancak Pak Bahadır'ın ismini hep yaşatacağız. Sağlığına kavuşsaydı, Sasalı'da hazırladığımız Doğal Yaşam Parkı'nda onu çok daha güzel günler bekliyordu ama olmadı. Pak Bahadır'ı toprağa verdik. Buraya onun anısına bir heykel koymayı düşünüyoruz. İzmirliler, Pak Bahadır'ı unutmayacak."

İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancak Maruflu da yaptığı yazılı açıklamada, "İzmir'in simgesi fil Pak Bahadır'ın ölümü, İzmir doğa ve hayvan sevgisiyle dolu olan bizleri çok üzmüştür" dedi.

(aa)

YORUMLAR 8
  • mahmud sağman 16 yıl önce Şikayet Et
    hakkınızı helal ediyormusunuz?. seni unutmayacağız bahadır unutturmayacağız:):)
    Cevapla
  • Bahadir demir 16 yıl önce Şikayet Et
    yazık oldu :(. allah rahmet eylesin adaş...
    Cevapla
  • kubilay türkoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    bahadır. onu 96 yılında tanıdım ekranda hergün magazin haberi gibi ona eş arıyordular sonunda ona begümü nuldular. bu haber sayesinde bir filin 59 yaşına kadar yaşadıgını ögrendim. birde bunları zorla zincirlemeseler özgürce tabiatta gezsinler.
    Cevapla
  • divine intervention 16 yıl önce Şikayet Et
    başımız sağolsun. başımız sağolsun
    Cevapla
  • apo exh! 16 yıl önce Şikayet Et
    bahadır dayı. Kendisine Allahtan rahmet yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar