Gül'ün damga vuracağı atamalar

Zorlu bir süreç sonunda 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, Köşk’teki 7 yıllık görev süresinde çok kritik koltuklara atama yapacak. İşte o koltuklar...

Gül'ün damga vuracağı atamalar
Gül'ün damga vuracağı atamalar
GİRİŞ 30.08.2007 08:50 GÜNCELLEME 30.08.2007 08:50
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’te 7 yıllık görev süresinde 3 Genelkurmay Başkanı atayacak. Yargıtay Başsavcısı’nı belirleyecek, YÖK Başkanı’nı da seçecek...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa’nın tanıdığı yetkileri ve verdiği görevleri yerine getirecek. İlk iş olarak bugün yeni kabineyi atayacak olan Gül, önemli atamalara imza koyacak.

MGK SEKRETERİ: Gül’ün ilk işlerinden biri, daha önce kendi atadığı, ancak Sezer tarafından veto edilen 5 müsteşar yardımcısını “asaleten” atamak olacak. Gül, MGK Genel Sekreteri’ni de atayacak.

KÖŞK ATAMALARI: Gül’ün Dışişleri Bakanlığı’nda danışmanlığını yapan Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu’nu Köşk’te önemli bir göreve getirmesi bekleniyor. Basın Danışmanlığına ise Ahmet Sever’i atayacağı konuşuluyor.

3 YENİ KOMUTAN: Gül 2014 yılına kadar 3 yeni Genelkurmay Başkanı atayacak. Org. Yaşar Büyükanıt’ın 1 yıl kalan görev süresini tamamlamasının ardından, 2008’de Orgeneral İlker Başbuğ’un, 2010’da Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanması bekleniyor. 2013 yılının 1 numaralı Genelkurmay Başkanı adayı ise orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Necdet Özel.

YAŞ: Gül’ün askeri çevrelerde merakla beklenen kararı ise Aralık ayı başında toplanacak Yüksek Askeri Şura sonrasında ortaya çıkacak.

YÜCE MAHKEME: Anayasa Mahkemesi’nin yedek üyesi Ali Güzel 2008’de emekliye olacak ve Gül Anayasa Mahkemesi’ne ilk atamayı yedek üyelik için yapacak. Asil üye Sacit Adalı, Mart 2010’da emekli olacak ve Gül asil üyelik için ilk kez isim belirleyecek. Gül, Yüksek Mahkeme’ye 2 asil ve 2 yedek üye daha atayacak.

YARGITAY: Gül, 2011’de Yargıtay’a Başsavcısı ve Başsavcıvekilini seçecek.

DANIŞTAY: Gül, birkaç ay içerisinde Danıştay’da boşalacak üyelikler için de atama yapacak. Gül, Uyuşmazlık Mahkemesi için üye seçimini ise 4 yıl sonra yapacak.

ASKERİ YARGI: Cumhurbaşkanı Askeri Yargıtay üyelerinin üçte biri ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin hakim sınıfından olmayan üyelerinin üçte birini de Genelkurmay’ın önereceği adaylar arasından seçme yetkisine sahip bulunuyor.

HSYK: Gül, 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun doğal üyesi olan Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı dışında kalan tüm asil üyelerin yerine seçim yapacak.

YÖK BAŞKANI: YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in görev süresi Aralık ayında doluyor. Gül, 2007 bitmeden YÖK Başkanı’nın yanı sıra bir de yeni YÖK üyesi seçecek. Ayrıca 2008’de 5, 2009’da 9, 2010’da 2 ve 2011’de 1 YÖK üyesi daha belirleyecek.


VATAN

YORUMLAR 28
  • Erhan sarı 16 yıl önce Şikayet Et
    sezer. sezerin atamalarına kimse bir şey demiyordu mesela en az oy olan birini atıyordu 1 nci olan haksızlığa uğruyordu şimdi gül bunu yapsa neler olur
    Cevapla
  • tuncay tezel 16 yıl önce Şikayet Et
    derin devlet şunu yapıyor. bir şeylerin doğrusunun anlatılmasına mani olan bir sistem kurmuş derin devlet. anlattırmıyor doğruları. pkk konusunda, kuran konusunda, din konusunda, laiklik konusunda tek bir gerçeği anlattırmıyor. dertleri bu. gerçekler anlatılmasın. medya buna çalışıyor, derin devletin tüm elemanları bunun için uğraşıyor.
    Cevapla
  • saral 40 16 yıl önce Şikayet Et
    DERİN GÜÇLERİN KÖLESİ OLMA SAKIN GÜL. Biz seni o koltuğa oturttuysak, bugüne kadar gelen vatanımızı bölme emellerinde olan masonik derin soldan uzak tutman içindir, seni sever sayarız ama sakın birilerine yaranmak uğruna bu güçlere köle olma. HAKKIMIZI HELAL ETMEYİZ SONRA.
    Cevapla
  • RAMAZAN KILIÇ 16 yıl önce Şikayet Et
    Y(O)ÖK atamaları. sy. Abdullah GÜL hangi konuda nasıl davranacağını tabiki benden iyi bilir ama bu memlekete yapacağı en faydalı şey YÖK kaldırmak yada bu kuruma çekidüzen vermek
    Cevapla
  • kemal AYDIN 16 yıl önce Şikayet Et
    GERCEK KÖR CAHİLLİKTİR. Hani birlaf vardır\" birşey biliyorsan konuş senden istifade etsinler birşey bilmiyorsan suski seni insan bilsinler\" kardeşim 2b nedir biliyormusun Allahaşkına şu chp nin söylediklerini papağan gibi tekrar edipde kendinize güldürmeyin 2b denilen yerlerin %85-90 chp liler tarafından veya coğu tuzukurular tarfından yıllardır fiilen bedeva olarak işgal altındadır bunu lütfen iyi inceleyin tabiki samimi iseniz bilmeden konuşmak ağmanın semayı tarifi gibi oluyor gercek kör olmayalım selamlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı