Alevi toplumu bu filmden rahatsız

Alman televizyon kanalı NDR'de bugün akşam yayınlanan Wem Ehre gebührt (Namusuma Layık Olmak) adlı polisiye film, Alevi toplumunun tepkisine neden oldu.

Alevi toplumu bu filmden rahatsız
Alevi toplumu bu filmden rahatsız
GİRİŞ 24.12.2007 00:21 GÜNCELLEME 24.12.2007 00:21
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yaptı. Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyelerinin Hamburg'daki NDR televizyonu önünde filmin yayından kaldırılması ile ilgili protesto gösterisi nedeniyle, bina önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Dernek yöneticileri, öfkeli topluluğa sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu.

NDR televizyonu önünde bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, Tatort adlı polisiye filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini ve söz konusu bu durumun Alevi toplumunu aşağıladığını belirtti.

 Toprak, şunları söyledi: "Aleviler olarak, kıyıma uğradık. Ancak bugüne kadar gelen suçlamaların en alçağı, bu filmin konusudur. Adeta mum söndü olayı gibi gösterilmek istenmektedir. Alevileri rencide eden filme karşı sessiz kalmayacağız. Neden bir Alevi ailesi seçildi? Babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu eniştesine sığınıyor ve onun etkisiyle başörtüsü takıyor. Olayın can alıcı noktası da bu. Basın ve sanat özgürlüğünden yanayız. Ancak bu şekilde bir inanç grubunu bu denli aşağılayan ve ön yargı ile bakan film karşısında tepkilerimizi devam ettireceğiz."

Bu arada, NDR televizyonu önünde uzun süre bekleyen ve protesto gösterilerini devam ettiren Alevi dernek temsilcileri, NDR televizyonu film programları temsilcisi Thomas Schreiber, NDR idari temsilcilerinden Dieter Hütterott, Tatort filmi redaktörlerinden Doris J. Heinze ile bir araya geldi.

Basına kapalı sürdürülen görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Alevi toplumunun filme karşı tepkilerinin ciddiye alındığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Tatort dizisindeki filmde amacımız, Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil. Almanya'da yaşayan Alevi toplumunun tepkilerini ciddiye alıyoruz. Bu filmde herhangi bir inanç grubunu aşağılamak gibi bir amaç gütmedik. Bu bir polisiye filmdir. Söz konusu bu olay dünyanın her yerinde yaşanabilir. İster Türk olsun, ister Alman. Filmde baş komiser rolünde oynayan kişinin kendisi Alevidir. Bu tür ön yargılar olumlu çalışmayı gölgelemektedir."

Ayrıca, NDR yetkililerinin, film başlamadan önce "Bu filmde, amacımız Alevilere karşı var olan ön yargıları güçlendirmek değil" şeklinde bir alt yazı geçecekleri belirtildi. Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan, film yayınlanmadan 'Aleviler, filmde rencide oldu, aşağılandı' gerekçesi ile nöbetçi mahkemeye başvurduklarını bildirdi.

YORUMLAR 63
  • Bekir Özeren 16 yıl önce Şikayet Et
    bir sünni olarak. böyle bir filmi çeviren ve yayınlayanları kınıyorum. aleviler üzülmesinler. tüm islam dünyası yanlarındadır.
    Cevapla
  • atabey paşa 16 yıl önce Şikayet Et
    ^^^^^^. Timurhanın söylediği ne ki! Bunların bir sitesi var,hepsi kafayı yemiş. Bunların sitesinde bir yazı yazdım,mail adresime neler yazdılar. Adresin dili olsada okusanız :) Hepsi sapıtmış bunların :)
    Cevapla
  • ibrahim sözüpak 16 yıl önce Şikayet Et
    korhan biliyordamı komuşuyor acaba. 1000 yıl öncesinin hemen önünü bilirmisin,2 savaş var hz.osman la olan birde hz.aişe ile olan vakalar karıştırmanın anlamı yok,ama bilgin olmalı diye düşündüm şia neden irandan yayıldı,şia nın başlangıcı ha.alinin birini sürgün göndermesinden sonra başladı bu,olayı araştırmanı isterim,selam ve dua ile
    Cevapla
  • Suat Güçlü 16 yıl önce Şikayet Et
    Filminizin içine yumurta kırayım!!!. ben Hanefi bir müslümanım.Bu filmin konusunda geçen mum söndü olaylarını bize daha 10 yaşlarındayken anlatırlardı.Bizler çocuk aklımızla bile buna inanmaz,iftira derdik.Alevi çalmaz,kimsenin kızına hanımına bakmaz,kimseyi kırmaz ve yalan söylemez.İşte alevi budur.İsterlerse 1000 tane film yapsınlar bu gerçek değişmez.
    Cevapla
  • DeeP DeBRiS 16 yıl önce Şikayet Et
    TURK irki !! yorumcu > timurhan \\\\\\ alçaklığın bu kadarıda olamaz bea . Timurhan sen benim dinime(islam) arab icadımı diyorsun sen kimsinki sen nesin hangi özgürlük sana bu konuşmayı veriyor olamaz böle bişi ya bu kadarda mı olur sen türk filan değilsin ırk kalırsa ora asyadaki dedemi buldum ben sen bulabilirmisin böle bişeyi bulamassın çünkü sen türk değilsin burda türklükten bahsediyosun adilik yapmayın ya ben müslümanım, müslüman kaderştir. araplar bize hainlik yaptıysa peygamberin(sav) suçu ne? EFENDİMZİDEN BİR KELAM \'\'Ben arap tanım ama arap benden değil\'\' timurhan defol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak