Medyanın 'Eyvah irtica' kışkırtması

Başörtüsü sorunu için ciddi çok tartışmalar yaşanırken kartel medyasının, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde yaşanan olayları manşete taşımasına tepkiler gelmeye başladı:

Medyanın 'Eyvah irtica' kışkırtması
Medyanın 'Eyvah irtica' kışkırtması
GİRİŞ 07.02.2008 15:38 GÜNCELLEME 07.02.2008 15:38
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin son bir aydaki tek gündemi başörtüsü… Siyasiler, kurumlar, STK’lar karşılıklı olarak bu sorunun çözümünü ve çözümsüzlüğünü tartışıyor. Bu tartışmalardaki en büyük etken de medya. AK Parti ve MHP’nin sorunun çözümü için uzlaşmasıyla varmasıyla medyanın haber anlayışında ciddi bir değişiklik olduğu dikkat çekti.


Son günlerde din eksenli haberleri çarpıcı bir şekilde yayınlayıp gündemi başörtüsü yasağından farklı alanlara çekmeye başladığı bariz bir şekilde belli olan kartel medyasının tutumu da gittikçe eleştiri oklarının hedefi oldu.


Başörtüsü sorunun çözümü için ciddi tartışmalar yaşanırken kartel medyasının, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde meydana gelen olaylara anormal bir şekilde değer verip manşetten yayınlamasına muhafazakâr medyadan karşı refleks geldi.


Dünyanın herhangi bir yerinde, Müslümanlık adına işlenen yanlış-doğru fark etmeden çarpıcı olan ne varsa manşetlere taşıyan kartel medyasının vitrine taşıdığı son haber, “Kuran eşliğinde kadına linç” oldu.


3 Mayıs 2007’de Milliyet’te, "Yanlış erkeğe âşık olduğu için sokakta taşlanarak öldürüldü” başlığıyla verilen, Irak’ta katledilen kadının videosunu, ‘Özel Haber’ olarak yayınlayan Vatan’ın, videoya sonradan montaj edilen Kuran’ı başlığa çekmesi çok tepki aldı.


"ÇARPAR SİZİ BU KİTAP"


Dünyaca ünlü merhum Hafız Abdussamet’in Tekvir Suresi’nden okuduğu ayetlerin videoya sonradan montaj edilmiş halini, ‘Kuran eşliğinde kadına linç’ diye veren Vatan’ın haberini bir sene önce vermesine rağmen dün tekrar yayınlayan Milliyet’e tepki gösteren Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bugünkü yazısında provokasyona dikkat çekti.


Konuyla ilgili olarak “Çarpar sizi bu kitap!” başlıklı bir yazı kaleme alan Dumanlı yayıcılık sorumluluğu taşıması gerekenlerin ucuz oyunlara gelmesini anlamakta güçlük çektiğini belirtiyor. “Bugünlerde bu metot çok yaygın. Youtube başta olmak üzere bir kısım sanal paylaşım sitelerinde Allah'a, peygambere, kitaba saldırmak; üstelik bunları laikçilik adına yapmak moda haline geldi. İnternetin zifiri karanlığa boğulmuş bir köşesinden İslam düşmanlığı yapan gizli güçlerin maksadını anlamak kolay; ancak yayıncılık sorumluluğu taşıması gerekenlerin bazı ucuz oyunlara gelmesini anlamakta zorlanıyor insan.” diyen Dumanlı medyamızın saygın iki gazetesi olan Milliyet ve Vatan’ın inanılmaz bir hataya imza attığını ifade ediyor.


KİRLİ GAZETECİLİK


Dumanlı gibi bu habere tepki gösteren bir başka yazar ise Vakit Gazetesi yazarı Hasan Karakaya oldu.  “Bir haberi nasıl `recm' ettiler?” diyen Karakaya kirli gazeteciliğe dikkat çekerek, başörtüsü yasağının kaldırılma sürecinin kartel medyası tarafından provoke edildiğini belirtti.


Yazısında dünkü haberin 9 ay 8 gün önce Sabah’ta yayınlandığına dikkat çeken Karakaya, Milliyet’in, kadının Müslümanlar tarafından linç edildiği izlenimi oluşturduğunu ama aslında Yezidi olan kadının Müslüman bir erkeğe kaçtığı için Yezidiler tarafından linç edildiğini belirtiyor.


Bir sene önce Milliyet’te yayınlanan haberi dün tekrardan, ‘ÖZEL HABER’ olarak yayınlayan Vatan Gazetesi’nin internet editörü Hüseyin Asal, haberde bir kasıt olamadığını belirterek kendilerini savundu. Videonun kendilerine mail aracılığıyla geldiğini söyleyen Asal, video üzerinde herhangi bir oynama yapmadıklarını ve geldiği gibi kullandıklarını ileri sürdü. “Biz sadece vidoyu verdik.” Diyen Asal kimseyi karalamak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.


Son günlerde medyada çıkan din eksenli kışkırtıcı haberlerden bazıları şöyle:


"Kafede namahrem baskın"
Suudi başkenti Riyad’daki bir Starbucks’ta finans uzmanı bir kadın ile erkek meslektaşı iş görüşmesi yaparken, polisin ani baskını sonucu tutuklandılar. "Yara" adlı kadın hapishaneye götürüldü, tepeden tırnağa soyularak arandı. Sonra "namahremle" yakalandığına dair bir itiraf zorla imzalattırıldı. (06-02 2008 Hürriyet)


"Boğaz köprüsünde namaz molası"
Türkiye'de türban serbestliğinin tartışıldığı bir ortamda dün Boğaziçi Köprüsü'nün Anadolu çıkışında yaşanan bir olay görenleri şok etti.
( 06-02 2008 Vatan)


"İçki içen İranlı idama çarptırıldı."
İran'da içki içen bir kişinin idam cezasına çarptırıldığı bildirildi.
Öğrenci ajansı İSNA'nın haberine göre, başkent Tahran'da yaşayan 22 yaşındaki Muhsin adlı bir İranlı, içki içmek suçundan idama mahkûm edildi. (06-02-2008 Milliyet)


"Şeriatın kadın avı sürüyor"
Şeriatla yönetilen ülkelerde baskılar son dönemde arttı. Son dönemde İslam ülkelerinde "şeriat kurallarına uymadıkları" gerekçesiyle özellikle kadınları hedef alan ve bazen ölümle sonuçlanan şiddet olayları giderek artıyor. "Şeriat kurallarına uymayan" erkekler de ölüm cezasıyla karşı karşıya kalıyor. (07-02-2008 Cumhuriyet)

Haber 7

YORUMLAR 64
  • Kürşat Kadir ALPEREN 16 yıl önce Şikayet Et
    ALMAYIN(OKUMAYIN) SEYRETMEYİN.. Sevgili dostlar; Bu medya her dönemde inananların karşısında olmuştur. Bunu herkes bilir ve şikayetçidir. Nedense şikayet edenlerin %80\'i bu malum medyayı takip eder. Gazetelerini alarak ya da programlarını seyrederek onlara destek verir. BU NE TEZAT? \"Ben seyretmesem ne olacak? Herkes seyrediyor. Ben almasam da adamlar beş yüz bin satıyor.\" safsataları adamların güçlerine güç katıyor. Bunu 1 kişi de olasan protesto etmelisin. ETMELİYİZ.BİR KURUŞ DA MI ZARAR VEREMEZSİN? HADİ BİRLİKTE PROTESTO EDELİM
    Cevapla
  • kkaradas 16 yıl önce Şikayet Et
    din düşmanı medya. bu gazeteleri almak günahdır vebaldır
    Cevapla
  • Mümin Müminoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Tipik Pozitivist ve/veya Ateist Cahillere Cevap. Aşağıda biri \"dinler kan, savaş, gözyaşından başka birşey getirmemiştir\" demiş. İşte bu tipik \"inkarcı\" tavrıdır, yani gerçeklerin üstünü örtmektir. Bir batılının yazdığı \"Avrupayı Aydınlatan İslam Güneşi\" kitabını okumasını öneririm. Ayrıca İslam dininde zulüm (haksız kan, savaş vb) yasaktır, haramdır. Cuma günü hutbede müslümanlara okunan ayet hangisidir bre cahil? (\"Allah adaleti, iyiliği ve akrabaya bakmayı emreder, kötülüğü, azgınlığı ve fuhşu yasaklar.\") Asıl çatışma kaynağı inkardır.
    Cevapla
  • bekir sahin 16 yıl önce Şikayet Et
    canavar. İşte bir kısım medya uşaklık görevini yapıyor. Doğrusunu verdiği haberi bir başka zaman değiştirerek halkı düşmanlığa sevk etmek için tekrar veriyor. kendiside pekala biliyor haberin çarpıtıldığını. ama görevi icamı yapmak zorunda. uşaklığı bunu gerektiriyor. oda bundan ekmek yiyor.canavar
    Cevapla
  • Ulaş Deniz 16 yıl önce Şikayet Et
    DOĞAN VE VATAN\'IN SATIŞLARINA DİKKAT!. Yaptıkları bu yayınlar yüzünden satışları düşüyor beylerin ama hala aynen devam ediyorlar. Milliyet yerlerde sürünüyor satışta. Bakınız Zaman Gazetesi\'ne satışta birinci. Taraf Gazetesi\'ne biraz daha destek, hatta topyekün destek beyler. Hergün 1 milyon verelim, trajını 1 milyona çıkartalım. Bu Allahsızlar\'a para akıtacağımıza Zaman\'a ve Taraf\'a hergün 1.5 milyon vermek bana koymuyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular