İran ve Rusya'yı kızdıracak adım

Azerbaycan, İran'ın Buşehr'deki nükleer santrali için teknoloji malzemesi taşıyan Rus araçlarını Astara sınırından İran'a geçişi sırasında durdurdu.

İran ve Rusya'yı kızdıracak adım
İran ve Rusya'yı kızdıracak adım
GİRİŞ 21.04.2008 22:25 GÜNCELLEME 21.04.2008 22:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Azeri Devlet Gümrük Komitesi, "araçların, taşıdığı yüklerin transit geçişi için gerekli iznin alınmaması yüzünden durdurulduğunu" açıkladı.

Komiteden yapılan açıklamada, İran'daki "Buşehr" nükleer enerji santralinin yapımı için Rusya'dan nükleer teknoloji malzeme taşıyan araçlarla ilgili özel izin alınması gerektiği halde bu işlemin yapılmadığı" ifade edilerek, araçların 29 Mart'tan bu yana Azerbaycan-İran sınırında tutulduğu kaydedildi.

Konuya ilişkin özel izinlerin Azerbaycan Bakanlar Kurulu tarafından verildiği belirtilen açıklamada, Rusya-İran transit geçişleri için alınan iznin sınırda tutulan araçların yüklerini kapsamadığı ifade edilerek, gelişmelerle ilgili olarak Rusya tarafına da bilgi verildiği bildirildi.

İran'ın Buşehr santralinde kullanılacak nükleer yakıtın daha önce yine Rusya'dan sağlandığı, ancak sınırda tutulan araçlardaki malzemenin gecikmesi nedeniyle santralin inşasının bu yılın sonuna dek tamamlanamayacağı sanılıyor.

Azerbaycan medyasının Rus kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre ise bu araçlarda, nükleer santrallerde kullanılan ısı yalıtım malzemeleri bulunuyor.

Haberde, "Rusya ile İran arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda inşa edilen santralin yapımının, barışçıl amaçla nükleer enerji üretimi konulu uluslararası nükleer anlaşmalara aykırı olmadığı, sınırdaki gecikmeninse santralin inşasını geciktireceği" kaydedildi.

YORUMLAR 2
  • ahmet paksoy 16 yıl önce Şikayet Et
    amerikan usagı azerbaycan yonetimi . amerika terorist devletlerine hic guvenmesinler ! bize hic guvenmesinler muslumanı satanı bizde satarız !
    Cevapla
  • halil ibrahim 16 yıl önce Şikayet Et
    işte budur. helal olsun azeri kardeşlerimize.doğru veya yanlış her neyse.ama sonuç olarak kendi bildiklerini yapıyorlar.bu kararın da abdden tamamen bağımsız olduğunu söylemek belki mümkün değil ama bizden dik durabildikleri kesin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle