Deniz Baykal'dan Toptan'a 'jet' yanıt

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını reddetmrsinde sonra önümüzdeki süreç için senato önerisini ortaya atan Meclis Başkanı Köksal Toptan'a Baykal'dan yanıt geldi...

Deniz Baykal'dan Toptan'a 'jet' yanıt
Deniz Baykal'dan Toptan'a 'jet' yanıt
GİRİŞ 07.06.2008 13:30 GÜNCELLEME 07.06.2008 13:30
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesinin kararını siyasi tartışma konusu yapmanın yanlış olduğunu belirterek, "Herkesi sükunete çağırıyorum. Bu ortam anayasada değişiklik arayışı için uygun bir ortam değildir" dedi.

Ankara'dan THY uçağıyla İstanbul'a gelen Baykal, Tekirdağ'a helikopterle hareketinden önce Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına ilişkin tepkileri değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin "çok önemli bir karar aldığını" ifade eden Baykal, şöyle devam etti: "Bu karardan önce siyasal hayatımızda çok önemli, derin bir tartışma yaşanıyordu. Karardan sonra da bu siyasi tartışmayı sürdürme anlayışının ortaya çıktığına tanık oluyorum. Siyasi hayatta, tartışma demokrasinin gereğidir. Ama bu tartışmalar belli bir noktaya gelince, bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin anayasa kuralları açısından bir durum değerlendirmesi yapma ihtiyacı ortaya çıkar. Türkiye'de de böyle olmuştur.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını siyasi tartışmanın parçası haline dönüştürmek, yapılabilecek en yanlış iştir. Anayasa mahkemeleri bu iş için vardır. Bir ülkedeki siyasi tartışmaların belli bir yoğunluk noktasına gelmesi halinde, anayasa penceresinden olaya bakarak konuyu çözmek Anayasa Mahkemesi'nin işidir. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın bir kısım insanı sevindirmesi, bir kısım insanı üzmesi doğaldır. Bu duyguyu Anayasa Mahkemesi'ne, anayasaya yönelik bir mücadelenin temeli haline dönüştürmek çok sakıncalıdır, çok yanlıştır.

Şimdi Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir. Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken, en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır."

"MECLİS TASARRUFLARI İLE KARAR ALIRLAR"

"Anayasa Mahkemeleri daima Meclis tasarrufları ile ilgili karar alırlar. Bu çok doğaldır. Meclis tasarrufları ile ilgili olarak alınmış kararı Meclis ve Anayasa Mahkemesi arasında bir husumet varmış gibi sunmak çok sakıncalı ve çok yanlıştır" diyen Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararını hukuk penceresinden almasının doğal olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi Türkiye'nin ihtiyacı sükunettir. Hiçbir şekilde böyle bir gerilim ortamında, özellikle yeni bir anayasa tartışmasına yönelmek, bu kızgınlıkların, küskünlüklerin, bu gerilim ve öfkenin egemen olduğu bir psikoloji içinde, 'öyle ise biz size gösteririz' dercesine yeni bir anayasa arayışına kalkmak, yapılabilecek en yanlış iştir. Çünkü bilinmelidir ki ortada bir tartışma var. Bu tartışmanın bir tarafından anayasamız, cumhuriyetimiz, cumhuriyetin temel ilkeleri var. Öbür tarafında bu konuda değişiklik isteyen belli toplum kesimleri, onlara sözcülük yapan siyasi anlayışlar var. Eğer bu tartışmayı burada noktalamayı başaramazsak, bu tartışma hiç kuşku yok çok tehlikeli bir istikamette gelişebilir. Bu çok yanlış ve sakıncalı olur.
Bu tartışmayı burada noktalamayı bilmek lazımdır. Eğer bu bir hesaplaşma noktasına getirilirse bu hesaplaşma giderek toplumda derin bir ayrışmayı ve çatışmayı beraberinde getirir. Herkesin bundan uzak durması gerekir.

Şu anda yapılması gereken şey, Anayasa Mahkemesi kararına ne kadar kızarsak kızalım, bunu ülkenin istikrarına, anayasamıza, hukukun temel ilkelerine saygının gereği olarak taşımasını bilmektir. Bu sınav ile karşı karşıyayız. Ben siyasetçilerin bu sınavı başarıyla vermesini diliyorum.
Herkesi sükunete çağırıyorum. Bu ortam anayasada değişiklik arayışı için uygun bir ortam değildir."

Baykal, basın mensuplarının, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine, "Bu sözlerim o değerlendirmelere ilişkindir" dedi.

AA

YORUMLAR 61
  • Sabit Kal 15 yıl önce Şikayet Et
    Sayin ahali, iste görüyorsunuz, istedigimiz oldu!. Onun icin lütfen bu konuyu kasiyip durmayin artik. Bu konu kapansin, cünkü hedefimize vardik. Bu konu tartisilmasin, cünkü biz istedigimizi aldik. Bu konu sürekli gündeme gelirse Anayasa Mahkemesi deger kaybina ugrar, halbuki bu dokuz dogurtan üyeler bizim yilmaz isbirlikcilerimizdir ve lütfen onlari gözden düsürmeyin. Biz size AYM\'in ne zaman tartisilacagini söyleriz, mesela bizim üyeler ayrilip yerine siz kendi adamlarinizi sectiginiz zaman hay hay tartisiriz, ama lütfen simdi degil. Bak lütfen diyoruz ya!
    Cevapla
  • M.EMİN AVCIOĞLU 15 yıl önce Şikayet Et
    TIRSTIKMI BAYKAL 3.... ve TBMM bir yargı ve laikliğin içeriklerinin araştırılması için üst düzey ve seçkin hukukçulardan bir komite kurarsa..ozaman laiklik neymiş neler içerirmiş görürüz. bu olursa chp anayasa üyeleri yargıtayın bir kısmı laikliğe aykırı fiillerden.yargıyı kötüye kullanmaktan.cumhuriyete ve demokrasiyi değiştirmeye çalışmaktan vatan hainliğinden mahkum olucaklar.gündemde olmasını istemiyolar bu konunun ateşi onlar yaktı..ama onlar söndürmeyek.sağ duyulu medya ve gerçek laikler göreve.gündemden DÜŞMESİN
    Cevapla
  • M.EMİN AVCIOĞLU 15 yıl önce Şikayet Et
    TIRSTIKMI BAYKAL 2.... rektörlere düşen görevler vardı onlarda yaptı.sendikaya ve aydın kesimde bir kesme düşen görevlerde yapıldı.emekli yargı ve emekli askerlere düşen görevlerde yapıldı. bir takım medyaya düşen görevlerde yapıldı..bunların hepsi TÜRKİYE ye Atatürk laikliği ve onun cumhuriyet anlayışına ihanet olan chp nin ve anayasa mah.9 üyesinin ve yargıtayın vebu zihniyeti taşıyanların saptırdıkları laiklik ilkesi.şimdi 9 üyede chp de yandaşçılarıda tırsıyo çünkü Köksal TOPTAN anayasa üyelerine yargı sinyali verdi..
    Cevapla
  • ERHAN YAKIŞAN 15 yıl önce Şikayet Et
    . bazı arkadaşlar hükümet denizbaykalla baş edemedi diyorlar. asında deniz baykal hiç bişeydir. deniz baykal sadece bir araçtır. arkasında eskiden beri halk düşmanı olarak kurulan bir derin devlet vardır. o derin devleti güvenerek geveliyor yoksa deniz baykal hiç bişey değil sadece bir çakaldır
    Cevapla
  • Yozgatlı 15 yıl önce Şikayet Et
    AKP istifa etsin. Helal olsun sana baykal tebrik ediyorum. Bir meclis seninle başedemediya nedersen haklısın asıl utanması gereken hukumettir halk yuzde 50 oy verdi ama sana koyun oldu. Hukumet derhal istifa etmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe