Muhafazakarlık putperestliktir dedi

Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki panelde konuşan Halkın Yükseliş Hareketi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk 'muhafazakarlık putperestliktir' dedi ve ortalık karıştı.

Muhafazakarlık putperestliktir dedi
Muhafazakarlık putperestliktir dedi
GİRİŞ 12.03.2005 16:55 GÜNCELLEME 12.03.2005 16:55

Başörtüsü örtenlerin üniversitelere alınmaması konusunda sorulan bir soruya 'Başörtüsü sorunu hakkında aynı zamanda siyasetçi olmasaydım çok açık bir şekilde cevap verirdim' diyen Öztürk, camilerde siyaset yapıldığını iddia etti.
Halkın Yükseliş Hareketi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen 'Siyaset Okulu' adlı programda 'İslam ve Demokrasi' hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Muhafazakarlığı 'putperestlik' olarak niteleyen Öztürk, iddiasını Kur'an Kerim'e dayandırarak 'Kur'an sürekli bir biçimde diyalektik ve devrim istiyor. Bu da bilimsel yürüyüşe ve araştırmaya bağlıdır. Muhafazakarlık bize batıdan ithal edilmiştir. Bir müslüman ben muhafazakarım diyorsa, çok feci bir şekilde hata yapmıştır.' dedi. Öztürk'ün bu sözlerine tepki gösteren bir katılımcı, 'Halkın yüzde 40'ına yakınının oyunu alan bir hükümeti putperestlikle mi suçluyorsunuz? ' sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Öztürk, kimseyi putperestlikle itham etmediğini kaydetti. İslam düşünürlerinden Gazali'ye atıfta bulunan Öztürk, akılla vahiy çatıştığında aklın dinlenmesi gerektiğini öne sürdü. Öztürk, 'Vahiy sizi subjektifliğe yöneltebilir ama akıl objektiftir. Bilim imanı kontrol edebilir, ama iman bilimi kontrol edemez.' diye konuştu.

'SİYASETÇİ OLMASAYDIM BAŞÖRTÜSÜ SORUSUNU AÇIKCA CEVAPLARDIM'

'Başörtüsü yasaklarını doğru buluyor musunuz?' surosuna muhatap olan Yaşar Nuri Öztürk, 'Bunun doğru mu yanlış mı olduğunu bu mesele bizim namusumuzdur, diyenler cevaplamalıdır. Başörtüsü benim namus meselem değildir. Bu soruyu bana sormayacaksınız, aynı zamanda siyaset adamıyım. Ben düşünce adamı olmam dışında siyaset adamı olmasaydım cevabınızı çok açık başka bir biçimde verirdim. Ama madem siyaset adamıyım müsaade edin biraz siyaset yapayım.' ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün İslamın çağdaşlaşmasına büyük katkısı olduğunu belirten Öztürk, 'Ortadoğu geleneklerini İslam olarak kabul edenler Atatürk'ün müslümanlığa katkısını göremedi. Atatürk müslüman dünyanın kurtuluşu için yaptıklarından ötürü İslam'a karşı olmakla itham edildi. Bunu da Batı ustalıkla yaptı. Başta İngiliz gizli servis ajanları olmak üzere batılı gizli servisler müslümanlarla Atatürk'ü karşı karşıya getirdi.' değerlendirmesinde bulundu.

Devletin kontrolü altında olan camilerde siyaset yapıldığını öne süren Öztürk şöyle devam etti: 'Aslında devletin kontrolü yok. Devlet sadece yılda 1 trilyonu aşkın diyanete para ödüyor. Şu an dinlediklerinizi anlatın ve dünyanın bu sıfatla tanıdığı adamın yazdıklarına ambargo ve sansür koyan tek kurum diyanettir.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas, ateşkes teklifini kabul etti! İşgalci İsrail'den skandal adım
Son Dakika: YSK kesin sonuçlarını açıkladı!