Caretta carettalar için plaj temizlendi

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Patara Antik Kenti sahilindeki Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında bulunan ve caretta carettaların önemli üreme merkezlerinden biri oan Patara Plajı temizlendi.

Caretta carettalar için plaj temizlendi
Caretta carettalar için plaj temizlendi
GİRİŞ 11.05.2011 10:53 GÜNCELLEME 11.05.2011 10:53

Kaş Kaymakamlığı, Antalya Özel Çevre Koruma Müdürlüğü ve Patara köyü Muhtarlığınca düzenlenen temizlik kampanyasına Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Antalya Özel Çevre Koruma Müdürü Selahattin Eriç, Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt, Kaş Özel İdare Müdürü Ahmet Korkut, Patara Köyü Muhtarı Arif Otlu, Patara köylüleri, Patara İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Antalya Özel Çevre Koruma Müdürü Selahattin Eriç, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Patara Plajı'nın, Türkiye'deki ceratta cerattaların en önemli üreme alanlarından biri olduğuna işaret etti. Mayıs ayından eylül sonuna kadar özel koruma tedbirlerinin uygulandığı plajda çevre bilinci oluşturmak amacıyla temizlik kampanyası düzenlediklerini belirten Eriç, ''Dünya mirasımız olan bu kumsalımızı gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasının temini için bu etkinlikleri sık sık yapacağız, koruyacağız'' dedi.

Kampanyaya katılan öğrencilerden Büşra Ustali, Patara köyünde yaşadığını belirterek, ''Plaj bizim geleceğimiz'' dedi. Ustali, herkesten plaja çöp atmamalarını istedi.

Öğrenci Merve Ekti, ceratta cerattaların bu plajda yaşamasını istediklerini anlatırken, Fatma Tangoz ''Biz nasıl yaşamak istiyorsak ceratta cerattaların da yaşama hakkına sahip çıkmamız gerekir. Gelecekte çocuklarımın, torunlarımın caretta carettaları resimlerde değil, kendilerini görmesini istiyorum. Plajlarımız çöp atmayalım. Gelecek nesillerimize en iyi şekilde bırakalım'' diye konuştu.

Yaklaşık 18 kilometre uzunluğunda olan ve 12 kilometresi Antalya, 6 kilometresi Muğla sınırları içinde yer alan Patara Plajı'nda geçen yıl 117 yuvadan yavru ceratta caretta çıkışı gerçekleşti. Özel Çevre Koruma Müdürlüğüne bağlı üç koruma görevlisi, üç biyolog ve su ürünleri mühendisinin görev yaptığı Patara Plajı'nda 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında özel koruma uygulanıyor. Bu tarihler arasında saat 20.00'den sabah 08.00'e kadar plaja giriş yasaklanıyor ve bu saatlerde sahil caretta carettalara bırakılıyor. Caretta carettaların yumurta bıraktıkları dönemde yuvaları çevreleri belirlenerek koruma altına alınıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak