Yeni anayasa yazımında 'Diyanet' çatlağı

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nda Diyanet İşleri Başkanlığı maddesi üzerinde uzlaşmaya varılamadı

Yeni anayasa yazımında 'Diyanet' çatlağı
Yeni anayasa yazımında 'Diyanet' çatlağı
GİRİŞ 31.05.2013 16:28 GÜNCELLEME 31.05.2013 16:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AK Parti, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, kamu tüzelkişiliğine sahip olmasını, CHP ise genel idare teşkilatı içinde yer almasını önerdi.

Komisyon, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında toplanarak, daha önce uzlaşmaya varılamayan kamu görevlileri, kanunsuz emir ve Diyanet İşleri Başkanlığı maddelerini yeniden ele aldı.

Madde başlığını AK Parti "Çalışanlar", CHP ve MHP "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri", BDP ise "Kamu Çalışanları" ile ilgili hükümler şeklinde önerdi.

AK Parti'nin önerisine göre, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevler, çalışanlar eliyle yürütülecek. Kamu hizmetlerinin hizmet alımı yoluyla karşılanacağı haller kanunla düzenlenecek.

CHP ve MHP'nin önerisine göre, devletin, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülecek.

BDP ise kamu idarelerinin yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevlerin, kamu personeli eliyle görüleceği önerisinde bulundu.

Komisyonda, bu çalışanların niteliklerinin, meslekte yükselmeleri, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri ile üst kademe yöneticilerinin yetiştirilmesine ilişkin usul ve esasların liyakat esaslarına uygun olarak kanunla düzenlenmesi ancak mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklı olması benimsendi.

Her partinin farklı isim önerdiği bu çalışanların, anayasaya ve kanunlara uygun olarak faaliyette bulunmakla yükümlü olduğu; görevlerini yerine getirirken, kişiler arasında inanç ve düşüncelerinden ötürü herhangi bir ayrım yapamayacağı ve görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçlar hakkında ceza soruşturması açılması kanunda belirtilen hallerde idari merciin iznine bağlı olduğuna ilişkin hükümlerde de mutabakat sağlandı.

Savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilmeyecek

Komisyonun benimsediği diğer düzenlemelere göre, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyecek; disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamayacak. AK Parti, bu hükmün içeriğine katıldı ancak hükmü anayasa sorunu olarak görmedi.

Silahlı Kuvvetlerin mensupları hakkındaki disipline ilişkin hükümler saklı olacak.

Çalışanlar, üstünden aldığı emri, kanuna aykırı görürse, yerine getirmeyecek ve bu aykırılığı emri verene bildirecek. Ancak, üstü bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilecek; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmayacak.

Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmeyecek; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulmayacak.

AK Parti'nin, müsteşar, vali ve genel müdürlerin görev süresinin, Başkanın görevinin sona ermesiyle kendiliğinden sona ereceğine yönelik önerisine, "Yürütme organına ilişkin maddelerin müzakeresinin ertelenmesi ilkesi çerçevesinde müzakere edilmemiştir" notu düşüldü.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda uzlaşma sağlanamadı

Diyanet İşleri Başkanlığı maddesinde de AK Parti, CHP ve MHP, farklı önerilerde bulundu.

AK Parti, "Kamu tüzel kişiliğine sahip Diyanet İşleri Başkanlığı, siyasi tarafsızlık ilkesi doğrultusunda, kanunda gösterilen görevleri yerine getirir", CHP, "Diyanet İşleri Başkanlığı genel idare teşkilatı içinde yer alır. Din ve inanç özgürlüğünün anayasada belirtilen esasları çerçevesinde ve laiklik ilkesi doğrultusunda, toplumdaki din ve mezhep çeşitliliğini gözetmek koşuluyla kanunda sayılı görevleri yerine getirir", MHP ise "Diyanet İşleri Başkanlığı; din, vicdan ve inanç hürriyeti ile laiklik ve siyasi tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda, kanunda gösterilen görevleri yerine getirir" şeklinde madde önerileri getirdi.

Partilerin, din, vicdan ve inanç hürriyeti, laiklik ve siyasi tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda görüşlerini uzlaştırmaya çalışacağı notu düşüldü.

AA

YORUMLAR 2
  • Hacı Ahmet ALAGÖZ 10 yıl önce Şikayet Et
    özelleşsin.... devlete bağlı olması hem laiklik hemde islam açısından sakıncalı...
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Bak hele, MHP de CHP gibi LAİK likten bahseder oldu .. her hareketiyle MHP, CHP nin su yolunda olduğunu kanıtlıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi