Bakanlık bilirkişilik için düğmeye bastı

Adalet Bakanlığı tartışma konusu olan bilirkişilik sisteminin baştan sona değiştirilmesi için düğmeye bastı.

Bakanlık bilirkişilik için düğmeye bastı
Bakanlık bilirkişilik için düğmeye bastı
GİRİŞ 20.07.2015 06:11 GÜNCELLEME 20.07.2015 06:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kamuoyunun görüşüne açılan “Bilirkişilik Kanunu Taslağı” na göre, bilirkişiler sınavla belirlenecek ve Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulacak. BÜK 17 kişiden oluşacak.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Bilirkişilik Daire Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçilecek birer kişi, HSYK tarafından belirlenen 1. sınıf adli, idari hâkimler ve cumhuriyet savcılarından 4 kişi kurulu oluşturacak. Bölge adliye mahkemelerinin olduğu yerlerde de “bilirkişilik bölge kurulu” kurulacak. Bölge kurulları, BÜK’ün belirlediği ilkeler çerçevesinde bilirkişilerin denetimini yapacak ve performansını ölçecek. Performans değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunmayan bilirkişiler, sicilden silinecek.

SINAVLA ALINACAKLAR

BÜK’ün yapacağı sınavda başarılı olanlar 5 yıl geçerli “Bilirkişilik Yetki Belgesi” alacak ve sicile kaydedilecek. Bilirkişi olmak isteyenlerde, uzmanlık alanında 5 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe bilirkişi olarak atanamayacak. Bilirkişilerin taraflarla görüşmesi yasak olacak. Bilirkişiler, taraflardan ancak hâkim veya cumhuriyet savcısı aracılığı ile bilgi alabilecek.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi olacak sakarya da ziraat mühendisi bilirkişiler hep ayni kişilerden oluşmakta çok tecrübeli deneyimli hatta yüksek mühendisler değilde aynı kişilerin keşfe çağrılmasımanidar olup bunların her birinin 80000tl-100000tl ek gelir elde etmek te memur olmalarına rağmen devlet memurluğunu kenara itmiş keşiflerde koşmakta işin aksatmaktadırlar.hakimlerde ben o kişiyi istiyorum diyerek amiri soruşturma açarım diyerek tehdit etmektedirler.
    Cevapla
  • Bence 8 yıl önce Şikayet Et
    Saçma olmuş. Bilirkişi demek konunun uzmanı demektir. Uzmanlığın en önemli göstergesi de tecrübedir. Okuma yazma bilmese bile bir kişi bir konunun uzmanı olabilir. Sınavla bilirkişilik olmaz. Konu hakkında tecrübe aranıyorsa olabilir. Ama sınav çok saçma olmuş...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...