Dijital oy sistemi çalışması var mı?

YSK'nın Cumhurbaşkanlığı seçiminde dijital oy kullanma sisteminin kurulmasına ilişkin herhangi bir çalışmasının bulunmadığı ifade edildi.

Dijital oy sistemi çalışması var mı?
Dijital oy sistemi çalışması var mı?
GİRİŞ 16.04.2014 11:13 GÜNCELLEME 16.04.2014 13:25
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

YSK'nın, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde dijital oy kullanma sisteminin kurulmasına ilişkin herhangi bir proje çalışmasının hali hazırda bulunmadığı ifade edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işleminin dijital sistemde yapılıp yapılmayacağına ilişkin yazılı soru önergesini, YSK Başkanı Sadi Güven'in yazısıyla yanıtladı.

SEÇİMLER ANAYASA'NIN 79. MADDESİNİN DENETİMİNDE YAPILACAK

Bozdağ, yanıtında şu bilgileri verdi:

"Anayasanın, dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirten Başlangıç Bölümü'nde kuvvetler ayrımının devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği içinde olduğu; Anayasa'nın 79. maddesinde seçimlerin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağı; seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevinin YSK'ya ait olduğu; YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağı;  Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda, YSK'nın görev ve yetkilerini belirten hükümlerine yer verilmektedir. Anayasanın ve  Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değinilen hükümleri çerçevesinde görev yapan YSK'nın iş ve işlemlerini denetlemeye ve değerlendirmeye yönelik olarak Bakanlığımızın bir görevi bulunmamaktadır."

Yanıtta, YSK Başkanı Sadi Güven'in, YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağının yasada öngörüldüğü, "Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce 2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde dijital oy kullanma sisteminin kurulmasına ilişkin herhangi bir proje çalışması hali hazırda bulunmamaktadır"  ifadesine de yer verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • oku yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    Ortam dijital ise her türlü hilesi bulunur. Bilgisayarlardan ve dijital ortamlardan çok fazla anlamayanlar beni de anlayamıyorlar. Mevcut sistemde onca gözetmenin ve didik didik sayışmanın sonunda bile şaibeden bahsedebilenler varken siz hangi dijital ortamı konuşuyorsunuz? Yapılan seçimlerin güvenirliliği ile ilgili konuşmalar iş gerçekten öyle olduğu için mi yapılıyor yani? İnsan faktörünü göz ardı edersek mevcut sistem, sizin dijital ortamınızdan çok daha inandırıcı ve güvenilirdir.
    Cevapla
  • Sinan USTA 10 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların AVM kasalarına koydukları Pos cihazı gibi neden olmasın?. Sandık kurulu önünde 50x50 ebatlarında küçük bir panel, içinde pos cihazı gibi bir alet. "Seçmen Kartı"nı tak, şifreni gir ekrandan adaylarını seç, "evet"e bas çıkan kağıdı küçük bir zarfa koy, (hepsini tek zarfa) sandığa at. Cihazın içinde ruloda kopya var, itiraz olursa, anahtarı sadece Yüksek seçim kurulunda olan bu cihaz açıp rulo kopyadan da sayım yapılabilir. Sıfır hata ile bu iş bir kaç saatte biter.
    Cevapla
  • efeadnan 10 yıl önce Şikayet Et
    herkesin herşeye aklı eriyor ... bu sistem ya olmalı .. ya olmalı... dijital ortamın güvenlik durumu... sandıktan daha güvenli.. 1- sistemi internet bağlantılı değil. KAPALI DEVRE kurulması gerekli.. 2- sistem ATM kabini şeklinde yapılıp , oy kullanılacak sınıflara konulmalı. 3- seçmen kağıdı yerine. her vatandaşın sürekli kullanılacak seçmen kart verilmeli 4- seçmen kartı oy kullanacağı atm ye veren kişi kimlik doğrulamısından sonra.. oy kullanacağı parti seçeneklerinden birini seçip, onaylıyormusun ( EVET ) tıklayıp oyunu kullanmış olmalı.. kullandıktan sonra gerekirse ıslak imzası alınmalı ve sistemde aynı kartla ikinci bir oylama yapılamamalı.. 5- seçim bitimi. seçim ATM görevlisi kapalı devre hard diski alıp, parti görevlilerine imza karşılığı birer örneğini verip, aslını ilçe seçim kuruluna vermeli.. 6- bu uygulama internet bağlantısı olmadan yapıldığından , parti görevlilerininde denetimiyle. olduğundan , son derece güvenli pratik bir seçim olmuş olur. itirazlara mahal kalmaz , kağıt israfına son verilir.
    Cevapla
  • oku yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    Seçimler dijital ortamda yapılamaz! Dünyanın en güvenlikli dijital platformunu kursanız bile yine de seçimlerin yüzde yüz güvenli olduğunu iddia edemezsiniz! . Bazıları bankalarla, milletin ikbaline yön verilecek seçimlerin güvenliğini aynı düzeyde görüyor ama kazın ayağının öyle olmadığını böyle bir hataya düşersek hep birlikte görürüz. Buradan vatandaşlık görevimi yerine getiriyor ve uyarıyorum; siz dijital ortamda yaptığınız şeyin yüzde yüz güvenli olduğunu söyleseniz bile, herhangi bir siber saldırı iddiası, dikkat edin saldırının kendisnden bahsetmiyorum iddiası bile işi şaibeli kılar! Bugünkünden daha beter tartışmalara yol açar! Saldırı başarısız olsa bile vatandaşın içine düşürülecek şüpheyi gideremezsiniz! Kaldı ki, memleketin geleceğine çöreklenmiş sömürgecilerin, istihbaratların da açık hedefi haline gelirsiniz! Bankaların güvenlik duvarını aşmaya çalışan bir kaç çapulcu hırsız değil, karşınızda, memelekti ele geçirmeye çalışan ve onlardan aldığınız teknoloji ile iş yapmaya çalıştığınız ülkelerin siber ajanlarını bulursunuz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kâbe'nin içinden son görüntüler paylaşıldı
Katar temsilcisinden tarihi konuşma! Teslim olmayacağız...