Elvan dinleme iddialarına ilişkin konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yurt dışı dinlemelerle ilgii açıklamalarda bulundu.

Elvan dinleme iddialarına ilişkin konuştu
Elvan dinleme iddialarına ilişkin konuştu
GİRİŞ 02.09.2014 17:09 GÜNCELLEME 02.09.2014 17:09

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yurt dışı dinlemelere ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi.

SAVCILIK TARAFINDAN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Bakan Elvan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen “Dokuzuncu İnternet Yönetişimi Forumu”nun (IGF) ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan dinlemelere ilişkin konuşan Bakan Elvan, bunların kabul edilemeyeceğini belirterek, “İster yurt içinden, ister yurt dışından olsun bu tür yasa dışı dinlemeleri kabul etmemiz mümkün değil. Yurt dışı yasa dışı dinlemelerine ilişkin gerekli soruşturma işlemleri başlatıldı. Şu anda hem Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu çalışmalar yürütülüyor. İstanbul’da da yürütülen davalar söz konusu. Kim hukuku yasayı çiğnemiş ise bunlar hesabını vereceklerdir. Yurt dışı değişik ülkelerin dinlemelerinde yönelik tabi ki özellikle müttefiklerimiz tarafından böyle bir dinleme gerçekleştirilmişse bunları kabul etmemiz mümkün değil. Bu konuda ilgili ülkeler ile görüşmeler devam edecek” dedi.

“YASA DIŞI DİNLEMELERİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Telekomünikasyon İletişim Kurumu’na yönelik dile getirilen eleştirilerin yasa dışı dinlemelerden dolayı olduğunu kaydeden Bakan Elvan, “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na yönelik bir çalışma yapıldı. Bunu değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanımızın başbakanlık döneminde yaptığı bazı açıklamalar vardı, bunları da dikkate alarak bir çalışma yapıldı. Bunlar hükümetimiz tarafından değerlendirilerek gerekli adımlar atılacak. Burada özellikle Telekomünikasyon İletişim Kurumu’na yönelik olarak dile getirilen eleştiriler yasa dışı dinlemelerden ötürüdür. Bu yasa dışı dinlemelerin kabul edilemez olduğuna yöneliktir. Yasa dışı dinlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Sadece ses olarak değil internet üzerinden de dinleme yapılabildiğini belirten Bakan Elvan, “İnternet ortamında veri transferine yönelikte bazı sıkıntılar söz konusu olabiliyor. Türkiye içinde her hangi bir şekilde her hangi bir içeriğe ulaşmak istediğinizde o verinin toplandığı veya saklandığı yerin yurt dışında olması halinde örneğin bir gazetenin sayfasına ulaşılmak isteniyorsa veri yurt dışında saklanıyorsa yurt dışına gidiyor ardından tekrar buraya dönüyor. Bununla ilgili bir çalışma başlattık buna ‘internet değişim noktası’ diyoruz. Özellikle yurt içi trafiğin internet değişim noktalarının Türkiye’de olması konusunda bir çalışma başlatıldı” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı