Bakan Ala'dan Kürtçe okul açıklaması

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını ancak şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ala'dan Kürtçe okul açıklaması
Bakan Ala'dan Kürtçe okul açıklaması
GİRİŞ 17.09.2014 10:45 GÜNCELLEME 17.09.2014 10:45

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını söyledi.

Bir televizyon kanalında konuşan Ala, İçişleri Bakanı Kürtçe okul açılmasıyla ilgili soru karşısında, Kürtçe okul açmak ile Türkçe okul açmanın aynı şartları taşıdığını dile getirdi.

"Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor" diyen Ala şöyle devam etti:

"Türkiye'nin herhangi bir ilinde Bingöl'de, Diyarbakır'da, İzmir'de, Ankara'da bir Türkçe okul açılmak istense ne yapılması lazım, belli bir prosedürü var. Önüne gelen aklı esen 'ben burada okul yaptım burada da Türkçe eğitim vereceğim' diyebilir mi? Diyemez. Bunun Milli Eğitim'i var, başvuruları var.

Bir kere propaganda değil de amaç provokatörlük. Bir takım lüzumsuz tartışmaları gündeme getirmek ve çözüm sürecini engellemek değil de sonuç almaksa bir işi yapmaksa burada bir mantık hatası var. Türkçe olsa da alacağınız ruhsatlar, başvuracağınız yer var. Böyle bir düzen olabilir mi? Herkes istediği yerde istediği okulu açıyor, böyle bir şey olmaz. İşin esasına inince 'orada Kürtçe eğitim vereceğim' diye herhangi bir yeri açıyorlar, burada ben eğitim vermeye başladım. Böyle bir şey olmaz."

"YASAK DEĞİL" 

Kürtçe kurs açmakla Türkçe kurs açmanın aynı şartları kapsadığını anlatan Bakan Ala, "Şimdi Kürtçe kurs açılabilir mi? Açılabilir. Yasak mı? Değil. Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor. Peki Kürtçe eğitim var mı? Yani Kürtçe özel okul kurup orta öğretim açabilir misiniz? Açabilirsiniz. Bunun da yasal düzenlemesini yaptık" diye konuştu.

Ala, "Kürtçe propaganda yapabiliyor musunuz? Yapabiliyorsunuz. Peki daha mı yetmiyor, farklı düşüncelerde olabilirsiniz. Oradaki vatandaşların yüzde 90'ı bunları gerçekten kadirşinas olarak biliyor, hakkı teslim ediyor" dedi.

Türkiye'nin istikrarıyla ilgili provokasyanların devreye sokulmak istendiğini belirten Bakan Ala, hükümetin başarılı çalışmalarının zaman zaman sabote edilmeye çalışıldığını söyledi.

Ala, "Türkiye'de halen devletin içerisinden temizlenememiş derin PKK'nın işbirliğini görüyoruz. Artık millet onlara pirim vermiyor ama o provokatörler bunu göremiyor. Onları önemsemeyen hedeflerine doğru kararlı bir şekilde yürüyen Türkiye var" dedi.

Çözüm sürecinde, işin gerçekleşiyor olmasından rahatsız olanların bu sefer baskıya, tehdide şantaja yeltendiğini belirten Ala, "Biz bunların üstesinden rahatlıkla geliriz. Arzu ediyoruz, şu Türkiye'nin gidişatında gençlerin, annelerin durumu gözönüne alınsın" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar