Öcalan 'paralel' olur dedi, DTK vazgeçti

Abdullah Öcalan Demokratik Toplum Kongresi'nin 'Adalet Divanı'na onay vermedi.

Öcalan 'paralel' olur dedi, DTK vazgeçti
Öcalan 'paralel' olur dedi, DTK vazgeçti
GİRİŞ 11.12.2014 15:57 GÜNCELLEME 11.12.2014 15:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Demokratik Toplum Kongresi'nin Eylül ayındaki olağan genel kurulunda kurulan ve mahkeme görevi görecek olan 'Adalet Divanı'na, Öcalan 'Paralel devlet olur' diyerek tepki gösterdi. DTK, 'divanı' lağvetme kararı aldı, yerine, sorunlar için ara buluculuk yapacak 'Toplumsal Diyalog ve Uzlaşma Komisyonu' kurulması kararlaştırıldı. 

Demokratik Toplum Kongresi’nin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında kurulan 'Adalet Divanı' ile ilgili karar, eylül ayındaki görüşmede Öcalan’a sunuldu. DTK kaynaklarının Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Öcalan 'Adalet Divanı' kurulmasına, paralel devlet yapılanmasını çağrıştırdığı için tepki gösterdi. Öcalan, DTK’nın görevinin paralel devlet oluşturmak olmadığını belirterek, DTK’nın iktidarı hedeflemeden demokratik toplum örgütlenmesi yapmasını istedi. Bunun üzerine DTK adalet divanını kaldırmaya karar verdi.

Adalet komisyonu lağvediliyor

Ancak DTK, 'Adalet Divanı'nın yerine, ‘Toplumsal Diyalog ve Uzlaşma Komisyonu’ adıyla yeni bir oluşum kurulmasını kararlaştırdı. Komisyon, arabuluculuk ya da ‘ombudsmanlık’ görevi üstlenecek.

Komisyon üyeleri, kan davası, arazi davaları, kız kaçırma, miras, trafik kazaları, boşanma davaları gibi konularda arabuluculuk yapacak. Komisyonun tefecilik ve uyuşturucu ticareti anlaşmazlıklarına kesinlikle karışmayacağı belirtildi.

Komisyon talep üzerine çalışacak

Komisyon, tarafların talebi üzerine harekete geçecek. Taraflar komisyonun vereceği karara uyacaklarını ve saygı duyacaklarını taahhüt ederlerse komisyon araya girecek. Komisyonun yaptırım gücü olmayacak. Yeni kurulacak komisyonun 21 kişiden oluşması planlanıyor.

'Adalet Divanı'na başvurular yapılmaya başlanmıştı. Ancak tartışmalar nedeniyle 'divan' çalışmaya başlayamadı.

'Adalet Divanı'nın lağvedilmesi ve komiyonun kurulması, haftasonu Diyarbakır’da yapılacak DTK olağan genel kurulunda görüşülerek nihâi karara bağlanacak.

Mahmut Bozarslan / AL JAZEERA 

YORUMLAR 2
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    bu arada cemaate paralel yapı tanımınıda kullanan ilk Öcalan'dır. Zerdüşt ile islamcıların kirli ittifakı paralel yalanında buluştu
    Cevapla
  • doğrusu 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen hangi kafadasın fatih. O zaman demirtaşın pensilvanya gazetesi Bugün de verdiği röportaj neyin dezenfektan ittifakı oluyor. Sen kendin safsın alemi de öyle sanırsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma