Başbakan Yıldırım'dan Kerkük ve bayrak açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Kerkük sorusu üzerine Yıldırım, Türkiye'nin farklı enstrümanları devreye sokabileceğini söyledi.

GİRİŞ 01.04.2017 20:14 GÜNCELLEME 01.04.2017 22:40
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım CNN TÜRK ve Kanal D ortak yayınında Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. 

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

ANKETLERDE DURUM NE?

Anket sonuçları var ama paylaşmayacağım. Vatandaşlarımıza biraz saygısızlık olarak görüyorum. Gerçek anket, gerçek sonuç vatandaşlarımızın 16 Nisan'da sandığa gidip vereceği oylardır. Anketlere inanırım ancak kendim yaparsam. Allah'a şükür biz rahatız. Problem yok.

KILIÇDAROĞLU'NUN "TEK ADAM" İDDİASI

Bu insan halkın yüzde 50'sinden fazlasının oyuyla başa geliyor. Tek adam padişahlıkta diktatörlükte olur. Orada zaten halkın oyuyla gelmez. Ya soydan gelir ya darbeyle gelir, demokratik sistemleri ortadan kaldırır bir takım güçleri kullanarak. Vesayet odaklarını kullanarak iktidarda olmaya devam eder.

MECLİS'TE İŞİ KABA KUVVETE KADAR GÖTÜRDÜLER

Sayın Kılıçdaroğlu herhalde bu anayasanın görüşmelerinde neler konuşulduğunu takip etmedi. Milletvekillerini ikna etmek için her yolu denediler. İşi kaba kuvvete kadar götürdüler. Kürsü işgalleri oldu. Bütün bunların sonunda milletin seçtiği vekiller bu anayasa değişikliğine olur verdi. Şimdi onaya gidiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu darbeyle bunu karıştırıyor. Yönetim sistemini değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik milli iradenin eliyle yapılıyor. 

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ SİVİL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIYOR

Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye'de sivil bir anayasa değişikliği yapılıyor. İlk defa değil ama yönetim sisteminin değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik parlamentodan milli iradenin eliyle yapılıyor. 

Sayın Bahçeli'ye sayın Kılıçdaroğlu'na gittik. Başladık da çalışmaya. Ama çalışmanın bir yerinde CHP koptu. Sonra ben kendisine dedim ki; Sayın Kılıçdaroğlu belli ki biz anayasa değişikliği konusunda farklı düşünüyoruz. Siz parlamenter sistemden yanasınız biz de diyoruz ki parlamenter sistem zaman zaman darbelere zemin hazırlıyor. Ekonomik krizlere sebep oluyor. Güçlü sürekli iktidarı sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç var bu da ancak sandıkta temin edilebilir. Bunu cumhurbaşkanlığı sistemi başkanlık sistemi olarak öngörüyoruz. Eğer siz buna rıza göstermiyorsanız siz de teklifinizi getirin. Görüşelim. Yine millete götürelim. ya tek adamlık teranesi tutturmuş gidiyor. Onlar kendi partilerinin tarihini anımsayorlar herhalde.

KILIÇDAROĞLU'NUN "KIDEM TAZMİNATI KALKACAK" SÖZÜ

Bugün de tutmuş 'Kıdem Tazminatı kalkacak.' Yok be kardeşim, anayasada böyle bir hüküm yok, böyle bir şey yok. Yalanın mevzuatı yok ki istediğini söyle, dilin kemiği mi var  Ama insanlar günün sonunda söylediklerini ölçecek, biçecek size bir not verecek.

TRUMP YÖNETİMİNİN FETÖ'YE KARŞI TUTUMU

Açıkçası bu konuyu biz dile getirdik Amerikan Dışişleri Bakanına, o da 'konu yargıda, biz de takip ediyoruz' gibisinden genel geçer bir cevap verdi, bizim henüz istediğimiz düzeyde bir gelişme yok ama biz işin peşini bırakmayacağız.

IKBY'NİN KERKÜK'E BAYRAK ASMASI

Arapların Türkmenlerin itirazına rağmen bu kararı aldılar bu kararın bir anlamı yok. Irak bayrağından başka bayrak çekilmez. Bizim ilişkiler ayrı. İlişkiler terörle mücadele bakımından ayrı. Ama işin diğer tarafı başka. Burada bir alan genişletme kabul edilemez. Biz bu kararı almadan önce gerekli resmi yerlerden uyarılarımızı yaptık.

"GEREKİRSE BAŞKA ARAÇLARLA, BM İLE DİĞER KURUMLARLA DİYALOĞA GİRERİZ"

Bu konuda Irak hükümetinin yanındayız. Ve bu alınan kararı doğru bulmuyoruz. Gereksirse başka araçlarla, BM ile diğer kurumlarla diyaloğa gireriz.

"İBADİ İLE DÜN KONUŞTUK"

Irak Başbakanı ile dün konuştuk. 45 dakika görüştük. Bu konuda tamamen görüş birliği içerisindeyiz. Bağdat'ın yanındayız. Oldu bitti kabul etmiyoruz. Kerkük'ün demokgrafik yapısını değiştirecek böyle bir kararı doğru buılmuyoruz. Bunun Irak anayasasına aykırı olduğu aşikardır. İran'ın da bu konuda gerekli aktif katkıyı yapması lazım. Bu konuda komşu ülkelerden biri olarak gerekli duyarlığı göstermesi gerek.

YORUMLAR 24
  • bizim 6 yıl önce Şikayet Et
    Ankara antlaşmasına göre musul ve kerkük'e askeri müdehale etme hakkımız var musul ve kerkük bizimdir cephede kazanıp masada başında verilmiştir
    Cevapla
  • recep alkan 6 yıl önce Şikayet Et
    konya neyse ankara neyse ist neyse kerkük de odur Türk yurdudur.....
    Cevapla
  • asım 6 yıl önce Şikayet Et
    birileri yem atıyor,tuzağa düşmeyin.amaç barzanı ve türkiyeyi karşı karşıya getirmek..
    Cevapla
  • Şef 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence refendum karşı çıkmamak lazım
    Cevapla
  • alperen 6 yıl önce Şikayet Et
    neden ozerk turkmen bolgesi ilan ettirmiyoruz?
    Cevapla
  • Fahri 6 yıl önce Şikayet Et
    Durduğun kabaat hemen ilan et durma ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı