Ağar'ı 8 yıl hapisten Rahşan Affı kurtarmış!

“Susurluk çetesi yöneticisi olmak” suçundan 5 yıl hapse mahkum olan Mehmet Ağar, Rahşan Affı sayesinde bu cezaya ek olarak verilebilecek 8 yıl hapis cezasından kurtuldu.

Ağar'ı 8 yıl hapisten Rahşan Affı kurtarmış!
Ağar'ı 8 yıl hapisten Rahşan Affı kurtarmış!
GİRİŞ 17.09.2011 13:53 GÜNCELLEME 17.09.2011 13:53

Kemal Göktaş'ın haberi

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 yıl hapse mahkum ettiği Ağar’ın yargılanmasına karar veren Danıştay 1. Dairesi’nin Şubat 2008 tarihli kararında Ağar’ın “firari Abdullah Çatlı’nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek, Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak, yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlarından Rahşan Affı nedeniyle yargılanmayacağına karar verilmişti.

Ağar, Danıştay kararına göre, hakkındaki 1993-1996 yılları arasında işlediği iddia edilen 4 suçtan sadece birinden mahkeme karşısına çıktı. Ağar bu nedenle 8 yıla kadar hapis cezası istenen bu suçlamalardan kurtuldu.

Ağar’ın 6 suçu

Ağar hakkında Susurluk davası kapsamında açılan dava, milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulmuştu. Ağar’ın dosyası, 22 Temmuz 2007’deki genel seçimde milletvekili seçilememesi üzerine yeniden açıldı. İçişleri Bakanlığı, dokunulmazlık zırhı kalkan Ağar’ın yargılanması için dosyayı Danıştay’a göndermişti. Danıştay’ın kararı Ağar’ın yargılandığı davada iddianame yerine geçmişti. Danıştay kararında, Ağar’ın suç örgütünün yöneticisi olduğu iddiasına dayanak olarak gösterilen eylemleri Susurluk skandalı patlak verdikten sonra ortaya atılan önemli iddiaları kapsıyordu.

Danıştay kararında şu iddialar yer alıyordu:

Çatlı’ya devlet korumasında yaşam: Susurluk’ta kaza yapan araçtan, katliam zanlısı firari sanık Abdullah Çatlı’nın kullandığı Mehmet Özbay sahte ismi adına düzenlenmiş silah ruhsatı ile “Yanda açık kimliği ve fotoğrafı bulunan Mehmet Özbay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde uzman olarak çalışmakta olup, silah taşımasına izin verilmiştir. Yardımcı olunmasını rica ederim. Mehmet Ağar” imzalı belge çıktı. Taşıyan kişiye her yerde, istediği nitelikte ve miktarda silah taşıma imkanı veren, yakalandığında hakkında işlem yapılmasını engelleyen nitelikteki bu belgeyi Ağar’ın verdiği kanaati oluşmuştur. Özbay adına silah ruhsatı çıkartılırken, ikametgah adresinin bile karakol binası olarak gösterildiği anlaşılmıştır. Özbay adına çıkartılan yeşil pasaportun da Ağar’ın girişimleriyle verildiği kanısı uyanmıştır.

Pasaport verilirken, Maliye müfettişi olduğunu söyleyen Özbay’ın (Çatlı) beyanının doğruluğu bile araştırılmamıştır.

Sedat Bucak’a özel koruma: Emniyetten ismen talep edilen Ercan Ersoy, Mustafa Altınok, Enver Ulu, Abdülgani Kızılkaya, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ayhan Akça adlı polis memurlarının Koruma Şubesi’nde görevli olmamalarına, hatta İstanbul ve İzmir’de ikamet etmelerine rağmen özellikle Sedat Bucak’a koruma tahsis edildikleri anlaşılmıştır.

Cinayet zanlılarını kurtardı: Kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal cinayetinden sonra gözaltına alınan özel harekatçı korumalar Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz’la, Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir, Ağar’ın talimatıyla, savcılığa haber verilmeden Ankara’ya getirilmiş, Ankara emniyetinden serbest bırakılmıştır.

Tarık Ümit’in kaybolması: MİT adına çalışırken kaçırılan Tarık Ümit’le görüşen son kişilerin de korumalardan Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça olduğu, Ağar’ın bu konuda yapılan ihbarı dikkate almadığı anlaşılmıştır.

Yaşar Öz’ü kurtardı: Tarık Ümit’in kaçırılması olayında adı geçen, Çatlı’nın eşi Meral Çatlı’nın yakın akrabası Yaşar Öz’ün evinde yapılan aramada, Ağar imzalı silah taşıma izni belgesi, yeşil pasaport ve Tarık Ümit’e ait pasaport bulundu. Gözaltına alınan Öz, Ağar’ın talimatıyla serbest bırakıldı. Evde bulunan belgelerle, silahlar da Ağar’a teslim edildi.

Örgüt üyelerine silah: Kaza yapan araçtan silahlardan bir bölümünün İsrail firmasınca (Haspro) emniyete satıldığı, emniyetin bir bölümü kayıp silahların araçta ne aradığını izah edemediği, silahların araçtakilere Ağar tarafından verildiği kanaati oluştu.”

VATAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşletmelerden vergi oyunu... Devlete maliyeti dudak uçuklattı!
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap